Raadhuisplein 2 - Week 6

maandag 09 februari 2009 23:19

maandag 2 februari
Vandaag kwam mevrouw Krijger op het spreekuur. Deze actieve en pittige voortrekker van Terres des Hommes in Barneveld wilde graag onder mijn aandacht brengen dat alle "bewoners" van de Ark [eigenlijk een soort bedrijfsverzamelgebouw voor een stuk of 8 organisaties die geld werven voor DerdeWereld-projecten] nog steeds in onzekerheid verkeren over hun toekomstige onderkomen. Over een jaar of twee gaat hun huidige onderkomen tegen de vlakte. En als deze mensen niets van mij horen denken ze terecht dat er niks gebeurt. Tijdens het millenniumdebat is wel duidelijk geworden dat de gemeenteraad unaniem wil dat de Ark kan blijven voortbestaan binnen het centrum van Barneveld.

In eerste instantie ben ik ervan uitgegaan dat het huidige gebouw van de Antoniusschool en ook het oude bibliotheekgebouw een mogelijk alternatief zou kunnen zijn. Maar nu er een onderzoek loopt naar niet verplaatsen van de Antoniusschool staat die locatie op losse schroeven. En de oude bieb is in beeld voor uitbreiding van museum Nairac en valt dus misschien ook als optie af. Daarom zijn we bezig om te bekijken welke andere mogelijkheden er voor de Ark zijn. Samen met de ambtenaren wil ik er mijn best voordoen dat we voor het eind van dit jaar duidelijkheid kunnen geven. Eén ding staat voor mij wel vast: voor het zachte prijsje waarvoor de Ark nu is gehuisvest zal het in de toekomst niet meer lukken.

Mevrouw Krijger zal mij nauwgezet blijven volgen. En daar heeft ze gelijk in!


dinsdag 3 februari
Gisterenavond was er een soort voorbereidingsavond voor de ChristenUnie t.b.v. de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Iedereen heeft wel goede ideeën over hoe je de aandacht van de mensen op je partij kunt vestigen. Er rollen verschillende slogans over tafel. Al heel snel beseft iedereen dat er weer heel veel werk verzet moet gaan worden en dat er veel helpende handen vereist zijn.

En tegelijkertijd vraag ik me stilletjes af of zo'n verkiezingscampagne nou zo veel oplevert? Zou het bij gemeenteraadsverkiezingen echt zo zijn dat er veel mensen zijn die na het lezen van een folder ineens pardoes op jouw partij gaan stemmen? Zou het niet veel meer zijn dat de mensen, ook al zijn ze niet politiek bewust, best over een periode van 4 jaar goed in de gaten hebben welk vlees ze in de kuip hebben bij een bepaalde partij? Of zijn er ook bij de gemeenteraadsverkiezingen veel zwevende kiezers die nog over de streep getrokken moeten worden?


woensdag 4 februari
Vanavond heb ik het genoegen de stuurgroep van de wijkplatforms te mogen voorzitten. Er ligt een aantal enigszins bewogen maanden achter ons. Wijkplatform de Burgt gaf er de brui aan, met alle publiciteit van dien. Maar dat is gelukkig allemaal tot rust gekomen.

De stuurgroep beperkt zich tot het oplossen van zaken waarmee men op wijkplatform niveau niet tot een oplossing kan komen. Alle betrokken afdelingshoofden, de woningstichting, de rayonbeheerders en de coördinatoren zijn aanwezig. Tot ieders vreugde kunnen we constateren dat bijna alle nog openstaande actiepunten zijn afgewerkt. De vertegenwoordigers zijn dankbaar en tevreden. En wij niet minder. De vaart zit er goed in.

T.b.v. de informatievoorziening krijgen alle wijkplatforms voortaan de digitale nieuwsbrief van de gemeente toegestuurd.

Er is ook een vertegenwoordiger uit de Burgt. Hij maakt deel uit van een groepje wijkbewoners die samen met de gemeente de oude actiepunten aanpakt. Streven is dat deze punten eind maart zijn weggewerkt (het vriesweer belemmert de verbetering van de wadi's). En ik hoop dat we ruim voor de zomer weer een nieuw wijkplatform in de Burgt hebben die vooruit kan kijken en het verleden als afgedaan kan beschouwen.

Het verslag van deze avond gaat ook naar de raadsleden; kunnen ze het wel en wee op de voet volgen.


donderdag 5 februari
Uit de evaluatie van het leerlingenvervoer is naar voren gekomen dat er een 60tal leerlingen vanuit de gemeente Barneveld elke dag naar het reformatorisch speciaal onderwijs in Ede gaan. Bij zo'n groot aantal moeten we op zijn minst eens kijken of er geen mogelijkheid is dit onderwijs in onze eigen gemeente te realiseren. Want al dat gereis is nou net voor deze categorie leerlingen niet het meest gewenst.

Vanmiddag heb ik een eerste oriënterend gesprek gehad met directie en bestuur van deze Edese reformatorische school. De school heeft voor zichzelf een aantal dingen geanalyseerd en op een rijtje gezet. Er wordt constructief meegedacht. Het was verhelderend elkaar gesproken te hebben. Maar op dit moment lijkt de tijd er nog niet helemaal rijp voor. Het item blijft wel op onze agenda staan.


vrijdag 6 februari
Vandaag voor het eerst is de hele Lijsterhofbevolking weer compleet op de oude stek aan de slag. Groep 8 heeft de citotoets af (de leerlingen hebben niet het vermoeden dat de brand van hun school hun citotoetsresultaten negatief heeft beïnvloed). Ik ben naar de Lijster en de Fontein getogen om het personeel onze waardering te tonen voor hun inzet de afgelopen weken. Met een stuk taart voor iedereen onderstrepen we die waardering.

Het meeleven, dat ze trouwens ook volop van de ouders krijgen, wordt zeer gewaardeerd. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn: de tijdelijke huisvesting is veel gehoriger dan het permanente gebouw. Natuurlijk begrijpt iedereen tegelijkertijd dat noodbouw altijd minder in kwaliteit zal zijn. Maar het is wel voor een kleine anderhalf jaar dat we met deze noodbouw moeten leven. (ter relativering: er zijn scholen waar langjarig noodgebouwen worden gebruikt en die met dezelfde nadelen zitten)

Woedend word ik trouwens als ik zie dat de noodgebouwen die er amper twee weken staan nu alweer het doelwit zijn van graffiti vandalen. Eerst zijn er gekken die een school in de brand steken en daarna dit ook nog. Wat is het toch raar, jammer, dwaas en onzinnig om je uit te leven op andermans eigendommen. Ik denk dat het voor de daders goed zou zijn zelf eens te ervaren wat het is als iemand je eigen spullen naar de vernieling helpt. Het is me wat waard als de politie (met hulp van bewoners)zou kunnen toeslaan. Niet om het principe van oog om oog tand om tand toe te passen, maar om een van de belangrijkste basisprincipes in onze samenleving te versterken: van andermans spullen hoor je simpelweg af te blijven.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw bericht of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

 

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > februari