Aantal keer gelezen15

WisselBlog week 5 - Heimen Schuring

dinsdag 29 januari 2008 18:31

Zaterdag 2 februari – De ChristenUnie in de regering
Vandaag heb ik het nieuwste nummer van CV-Koers gelezen. Opvallend is dat in hetzelfde nummer een interview met rechtsfilosoof Andreas Kinneging (tevens conservatief – geen onbelangrijke toevoeging!) en een column van Roel Kuiper. Beiden over hetzelfde onderwerp: de ChristenUnie in de regering.

Roel gaat in op de kritiek dat de ChristenUnie van kleur verandert, nu ze deelneemt aan de regeringscoalitie. Het getuigt van weinig realisme, als je met het verwijt komt dat de ChristenUnie compromissen sluit. Dat lijkt me nogal wiedes: als één van de drie coalitiepartijen (en ook nog eens de kleinste), kun je simpelweg niet je eigen verkiezingsprogramma een-op-een uitvoeren. De andere partijen willen ook wat. Logisch toch? Moet je dan maar niet in de regering gaan? Als je er zo over denkt, kun je beter stoppen met de politiek, dan kun je immers pas aan de slag als je de meerderheid achter je hebt…

De conservatieve rechtsfilosoof heeft een hele rij verwijten aan ‘meneer Rouvoet’. André zou teveel weggeven, PvdA-beleid uitvoeren en de staat een te grote rol toedichten bij het oplossen van problemen in gezinnen. Op zich best goed om in de spiegel te kijken van een kritische beschouwer. Ik denk dat André, Eimert en Tineke, maar ook de Tweede Kamer-fractie baat kunnen hebben bij het lezen van dit interview.

Ik denk verder dat ‘meneer Kinniging’ veel te pessimistisch is (een karaktereigenschap van conservatieven?). Hij roept een paar keer dreigend: laten we over een paar jaar maar kijken wat de ChristenUnie ervan gemaakt heeft. Inderdaad, laten we dat vooral doen. Maar laten we tot die tijd ‘meneer Rouvoet’ en de zijnen tenminste het voordeel van de twijfel geven en hem helpen met goede en opbouwende suggesties. Dat is misschien niet conservatief, maar wel constructief!!

Klik hier voor de column van Roel Kuiper.
Klik hier voor het interview met de rechtsfilosoof Kinneging (het volledige artikel is alleen beschikbaar voor abonnees).


Vrijdag 1 februari – Streekproducten
Voor mijn studie aan Nyenrode ben ik bezig met een paper over streekproducten in de Gelderse Vallei. Vanmiddag ben ik op bezoek geweest bij een van de boeren die naast zijn melkveehouderij ook een winkel voor streekproducten heeft, Landwinkel Vanelly,
Achterveldseweg 26.

In de regio heeft een aantal boeren zich verenigd en brengen samen onder het label ‘Vallei Landwinkel’ producten op de markt. De deelnemende boeren hebben zich gespecialiseerd in een aantal producten en verkopen verder de producten van de andere boeren in hun winkel. Er is ook een landelijke samenwerking (landwinkel.nl) voor houdbare producten waardoor er een nog breder assortiment ontstaat.

Het koperspubliek bestaat vooral uit consumenten uit de regio die bewust kiezen voor streekproducten. Bij deze kopers is het motto ‘weet wat je eet’ erg belangrijk. Toeristen komen ook wel in de winkel, maar vaak tijdens een fietstocht, waardoor ze weinig producten kunnen meenemen. Zij komen voor een kopje koffie.

Als raadslid vraag je je natuurlijk direct af wat de gemeente nog kan doen voor de streekproducten. Ik vraag me af of elke Barnevelder wel weet welke producten er hier in de streek te koop zijn, promotie is zo’n onderwerp waarbij de gemeente kan helpen. Verder blijkt het krijgen van vergunningen voor het starten van zo’n landwinkel veel gedoe te kosten. Dat is ook iets wat beter kan. Wellicht zou het helpen als we een visie ontwikkelen op waar we heen willen met het buitengebied: waar moeten de ‘normale’ boerenbedrijven komen en waar is plek voor landwinkels?

Zat te doen dus, voor de politiek!

Donderdag 31 januari – Schaffelaarpodium
Vanavond in de bibliotheek een debatavond van het Schaffelaarpodium. Een ontzettend leuke avond, waarbij we in een lagerhuis-opstelling over scherpe stellingen hebben gedebatteerd. De gespreksleider zorgde ervoor dat bijna iedereen aan het woord kwam, dus niet alleen de mensen met de rapste tongen kwamen aan het woord. Nadeel was wel dat hierdoor niet echt een debat tot stand kwam. Telkens werd om de beurt een voor- en tegenstander aan het woord gelaten, die dan (logischerwijs) hun eigen standpunt naar voren brachten. Van doorvragen en doorzagen was daarom weinig sprake. Per saldo vond ik het echter een erg leuke avond.

De stellingen waren scherp. En je moest kiezen. Dat zorgde ervoor dat ik een paar keer in het kamp van voorstanders terecht kwam, terwijl ik ook wel tegenargumenten zag. ‘De zondagrust is heilig’, was zo’n stelling. De ChristenUnie ziet de zondag als een rustdag en dat is een gift van God, die heilzaam is voor iedereen. Dat betekent niet dat iedereen op dezelfde manier die dag doorbrengt en mensen verbieden om iets te doen op zondag gaat me te ver. Wat ik wel van belang vind, is dat we als gemeente geen ambtenaren aan het werk zetten op zondag. Als werkgever moeten we dat voorkomen (hulpdiensten etc. natuurlijk uitgezonderd). Maar laten we respect hebben voor elkaar en voor de manier waarop we ons leven inrichten. Dat laat natuurlijk onverlet, dat je als christen best met ‘andersdenkenden’ mag praten over hoe jij in het leven staat en waarom je dingen doet of laat. Maar nooit in verwijtende sfeer en altijd met respect! Ik mag ook hopen dat zo’n gesprek niet alleen maar over de zondag gaat, maar veel meer over de liefde van Jezus, die je als christen ervaart en waaruit je leven mag!


Woensdag 30 januari – politiek en religie
Op de website www.uitbarneveld.nl is een discussie te volgen over de vraag of politiek en religie samengaan. ‘religie is een individuele zaak, die zover mogelijk uit het publieke domein moet blijven’ en ‘Politiek gaat helemaal niet over (de) religie. Politiek gaat over macht en verdeling van middelen.’ zijn meningen die op de website te vinden zijn.

Ik ben vanavond bezig geweest met de eerste aanzet van een artikeltje over dit onderwerp. De makers van www.uitbarneveld.nl hadden mijn aankondiging vorige week ook gelezen en hebben zich al gemeld voor een publicatie op hun site. Heel goed dat er over dit onderwerp gediscussieerd wordt, ik vind het daarom ook prima dat het artikel op www.uitbarneveld.nl komt. Het is wel zaak dat ik de dingen precies goed opschrijf, bij een discussie op papier kun je namelijk een reactie op elk woord verwachten. Daarom duurt het nog eventjes voordat dit stukkie af is. Politiek is namelijk niet het enige waar ik mijn tijd mee vul…


Dinsdag 29 januari – raadsvergadering
Het was vanavond de avond van het blowverbod en de avond van Jan Post. We hebben als ChristenUnie wel enig geduld moeten betrachten, maar anderhalf jaar na onze suggestie om een blowverbod in te voeren, was het zover: in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening is een blowverbod opgenomen! Dat we zo lang moesten wachten, was geen onwil van het college, maar had te maken met het feit dat de hele APV moest worden herzien en als dat op de rol staat, dan combineer je zoiets natuurlijk. Het moge duidelijk zijn dat wij blij zijn met het blowverbod, blowen hoort gewoon niet op straat en al helemaal niet in de buurt van een school!

Verder hebben we als raad afscheid genomen van Jan Post. Na veertien jaar raad, vindt Jan het genoeg. De drukte van zijn nieuwe advocatenpraktijk is niet meer te combineren met het raadswerk. Veertien jaar is een respectabele tijd. Uit de afscheidswoorden van de fractievoorzitters blijkt dat er veel gebeurd is in die veertien jaar. Ik heb vanavond een hoop politieke weetjes gehoord. Leuk.

Ook leuk was het dat ik na afloop van de raadsvergadering de heer Post senior nog even sprak. Ook hij heeft een respectabel aantal jaren in de raad gezeten: 20 jaar. Hij vertelde dat de opa van Jan ook raadslid is geweest. Dat raadswerk van Jan was dus genetisch bepaald….

Maandag 28 januari – fractievergadering

Omdat we aanstaande dinsdag als raad weer bij elkaar komen, is er vanavond fractievergadering. Wij zijn niet de enige fractie die vergadert, ook het CDA en de SGP is in het raadhuis aanwezig om de raadsvergadering goed voor te bereiden. Een gezellige drukte dus!

De agenda van de komende raadsvergadering is kort. De herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening zal waarschijnlijk met de behandeling van het masterplan buitensportcomplexen de meeste tijd in beslag nemen.

In de APV wordt op ons initiatief ook aandacht besteed aan het blowen op straat. Dat geeft overlast en moet vooral in de omgeving van scholen voorkomen worden. In het raadsvoorstel staat dat in een cirkel van 500 meter rond een school niet geblowd mag worden. Een aantal fracties had berekend dat door die regel er bijna nergens geblowd kan worden. Dat lijkt ons geen probleem. Als je dan echt zo nodig wilt blowen, doe dat dan gewoon thuis. Stoppen met blowen is een betere oplossing!

We staan in de fractievergadering ook stil bij het interpellatiedebat dat Lijst 8 voor de raadsvergadering heeft aangevraagd. Onze conclusie is dat Van Essen zijn oude vertrouwde stokpaardje weer wil berijden: de projectontwikkelaar maakt teveel winst. Van Essen wil dat de gemeente zelf projectontwikkelaar wordt. Dat wil iedere fractie: de gemeente moet zoveel mogelijk zelf grond verwerven en zelf laten bouwen (zoals in CV de Burgt ook deels gebeurd is). Het probleem is dat projectontwikkelaars strategische grondposities hebben en dat de huidige wetgeving geen mogelijkheid geeft om projectontwikkelaars van de grond ‘af te schoppen’. Van Essen is dus aan het verkeerde adres met zijn betoog: hij moet in Den Haag zijn, Het goede nieuws is dat Den Haag er al mee bezig is. Daar hebben ze geen Willem van Essen voor nodig…


Zondag 27 januari – Gebedsweek
in de dienst van kwart voor zeven wordt aandacht besteed aan de Week van het Gebed, waaraan Barneveld in de afgelopen week heeft deelgenomen. Een goed initiatief! Helaas ben ik door de nasleep van de griep en door andere bezigheden buiten het dorp niet in staat geweest deel te nemen aan een gebedsbijeenkomst. Ik hoop dat er veel mensen geweest zijn. En bij gezondheid (geen loze kreet als je net een nare griep hebt gehad…) hoop ik volgend jaar weer mee te doen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder een bericht of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > januari