Iedereen een veilig en beschermd thuis

Dakloos
Henk Wiesenekker
Door Henk Wiesenekker op 7 februari 2024 om 21:03

Iedereen een veilig en beschermd thuis

Raadsbijdrage regiovisie beschermd wonen en beschermd thuis in de valleiregio

Ik wil u meenemen in een korte anekdote. Ja het heeft te maken met het onderwerp en bedoeld om de urgentie te onderstrepen. Een aantal jaar geleden ontmoette ik Sascha. De naam heb ik overigens verzonnen. De casus niet. Sascha was slachtoffer van huiselijk geweld en ik had de opdracht om een advies aan de burgemeester te geven over een huisverbod voor de dader. Sascha had een bewogen leven. Ze had een slechte jeugd gehad en was fors drugsverslaafd. Ze kreeg hulp en woonde begeleid. Sinds enkele weken woonde ze weer op zichzelf. Beschermd thuis. Een echt thuis kon ik het niet noemen. Er lag vloerbedekking op de grond, bestaand uit de enkele vierkante meters vies kleed. De rest was beton. Sascha had de stap helaas niet aangekund. Ze was snel vervallen in verslaving en bleek ook een slechte partner ontmoet te hebben. Er was niet alleen een huisverbod nodig, maar ook een tijdelijke plek om weer beschermd te wonen. 

Voor ons ligt een raadsvoorstel waarin wordt aangekondigd om meer beschermd thuis te wonen. Ik ben groot voorstander van het voorliggende voorstel. Het is heel goed om mensen zo snel mogelijk zelfstandig, beschermd te laten wonen. Dat draagt bij aan een waardig mensbeeld en stimuleert om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Zeker als dat een afbouw betekent vanuit een beschermde situatie, kan het zorgen voor meer noodzaak van spoedplekken, crisisbedden. Daarom vraag ik de toezegging om het aantal crisisbedden op peil te houden en niet eerder af te schalen dan nadat er een langdurige periode minder beschermd thuis plekken nodig blijken. 

Een tweede punt is mijn zorg over zorgfraude. In de commissie haalde ik het al aan. Als zorg meer decentraal plaatsvindt, kan dat fraude in de hand werken. Denk aan een criminele zorgverlener die 1 uur werk, 4 uur declareert en daarvan 50 euro contant geeft aan de cliënt die zeker als er een verslaving aanwezig is hiervan gretig gebruik maakt. Het onderzoek van het RIEC Oost Nederland toont aan dat ook in onze regio criminelen in de zorg misbruik maken van kwetsbare inwoners en dat raakt mij. Ik vraag de toezegging om op deze beweging waarin inwoners vaker beschermd thuis worden, actief te monitoren of zorgfraude toeneemt. Ik realiseer me dat dit lastig is. Maar in de voorbereiding van dit onderwerp realiseer ik me dat er meer kansen zijn om zorgfraude aan te pakken en daarvoor zal ik op een later moment mogelijk nog een voorstel doen tot aanpak.

Ik gun mensen als Sascha het zelfvertrouwen en de kracht om een beschermd thuis te hebben en wens het college veel wijsheid in het monitoren van deze goede ontwikkeling.  

Labels: , ,