Leges en heffingen moeten eerlijk berekend worden

Contract tekenen
05_Henry_Buitenhuis_1_lowres.jpg
Door Henry Buitenhuis op 13 december 2023 om 19:42

Leges en heffingen moeten eerlijk berekend worden

Raadsbijdrage bij rekenkamerrapport onderzoek naar heffingen en leges in Barneveld

Naar aanleiding van het recente rapport van de Rekenkamer, staan wij als raadsleden voor de taak om te begrijpen waarom er gedurende lange tijd geen actuele berekeningen van leges en heffingen zijn gepresenteerd. De keuze om geen vierjaarlijkse herijking van berekeningen uit te voeren was destijds ingegeven door het streven naar efficiëntere processen binnen Lean-management. Echter, het rapport onthult dat dit heeft geleid tot een gebrek aan sturing vanuit de raad en mogelijk te veel vertrouwen op benchmarkcijfers. 

De onduidelijkheid over de kostendekkendheid van leges is zorgwekkend, gezien dit het fundament is van de berekeningen. Het onderzoek van de Rekenkamer heeft aangetoond dat er te veel onder het stof is verdwenen en het kostte aanzienlijke moeite om de juiste gegevens te verkrijgen. In dit licht willen wij benadrukken dat de positie van de Rekenkamer meer erkenning verdient. 

Namens en in opdracht van de raad heeft de Rekenkamer recht op tijdige en adequate antwoorden. Daarom verzoeken wij het college en de ambtelijke ondersteuning om deze positie te honoreren en tijdig volledige gegevens te verstrekken bij toekomstige onderzoeken. 

Het college heeft toegezegd de berekeningen opnieuw te bekijken en voorstellen aan de raad te presenteren om politieke afwegingen te vergemakkelijken. Wij vragen specifiek om zichtbaarheid in de berekeningen betreffende kostendekkende leges voor grote commerciële evenementen en niet voor de maatschappelijke evenementen. Daarnaast willen wij transparantie over het effect van het meeberekenen van 100% van de wettelijk toegestane overhead, en verzoeken wij om alternatieve percentages te tonen om de raad te ondersteunen bij het maken van weloverwogen politieke beslissingen.

Labels: ,