Aantal keer gelezen3

Zonnecollectoren op gemeentehuis - naar idee van de ChristenUnie!!

donderdag 26 mei 2005 09:33

De gemeente plaats zonnecollectoren op het nieuwe gemeentehuis! Een motie van de ChristenUnie om dit te regelen werd in juni 2004 nog afgewezen door de gemeenteraad. Bijna een jaar later komt het college er zelf mee. Prima! Het doet de ChristenUnie deugd dat zelfs afgewezen moties soms toch worden uitgevoerd!

Logo Barneveldse KrantZoals in de Barneveldse Krant te lezen was, stimuleert de gemeente Barneveld duurzaam bouwen. Ook doet de gemeente Barneveld zelf aan duurzaam bouwen, zo is het Hulpverleningscentrum voorzien van een grasdak en zonnecollectoren en wordt het regen- en afvalwater gescheiden. Ook komen op het nieuwe gemeentehuis zonnecollectoren.

De ChristenUnie juicht dit duurzaam bouwen van de gemeente toe, temeer omdat wij tijdens de kaderstellende vergadering in juni 2004 via een motie voorgesteld hebben meer zonneenergie te gebruiken. De betreffende motie is door de raad verworpen. Toch fijn om te zien dat het college ook iets doet met afgewezen moties!!

Onderstaand het artikel uit de Barneveldse Krant van 26 mei 2005

Gemeente stimuleert 'duurzaam bouwen'

Zonnecollectoren - ook op het dak van het nieuwe gemeentehuis!!BARNEVELD - Door ondertekening van het convenant 'Gezond en Toekomstgericht Bouwen 2005 - 2007' in de Barneveldse raadszaal heeft de gemeente gisteren nogmaals aangegeven het 'duurzaam bouwen' te willen stimuleren.

In het convenant, dat naast de gemeente Barneveld ook door de gemeenten Ede, Wageningen, Scherpenzeel en diverse instanties uit de bouwwereld werd ondertekend, staan doelstellingen en mogelijkheden om bij het bouwen zorgvuldig met het milieu om te gaan. Hierdoor kunnen toekomstige generaties beschikken over een gezonde leefomgeving en voldoende energie en grondstoffen.

"Als gemeente is het belangrijk om je steeds af te vragen wat nóg milieuvriendelijker kan," laat wethouder Arrt de Kruijf weten.  "We kunnen niemand verplichten duurzaam te bouwen, maar het is belangrijk om het 'fenomeen' tussen de oren van de inwoners en beleidsmedewerkers te krijgen." Het convenant bestond al in 1999. Volgens De Kruijf zijn de veranderingen vooral van technische aard. "Het gaat niet om nieuw beleid, maar om een aanpassing aan de eisen van deze tijd."

In de gemeente Barneveld zijn volgens gemeentevoorlichter Susanne van der Putt diverse voorbeelden van duurzame bouwprojecten. "Het hulpverleningscentrum aan de Nijkerkseweg is voorzien van een graszodendak, zonnecollectoren en bovendien wordt regen- en afvalwater gescheiden. Op het nieuwe gemeentehuis komen ook zonnecollectoren en in het gebouw is sprake van een laag energieniveau." Bij bouwvoorstellen overlegt de gemeente over 'duurzaam bouwen'. Van der Putt: "We kunnen het niet afdwingen, maar we proberen het wel aan te moedigen. "

Bron: Barneveldse Krant, 26 mei 2005

« Terug

Reacties op 'Zonnecollectoren op gemeentehuis - naar idee van de ChristenUnie!!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.