Aantal keer gelezen

Raadhuisplein2 - week 8

vrijdag 19 maart 2010 16:43

Vorige week was het voorjaarsvakantie en heb ik niet alle dagen gewerkt. De hoogste tijd om u bij te praten.

Donderdag 25 februari
Een bezoek gebracht aan de voedselbank in Barneveld. De gedreven Betsy de Kruif zet zich met haar hele hart in voor de minderbedeelden. Ik vind dat echt geweldig. De vraag aan mij is of subsidie tot de mogelijkheden behoort. Ik sta daar zeer terughoudend tegenover. Vooral omdat ik, tot het tegendeel blijkt, van mening ben dat onze (bijzondere) bijstand voldoende basis moet zijn om fatsoenlijk van te kunnen leven, ook al is het geen vetpot. Waar ik ook moeite mee heb is dat deze voedselbank zich niet wil conformeren aan het beleid van de landelijke voedselbank. Daardoor is er ook geen standaard beleid m.b.t. de toelatingscriteria, wie wel en niet in aanmerking komt. Niet zelden kan de voedselbank onbedoeld een probleem verschuiven. Als iemand voedsel krijgt kan hij meer geld spenderen aan zijn verslaving.

Mijn nadrukkelijke wens is wel dat we nauwe contacten houden. Personen doorverwezen krijgen, enz. Dat kan ons bijstandsbeleid optimaliseren. Mijn wens blijft ook dat we een anoniem onderzoek zouden kunnen doen onder alle bezoekers van de voedselbank. Dan kun je beter concluderen of het minimabeleid goed loopt of niet.

Met de directeur van de Kootwijkerbroekse Rehobothschool bij het monument bij kasteel Schaffelaar geweest ter ere van de adoptie van dat monument. De geschiedenis van de Barneveldgroep is indrukwekkend. Het is eigenlijk een Schindlers List. Een groep van ruim 600 Joden zijn door een invloedrijke Nederlander op een lijst gezet die hen langere tijd behoedde voor deportatie. In de laatste fase zijn ze ondergebracht in het kasteel. Hoewel zij uiteindelijk wel zijn weggevoerd naar concentratiekampen hebben de meesten de oorlog overleefd. Deze geschiedenis geeft heel veel aanknopingspunten voor scholieren om zich in te verdiepen. Ter ondersteuning heb ik een aantal exemplaren van een boek over deze episode dat is uitgegeven door onze Barneveldse bdu geschonken.

Vrijdag 26 februari
Het jongerendebat op deze vrijdagavond is een belevenis apart. Helemaal door jongeren en nonprofessionals georganiseerd en inhoud gegeven. Zonder professionals als Maria Henneman en geluidstechnici zoals bij de andere debatten vond ik dat ze een goed product neerlegden.

De te verwachten onderwerpen van aanplakborden en skatebaan konden niet vermeden worden. Jongeren hebben (terecht) geen begrip voor de beleefde traagheid van realisering van dingen. Moeilijk is uit te leggen dat dat soms niet echt aan de gemeente ligt maar aan de (gerechtvaardigde) invloed van burgers om dingen tegen te kunnen houden op formele gronden die hen wettelijk ter beschikking staan.

Het is goed dat de raadsleden zich gaan oriënteren op de door de jongeren beleefde discriminatie bij  de toelating in cafés. als dat echt zo is moet daar hard op worden ingegrepen.

Als wethouder jeugd was ik zeer teleurgesteld in de opstelling van de VVD die een paar duizend euro van de jongeren wil afpakken omdat ze selfsupporting moeten worden op uitzondering van de huur van het clubgebouw na. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de waarde van het jongerenwerk. De jongerenwerkers weten velen van de straat (overlast!) te krijgen en tot een zinvolle vormende opstelling te krijgen die veel politie inzet voorkomt. Als de vvd zich zo stoer opstelt tegen overheidssubsidie dan verbaast het me dat ze akkoord zijn gegaan met de 10.000 euro die aan de middenstand wordt geschonken om de realisering van de reclamebelasting te bespoedigen en wat toch vooral zal leiden tot betere omzet van het winkelbestand.

Ik ben trots op Edo die de moed heeft om in een ingezonden stuk in de BK aan te geven dat de opmerking over het schoonmaken van wc’s kant noch wal raakte

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2010 > maart