Verrommeling wordt opgeruimd

Welkom in Kootwijkerbroek; Landelijk ondernemend
04_Jaap_van_den_Top_1_lowres.jpg
Door Jaap van de Top op 14 maart 2024 om 20:11

Verrommeling wordt opgeruimd

Raadsbijdrage bij bestemmingsplan Harskamperweg e.o. (Kootwijkerbroek)

Aan de Harskamperweg was een agrarische bedrijf gevestigd met de naam BSI (Barneveldse slacht industie). Vier grote stallen die voornamelijk met asbest gebouwd zijn.
Er kwamen andere eigenaren en ander gebruik van de stallen maar uiteindelijk stonden de stallen leeg en waren niet meer geschikt om dieren te houden. Dan komt functieverandering om de hoek kijken.
De eerste stap wordt gezet door de firma Verhoef (zand en grindhandel). Zij verplaatsen hun transportbedrijf vanuit het dorp Kootwijkerbroek naar de Garderbroekerweg. Op hun oude locatie ligt nu de woonwijk Hoevendorp. Als tegenprestatie worden er twee van de vier stallen gesloopt. Het was de bedoeling dat er ook een plan zou komen om de andere twee stallen te slopen maar de toenmalige eigenaar is dat niet gelukt en zo bleven twee stallen staan die steeds meer in elkaar zakten.
De tweede stap wordt nu gezet met dit plan wat nu voorligt. De huidige eigenaren slopen de twee stallen en gaan het terrein opnieuw in richten met twee bedrijven en een woning. De overige ruimte wordt groen ingericht.
De Christenunie is blij met deze ontwikkeling. Dit is een unieke locatie die met maatwerk moet worden opgelost. Zoals vaak bij maatwerk is niet alles positief maar het grote pluspunt is dat er nu een plan ligt waarbij alle stallen gesloopt worden en de asbest gesaneerd. Er komen twee bedrijven voor terug met veeltransport bewegingen en dat is ook logisch want de provinciale weg ligt er naast die naar de A1 gaat. Dat is ook de reden dat er veel bedrijven gevestigd zijn langs die weg vanwege de ideale ontsluiting naar de A1.
De locatie ligt tegen het Natura 2000 gebied aan. De vraag is welke negatieve impact zullen deze twee nieuwe bedrijven op het natura 2000 gebied hebben. Gezien de drukke provinciale weg zullen het aantal vervoersbewegingen extra weinig effect hebben en gezien het verleden van het grote agrarische bedrijf zonder emissiereductie maatregelen is de nieuwe situatie zeker een verbetering voor het milieu en natuur. Ook doordat een groot deel van het terrein groen wordt ingericht zal het de biodiversiteit ten goede komen.
Twee zaken waar we minder blij mee zijn:
Eén van de bedrijven krijgt een bedrijfshal van meer dan 2000m2. Terwijl 1000 de max is en er komt een groot buitenopslag terrrein. Landschappelijk is dat niet gewenst. Er ligt wel een goed beplantingsplan klaar en we roepen het college op om er voor te zorgen dat beplantingsplan ook uitgevoerd gaat worden. Ook bij de locatie aan de Garderbroekerweg.
Per saldo vinden we dit een goed plan en zullen ook voor stemmen.

Labels: