Aantal keer gelezen15

Reactie ChristenUnie op onderzoek naar onverwacht hoog verlies Permar

Permar2woensdag 27 januari 2016 22:01

In april 2015 werd de gemeenteraad opgeschrikt met het nieuws dat het verlies bij Permar over 2014 fors hoger was dan verwacht. Er werd rekening gehouden met een verlies van ongeveer honderdduizend euro, maar in werkelijkheid bleek dit ruim één miljoen euro te zijn. De Permar is een bedrijf waar mensen werken die begeleiding nodig hebben bij het werk en die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening. Het bedrijf is eigendom van vijf gemeenten: Ede, Wageningen, Renkum, Scherpenzeel en Veenendaal. De raden van vier van deze gemeenten besloten om te onderzoeken wat er mis gegaan is.

Het rapport, dat in oktober door bureau Berenschot opgeleverd is, laat een onthutsend beeld zien. De belangrijkste conclusie is dat directeur Johan van Kouterik gedurende langere tijd de financiële cijfers kunstmatig heeft opgepoetst.  Daarnaast heeft de commissaris niet een goede controlerende rol opgepakt, maar deze ook niet door het bestuur toegemeten gekregen.

Het bestuur dat bestaat uit vijf wethouders uit de vijf betrokken gemeenten kreeg ook de nodige kritiek te verduren in het rapport. Met name werd hen verweten dat ze niet hadden gezorgd voor genoeg checks en balances zodat misstanden gemakkelijk naar buiten zouden komen. Ook communiceerde het bestuur alleen met de directeur en de commissaris, maar die commissaris kreeg van het bestuur geen duidelijke taakomschrijving.

Vanuit het bestuur is wethouder Gerard van den Hengel verantwoordelijk voor de juistheid van de informatievoorziening richting de Barneveldse gemeenteraad. De ChristenUnie heeft goed gekeken naar de informatie die voor handen is over het functioneren van wethouder van den Hengel in dit geheel. In het rapport komt vaak naar voren dat gesteld wordt dat deze wethouder kritischer was dan de andere wethouders. Weliswaar komt dit voor een deel doordat hij dat zelf meerdere malen heeft aangegeven, toch is onze partij er op grond van dit rapport maar ook op grond van andere bronnen van overtuigd geraakt dat dit het geval is. Daarom heeft onze fractie zeker vertrouwen in het functioneren van de wethouder binnen het bestuur.

Wel vind onze fractie het goed dat de Edese wethouder Gerrie Ligteleijn niet langer voorzitter is van het bestuur. Zij werd door de financieel manager geïnformeerd over het feit dat er financieel zaken mis gingen, maar heeft niet doorgevraagd en het bestuur niet geïnformeerd. Dit is een blamage.

Bij monde van raadslid Lukas Scheijgrond is de ChristenUnie tijdens de raadsvergadering van januari een uitgebreider oordeel gegeven over het gebeuren.  Wat hij daarover gezegd heeft is na te beluisteren via onderstaande link, Na 1:58:40.

http://www.mijnbabs.nl/iBabsOnline/Agenda.aspx?site=barneveld&agendaid=96426a9b-48c9-4250-933f-443e695c92f8&FoundIDs=&year=2016

« Terug

Reacties op 'Reactie ChristenUnie op onderzoek naar onverwacht hoog verlies Permar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.