Aantal keer gelezen18

Leen Verweij opent NK dammen in GVP

maandag 11 juni 2007 18:39

Onder af en toe subtropische omstandigheden werd zaterdag 9 juni in het Groen van Prinsterercollege het Nederlands Kampioenschap schooldammen voor welpen gehouden. Wethouder Leen Verweij had ’s morgens al met verschillende dammers en teams kennis gemaakt en maakte ’s middags de einduitslag bekend. Nadat toernooileider Gert van Voorthuizen iedereen had welkom geheten en de regels had toegelicht, werd het toernooi officieel geopend door wethouder Leen Verweij.



Het kampioensteam met coaches en trainers: Matthias de Kruijf, Brenda van Voorthuizen en Gert van Voorthuizen. Spelers: Henk Jan Merkus, Gerlinda Schaafsma, Robbert Jan van de Kieft, Thom Zoethout, Bram Cysouw en Tygo Beekman.


Na twee ronden bleek al dat er een aantal favorieten voor de titel was. Allereerst de thuisspelende Prins Willem Alexanderschool, De Marskramer uit Assen en niet te vergeten heersend kampioen Eben-Haëzerschool uit Bennekom. In de derde ronde wisten Lars Otto en Wouter ten Brink aan bord 1 en 2 de winst te pakken van Matthijs Hardeman en Gerbert Monteba. En met een remise aan bord drie ging de Marskramer er met de winst vandoor. In diezelfde ronde moest de PWA uit Barneveld het opnemen tegen de tot dan ongeslagen streekgenoot Montessorischool uit Wageningen. Deze school kwam in de wedstrijd tegen PWA maar net te kort. Max Gerritsen wist knap remise te spelen tegen de sterke Henk Jan Merkus. Maar omdat Gerlinda Schaafsma en Robbert Jan van de Kieft van de PWA wisten te winnen van Mara Langeveld en Michiel Dral ging de wist naar de PWA ondanks de winst van Fabian Voets op Thom Zoethout.

In de vierde ronde moesten de ongeslagen teams van Marskramer met Wouter ten Brink, Lars Otto, Wout van Raalten en Justen Weisenbach en de PWA uit Barneveld het tegen elkaar opnemen. Opnieuw was het de PWA die er met een 5-3 winst vandoor ging en op koers leek te gaan naar de eindoverwinning.
Henri Turkenburg van de Eben-Haëzerschool had echter zijn team inmiddels met een flinke peptalk weer op de rails gezet en leek in de wedstrijd tegen de PWA er met de winst vandoor te gaan met klinkende winsten aan de borden 1 en 4. Er was geen houden aan zo leek het. Robbert Jan van de Kieft keerde aan bord 3 als eerste het tij met een overwinning op Bart Turkenburg. Morele winnaar was echter Gerlinda Schaafsma die onder deze druk echter overeind bleef en ook haar partij in winst omzette. Zo bleef de PWA na het gevecht met de grote concurrenten met 2 wedstrijdpunten verschil de koploper. Geen vuiltje aan de lucht... leek het.



Het NK kreeg echter nog een zeer spannende finale omdat de PWA punten liet liggen in de wedstrijden tegen de school met de Bijbel uit Bleskensgraaf (4-4) en tegen de Marskramer 2 (4-4). Met het ingaan van de laatste ronde gingen de EH-school 1 en PWA Barneveld aan de leiding met 13 wedstrijdpunten, gevolgd door de Marskramer met 12 punten en de Montessorischool met 11 punten.
In de slotronde wisten beide koplopers met 8-0 te winnen en moest de computer gaan berekenen wie op basis van weerstandspunten de winnaar zou worden. Wethouder Verweij liet de teams lekker zweten en wachten tot het allerlaatst en wist te vertellen dat de winnaar uit de plaats met de beginletter B kwam. De PWA had 7 weerstandspunten meer dan de EH-school en ging er na 6 jaar opnieuw met de titel vandoor. De Montessori pakte de derde plaats vóór de Marskramer 1 die haar laatste wedstrijd verloor.  

Een prachtige finale dus.

« Terug

Archief > 2007 > juni