WisselBlog week 7 - Heimen Schuring

maandag 11 februari 2008 16:15

Zaterdag 17 februari – Geen wethouder en WMO
Vandaag in de Barneveldse Krant een interview met Bernard Schermers, de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Een leuk gesprek. Bernard heeft het over herkenbare thema’s. De toekomst van Barneveld (Strategische Visie 2030) en de WMO zijn erg belangrijk! Helemaal mee eens. Daar moeten we als raad, maar ook als coalitie de hoogste prioriteit aan blijven geven (naast onderwijshuisvesting, dat ook heel belangrijk is).

Een ander herkenbaar punt is de ambitie van Bernard. Hij geeft aan geen wethouder te willen worden. Nu speelt de opvolging binnen het CDA, gelet op de leeftijd van de huidige wethouder, waarschijnlijk meer dan binnen onze partij (onze wethouder is nog zo jong….), maar ook ik heb niet de ambitie om wethouder te worden.

De huidige combinatie van gezin, werk, politiek en studie vind ik heerlijk. Ik voel me erg thuis bij de Rabobank en kan daar nog heel lang mijn ei kwijt. Politiek is voor mij een leuke besteding van de avonden. Ik wil me graag inzetten voor de maatschappij en dat kan volop in de politiek. Prima toch!

Nagekomen stukkie:
Vanmiddag las ik op de voorpagina van Trouw (een raadslid leest heel wat kranten, vooral in het weekend) het bericht dat het kabinet de zorgaanbieders wil verplichten duurdere hulp aan te bieden voor de (WMO-)thuiszorg. Cliënten mogen zelf kiezen of ze een thuishulp willen die in dienst is van de thuiszorginstelling, of dat ze een alfa-hulp willen. Alfahulpen zijn in dienst van de cliënt en die is dan feitelijk werkgever, met alle sores van dien. Die nadelen worden nu op landelijk niveau weggenomen.

Voor Barneveld was deze correctie niet nodig geweest: we hebben hier al geruime tijd de constructie die nu door het kabinet wordt voorgesteld. Hebben we nu naast het Zeeuws model ook een Barnevelds model? Hoe dan ook, het is goed om te zien dat Barneveld vooruitstrevend is bij de invoering van de WMO en nu blijkt maar weer eens te meer dat we hier in Barneveld de WMO zorgvuldig hebben ingevoerd. Ik zie het als een impliciet complimentje vanuit Den Haag voor ons beleid.


Vrijdag 16 februari – Bezettingsgraad Transferium
Ik had het gisteren over nieuws uit de categorie ‘echt ontzettend belangrijk’ op landelijk niveau. Onze vorstin spreekt de ‘r’ minder vaak uit. Wauw! Vandaag wil ik het graag hebben over lokaal nieuws uit diezelfde categorie.

Burger Initiatief heeft het aantal bezette plekken in ons nieuwe Transferium tot zijn ‘ding’ gemaakt. BI vertrouwde de cijfers van het college over de bezettingsgraad van het Transferium niet en is daarom een maand lang zelf gaan tellen. En wie schets onze verbazing: als je op één moment van de dag telt, kom je (veel) lager uit dan als je alle bezoekers van die hele dag telt. Ik was vroeger erg slecht in statistiek, maar zelfs ik begrijp dat dit volslagen logisch is.

BI zou BI niet zijn, als daar dan geen schriftelijke vragen over volgen. Weer een aantal uur van onze ambtenaren en ons college op een uitstekende manier besteed!

Laten we onze energie in zaken stoppen, waar we verder mee kunnen. Kom met ideeën over hoe we het Transferium snel nog voller kunnen krijgen (er zit namelijk een stijgende lijn in!), daar hebben we als Barneveldse gemeenschap wat aan.

Je moet als partij ook uitkijken dat je niet een bepaald imago krijgt. Als je voortdurend aandacht vraagt voor bepaalde issues waarin je je helemaal hebt vastgebeten dan valt dat op, in negatieve zin welteverstaan. Niet alleen bij collega-politici, maar ook bij de inwoners. ‘Hebben ze niks beters te doen’, hoor je dan. Nog een reden om niet door te draven bij een bepaald onderwerp.


Donderdag 14 februari – r inslikken
In de categorie ‘echt ontzettend belangrijk nieuws’ een bericht over ons staatshoofd. Koningin Beatrix blijkt de letter r steeds vaker in te slikken. Er is een heuse studie aan gewijd. Met behulp van computeranalyses is de onderzoeker er achter gekomen dat de koningin in vijfentwintig jaar tijd steeds vaker de r aan het eind van een woord bijna niet meer uitspreekt. De veranderde tongval bij onze vorstin zou een algemene uitspraakverandering zijn.

Het (tot voorkort) gerenommeerde blad Onze Taal gaat er over publiceren. Het lijkt wel komkommertijd. Alsof er niks beters te melden is. Taal is dynamisch, taal verandert. Dat is toch geen nieuws te noemen? De taalkundigen kunnen beter onderzoek doen naar de taalverruwing die ik waarneem. En laat ze dan vooral studeren op hoe we die taalverruwing tegen kunnen gaan. Dat zijn pas nuttige onderzoeken!!

Woensdag 13 februari – Kwartiersdienst op de Valleilijn
Vandaag het bericht in de krant dat er zo spoedig mogelijk een kwartiersdienst komt vanaf Barneveld-Centrum. Dat is goed nieuws voor de Barneveldse treinreiziger. Op station Barneveld-Centrum stappen veel mensen op, waardoor het vaak erg druk is in de trein. Als vanaf december vier treinen per uur vertrekken richting Amersfoort, dan wordt het een stuk comfortabeler.

De provincie is sinds eind 2006 verantwoordelijk voor de exploitatie van de Valleilijn. In januari 2007 heeft de ChristenUnie er tijdens een bezoek van de Commissaris van de Koningin aan Barneveld voor gepleit dat er een kwartiersdienst moet komen. De kosten van deze verbetering worden grotendeels betaald uit de boetes die Connexxion moest betalen. Ook dat idee komt van de ChristenUnie; wij wilden dat het geld ten goede komt aan de reiziger.

Dat gebeurt nu. En dat is goed nieuws. Vooral voor de Valleilijn-reizigers!

Dinsdag 12 februari – Auditcommissie
Vanavond weer een vergadering van de auditcommissie. In de auditcommissie praten we over wat de accountant vindt van de financiën en van de organisatie van de gemeente. Ook hebben we in de auditcommissie contact met de rekenkamercommissie, een onafhankelijk orgaan dat de kwaliteit van de gemeente beoordeelt.

Een nieuwe rol van de auditcommissie is het verbeteren van de budgetcyclus, zeg maar de manier waarop we als raad onze doelen stellen en hoe we daar budget voor regelen. Voorheen hadden we daar een aparte werkgroep voor, maar sinds kort is de werkgroep geïntegreerd in de auditcommissie.

Vanavond praten we over de voorgang van het verbeteren van die budgetcyclus. De ambtenaren zijn er maar druk mee. Via workshops worden alle programma’s van de begroting aangepakt. Wat is de reden waarom activiteiten worden uitgevoerd en wat is de visie daarachter. Het blijkt dat ambtenaren enthousiast zijn over de nieuwe aanpak. Het helpt hen om te zien waarom ze dingen doen.

Het gaat de gemeenteraad straks ook helpen: de link tussen wat er door gemeente wordt gedaan en wat we willen bereiken ontbreekt nu vaak nog. Dat gaat binnenkort veranderen!

Maandag 11 februari – Vroeg op stap, laat op stap?
De banner van de website www.vroegopstap.nl staat al een tijdje op de homepage van ChristenUnie Barneveld. Een initiatief van een tweetal Friese moeders, die vindt dat het maar een keer afgelopen moet zijn met het alsmaar later op stap gaan. De laatste jaren zie je de tijden dat kroegen en café’s bezocht worden naar achteren schuiven. Eerst bij pa en moe naar Idols of Dancing on Ice kijken en dan op stap. Of: eerst thuis indrinken en dan met ‘een bodempje op’ naar de horecagelegenheden.

Vroeg op stap, vroeg weer thuis! Dat is het motto van de website. Stop met het naar achteren schuiven van de stap-tijden. Een goede actie! Van ons hoeven de kroegen echt niet langer open. Stappen doe je ’s avonds, niet ’s nachts.

In de media wordt inmiddels verslag gedaan van tegenacties. Jongeren willen deze ‘betutteling’ niet en beginnen websites, zoals www.laatopstap.nl en www.vrijopstap.nl, waarop met teksten als ‘u wilt toch ook uw plezier behouden’ wordt opgeroepen te tekenen tegen de actie van de Friese moeders.

De ChristenUnie kiest voor de kant van de vroege vogels. Stappen is best leuk en gezellig (waarbij we allemaal onze dranklimiet kennen), maar dat hoeft niet tot diep in de nacht te duren. Ook CDA-fractievoorzitter Bernard Schermers sluit zich aan bij de vroegopstap-actie. Schermers noemt ook een aantal argumenten die ook jongeren moeten aanspreken. Klik hier om zijn weblog te lezen. 

Bent u het ook eens met de dames van vroegopstap? Teken dan de petitie op www.vroegopstap.nl!

Zondag 10 februari – Lente?
De krokussen stonden vandaag wagenwijd open. Zo vangen ze elke zonnestraal op. Het is vandaag heerlijk weer. We zijn niet de enigen die ’s middags een lekker stukje hebben gewandeld.

Het lijkt wel lente! En dat terwijl de voorjaarsvakantie nog moet beginnen…

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie, of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 7 - Heimen Schuring'

Jaap Godschalk
Geplaatst op: 13-02-2008 22:35 Quote
Beste Heimen,

wat zou je er van vinden om alle leden middels een mail te vragen het "vroegopstap"-initiatief te steunen?
Arjen
Geplaatst op: 14-02-2008 17:11 Quote
Waarom zo'n drukte bij de lokale politieke partijen, in Barneveld gaat alles om twee uur dicht.
Arjen
Geplaatst op: 14-02-2008 23:59 Quote
De ChistenUnie uitBarneveld.nl weet toch ook wel dat we daar de bond tegen het vloeken voor hebben? Ik vond het juist een heel interessant onderzoek, zeker omdat dit verschijnsel zich in meerdere landen voordoet. Ik vind het vele malen zorgelijker dat mensen geen normale Nederlandse zin meer kunnen uitspreken. Vaak grijpen deze mensen sneller naar krachttermen, dus is dit onderzoek zelfs voor de CU zinvol.
Heimen Schuring
Geplaatst op: 16-02-2008 12:43 Quote
@ Arjen.

Wat bedoel je precies? Ik begrijp uit de kranten dat de koningin de 'r' inslikt, niet dat ze is gaan vloeken. Wellicht gaat het hele onderzoek over algehele taalverandering of taalverruwing, maar daar berichtten de media niet over. Heb je een linkje naar het complete onderzoek voor me?

DIt type nieuws schaar ik onder de noemer '(wellicht) interessant, maar niet relevant'....

O ja, en dat vroegopstap stukkie: soms heb ik ook een mening over landelijke trends. Enne: ik vind stappen tot twee uur ook erg laat (maar ik word ook een jaartje ouder...)
Arjen
Geplaatst op: 17-02-2008 10:11 Quote
In je stukje zeg je dat je liever had gezien dat het geld was uitgegeven aan een onderzoek naar taalverruwing. Het weglaten van de 'r' komt ook in Engeland en Duitsland voor, dat maakt het dus wel interessant. Ben het overigens wel met je eens dat het geen acute nieuwswaarde had, meer iets voor netwerk.

Gisteren was ik in Ede, de rijen zijn daar om 3:00 nog langer dan om 0:00. Het zal met een generatiekloof te maken hebben, maar ik vind 2:00 prima in het weekend, daarna wordt het mij ook te laat. Het zijn in de landelijke discussie toch de ouders die dit hun kinderen kunnen uitleggen, laat die kinderen er zelf achter komen. De overheid kan en moet vooral niet alles regelen.

Overigens las ik gisteren over die vingerafdrukken die iedereen moet gaan afgeven bij het verkrijgen van een paspoort en dat de politie daar directe toegang tot krijgt, dat zijn zaken waar ik me zorgen over maak. Ik heb niks te verbergen, maar dit begint stasi achtige vormen aan te nemen.
Nieuw bericht

Archief > 2008 > februari