Wisselblog week 4 - Heimen Schuring
Onze oudste dochter vond het ook leuk om mee te gaan, zij is vaak wel te porren voor dit soort dingen. Eenmaal in Voorthuizen werd haar enthousiasme door afkoelende tenen steeds minder groot… Ik heb toen het thuisfront maar gebeld en een kwartier later kon Anne haar tenen opwarmen in een warme auto.
Ik heb veel mensen gesproken in Voorthuizen. Er kwam nog even een Voorthuizens CDA-raadslid langs, wiens dochter ik kon verblijden met een ChristenUnie-sticker, dito pen en pepermuntrolletje. Ik kreeg wel als commentaar dat zij (het raadslid dus) het groen van het CDA mooier vindt dan het limoengroen dat we in onze campagne gebruiken. Tja, smaken verschillen…
Tijdens de gesprekken met de marktbezoekers kreeg ik heel vaak te horen dat de mensen geen vertrouwen hebben in de politiek. ‘Ze doen maar wat’, ‘alles wordt duurder en zelf klagen ze over hun eigen ziektekostenverzekering’ en ook ‘laten ze dat hele spulletje maar opdoeken in het gemeentehuis’. Of alle verhalen waar zijn, is natuurlijk zeer de vraag, maar ik denk wel dat het gebrek aan vertrouwen een groot probleem is. Dat moet serieus genomen worden.
De mensen die gewoon aan hun koffie met gebak zaten, keken wel wat vreemd op toen we om acht uur van start gingen. De gasten die tot het eind bleven zitten hebben we beloond met een exemplaar van ons prachtige full-color verkiezingsprogramma. Het ziet er prachtig uit, onze promotor Maarten van der Boon heeft een mooi stuk werk verricht. Neemt u zelf een kijkje door hier te klikken.
We gaan de verkiezingen in met drie speerpunten:
- goede invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning,
- scholen moet goed onderdak krijgen en
- wij willen een transparante en vertrouwenswekkende overheid.
Wij denken dat dit onderwerpen zijn die stuk voor stuk spelen in Barneveld. Lees in het verslag van de avond, wat er verder besproken is.
Na de presentatie is een deel van de aanwezigen nog op kroegentocht geweest. Dit nuttige ’veldonderzoek’ in het kader van de horeca-discussie leerde ons dat De Hebberd om negen uur al stampvol zit. Zouden die mensen echt tot twee uur ’s nachts door willen gaan? In Het Schaap was nog ruimte, alwaar we nog prettig na konden praten. Om u gerust te stellen: we gingen om tien uur huiswaarts, ruim voor sluitingstijd…
Donderdag 26 januari 2006 – Natuurschoon
Ik kom regelmatig (zeg maar wekelijks) op de websites van een aantal weekbladen uit de buurt: de Band (voor onder andere Kootwijkerbroek, Kootwijk en Stroe en Garderen) Ede Stad en de Veenendaalse Krant. Je moet tenslotte op de hoogte blijven van wat er in en rond onze gemeente gebeurt. In de digitale editie De Band van deze week kwam ik een groot artikel over de Veluwse natuur tegen. Het artikel is geschreven naar aanleiding van het boek ‘verrassende natuurgebieden op de Veluwe’ van natuurkenner Gerrit de Graaff. Bij het lezen moet ik denken aan de fiets- en wandeltochten die wij graag maken in de omgeving. Wat wonen we toch in een prachtige omgeving!
Goed nieuws voor onze ondernemers! Voor een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) hoeven ze vanaf 6 maart niet meer naar Apeldoorn, maar kunnen ze bij het loket in Ede terecht. Bovendien krijgt de KvK weer een ruimte in Barneveld, waar bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.
De KvK heeft een belangrijke functie. Naast het uitvoeren van een aantal wettelijke taken (het welbekende handelsregister en de uitvoering van de vestigingswet bedrijven), stimuleert de KvK economische activiteiten in de regio en geeft voorlichting aan bijvoorbeeld starters. Juist vanwege die belangrijke functie is het goed om weer dicht(er)bij een loket te hebben.
Het gekke is dat we weer een loket in de buurt krijgen vanwege schaalvergroting. Toevallig ligt Ede centraal in het nieuwe werkgebied, dat Twente, Arnhem, Veluwe, Centraal Gelderland, Utrecht en Gooi en Eemland beslaat.
Meestal heeft schaalvergroting voor de ´klanten´ alleen maar nadelen, dat is voor deze keer gelukkig anders….
Vanavond gemeenteraad, het maandelijkse uitje van Dirk Duaal – u weet wel, de anonieme columnist van het CDA. Ook ik vervoeg me naar het raadhuis. De agenda bestaat uit vijftien punten, waaronder een aantal hamerstukken, dat wordt dus een korte vergadering. Dacht ik.
Het werd dus weer half twaalf. Het ging al mis bij een van de eerste punten, bij de vaststelling van het woningbouwprogramma 2005-2014. Dit agendapunt nam meer dan anderhalf uur in beslag. Veel te lang. Er werden discussies gehouden die absoluut niet in een raadsvergadering thuishoren. Daar hebben we commissies voor.
Door deze vergadermarathon wordt ik gesterkt in mijn opvatting dat de vergaderingen van de raad anders moeten. Enkele weken geleden schreef ik hier al iets over in deze weblog. We moeten toe naar het model van een Politieke Markt of een Rondetafelgesprek, zoals dat in Almere, Apeldoorn of Voorst is ingevoerd. De trits Luisteren – Debatteren – Besluiten moeten we anders, efficiënter, vormgeven. Tijdens een van de onderbrekingen (‘schorsingen’ noemen we dat in jargon) spreek ik een aantal andere kandidaat-raadsleden. Ook zij vinden het te lang duren. Zij denken dat dit erbij hoort en dat we – als we allemaal in de raad komen – ons daaraan moeten conformeren. Ik ben zover nog niet. De nieuwe gemeenteraad moet zich maar eens snel beraden of dit de juiste manier van vergaderen is. Laten we vooral veel leren van de ervaringen in Almere, Apeldoorn en Voorst!
Na afloop van de raad (vier uur vergaderd!!) spreek ik veel raadsleden, kandidaat-raadsleden en een aantal wethouders. Leuke gesprekken over de komende verkiezingen, campagne en meer. Dit soort gesprekken geeft mij zin in de politiek. Ondanks het lange vergaderen….
Vandaag staat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op de agenda van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer. Gehandicapten en chronisch zieken maken zich grote zorgen over de WMO. Op het Plein in Den Haag wordt door hen gedemonstreerd. De gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat na de invoering van de WMO de kwaliteit van de zorg per gemeente gaat verschillen en dat gemeenten het geld dat ze voor de zorg krijgen aan andere dingen zullen besteden.
In maart 2005 heeft de ChristenUnie in Barneveld al aandacht gevraagd voor de WMO. We hebben toen in de raadzaal een thema-avond belegd, waarbij Tweede Kamerleden, zorginstellingen en ‘het gemeentehuis’ met elkaar in debat konden over de gevolgen van de WMO. Op die avond bleek dat wethouder Louman de zorgen vanuit de sector niet deelde. Barneveld is sociaal genoeg, daar komen we samen uit. Ik ben daar nog niet van overtuigd.
Neem nou de schrijnende situatie in mei 2004 rond de uitgeprocedeerde familie uit Eritrea, die werd in onze gemeente op straat gezet. Het college en de meerderheid in de raad had toen een sociaal gezicht kunnen laten zien. In plaats daarvan werd verwezen naar landelijke regels en moesten kerken de familie opvangen. Natuurlijk gaat de WMO over iets heel anders dan over onderdak geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar toch. In beide gevallen gaat het om zorgen voor de zwakkeren. Nu maar hopen dat straks bij de WMO wèl de goede keuzes worden gemaakt…
Zondag 22 januari – Feest der herkenning
Na de ochtenddienst gaan we naar de verjaardag van een dochtertje van vrienden. Ik spreek daar de voorzitter van ChristenUnie Oudewater. Ook daar is de verkiezingskoorts inmiddels opgelopen. Ook daar spelen veel vergelijkbare onderwerpen. We komen tijd tekort om al onze ervaringen uit te wisselen.
Heimen Schuring
Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: heimen.schuring@solcon.nl
Archief > 2006 > januari
- 28-01-2006 28-01-2006 19:59 - WisselBlog week 5 - Tjitske Kuiper
- 23-01-2006 23-01-2006 10:26 - Wisselblog week 4 - Heimen Schuring
- 14-01-2006 14-01-2006 20:30 - WisselBlog week 3 - Tjitske Kuiper
- 09-01-2006 09-01-2006 17:57 - Wisselblog week 2 - Heimen Schuring
- 02-01-2006 02-01-2006 10:20 - WisselBlog week 1 - Tjitske Kuiper
Reacties op 'Wisselblog week 4 - Heimen Schuring'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.