Starter goed van start met Starterslening

Speelplaats in de Burgtdonderdag 02 februari 2017 19:50

Soms helpt het om net even iets anders te doen dan wat mensen verwachten. Zo hielp onderstaand fictief verhaal over de Voorthuizense Fleur om de gemeenteraad te overtuigen dat starters voldoende ruimte moeten krijgen om een goede start te maken op onze woningmarkt. De raad stemde unaniem in met het verhogen van de meerwerkgrens van 2.500 naar 5.000 euro.

Fleur staat op het punt een grote stap te maken. Ze is net 25 geworden, heeft haar master bedrijfskunde in Groningen afgerond en ze staat op het punt haar eerste huis te kopen in haar geboortedorp Voorthuizen. Met gebruik van de starterslening moet dat lukken!

Gelukkig werd er niet al te moeilijk gedaan over de 5 jaar dat ze op kamers woonde. Dat zit wel goed. Maar de financiering... dat is nog wel even puzzelen. Fleur heeft gelukkig kunnen sparen door haar baantje bij de DUO in Groningen. Tja, sommige studenten lenen geld bij DUO, maar Fleur niet… die verdiende ze bij DUO. Dat spaargeld heeft ze hard nodig voor de inrichting van haar huis en natuurlijk voor de bijkomende kosten, want tegenwoordig mag je niet meer dan 101% van de woningwaarde lenen.

Het huis van 170.000 euro kan Fleur net niet helemaal zelf financieren. Voor 8.000 euro heeft ze de starterslening nodig. En dan is er nog het meerwerk. In totaal bijna 5.000 euro. Gelukkig schiet ook daar de starterslening te hulp. Het is misschien niet allemaal superluxe en dat hoeft ook niet, zolang het maar leefbaar is. Met de stap van haar studentenhuis naar deze rug-aan-rug woning voelt ze zich als een prinses in haar eigen paleis.

Voorzitter, het amendement dat wij indienen betreft het verruimen van het toegestaan meerwerk tot 5.000 euro. Fleur is daarmee geholpen. Ik hoop dan ook dat we vanavond de starterslening voor meer starters toereikend kunnen maken. Dan kan de starter werkelijk goed van start.

En misschien nog leuk om te vertellen…. U hoorde het vast als. Fleur is een slimme meid. Ze heeft uitgerekend wat zonnepanelen opleveren. En dat is ruim meer dan wat ze kosten. Dus voor de 5.000 euro die de starterslening daarvoor biedt heeft ze direct 10 panelen aangeschaft. Kan ze lekker op inductie koken in haar paleis.

Labels

« Terug