WisselBlog week 15 - Heimen Schuring

dinsdag 10 april 2007 19:30

Zaterdag 14 april - Veller
Vandaag in de bijlage van de Barneveldse Krant een artikel over de ‘look & feel’ van Veller I. Met veel interesse heb ik het artikel gelezen. Er komen vier subwijken, met elk een eigen uitstraling. Leuk! Een blok met stedelijke bebouwing, een tuindorp, een blok welstandsvrij bouwen en een deel traditionele nieuwbouw.

Er is door de stedenbouwkundigen goed over nagedacht. Ik ben erg benieuwd hoe het er ‘in het echt’ uit gaat zien. Ik hoop wel dat de architectonische hoogstandjes in de welstandvrije wijk geen gedrochten gaat opleveren, of iets dat anno 2007 mooi is, maar over tien, twintig jaar als superlelijk wordt gezien. Afwachten dus!


Vrijdag 13 april – Naïrac
Vanmiddag staat een behoorlijke lange ingezonden brief in de Barneveldse Krant over de mening van de ChristenUnie over het gemeentelijk museum Naïrac. Voor de lezer van de Barneveldse Krant wellicht een donderslag bij heldere hemel, want de brief is een reactie op een bijdrage van Tjitske Kuiper in de Barneveld Vandaag van afgelopen woensdag (klik hier om het artikel nog een na te lezen).

De brievenschrijfster was duidelijk erg betrokken bij museum Naïrac, ze is er vrijwilliger geweest. En dat is goed werk. Er zijn voor musea veel vrijwilligers nodig en het is belangrijk dat onze lokale cultuurhistorie behouden blijft èn getoond wordt. Daar is de ChristenUnie dan ook een warm voorstander van.

De brijvenschrijfster verwijt de ChristenUnie tegen cultuur te zijn en zelfs Naïrac te willen opheffen. Tjitske Kuiper schrijft nergens dat Naïrac moet verdwijnen. Integendeel! Ze schrijft: ‘Onderhoud van onze eigen historie mag ook best wat kosten natuurlijk. Daarvoor zijn cultuur, historie en kunst belangrijk genoeg.’ We hebben daar als gemeente ook driehonderd duizend euro per jaar voor over.

Driehonderd duizend euro! Zowaar een groot bedrag! Een aantal politieke partijen wil dit bedrag echter verhogen. En daar legt Tjitske de vinger bij. Moet er nòg meer geld naar Nairac? Is dat wel eerlijk ten opzichte van andere subsidie-ontvangers, die het vaak met veel minder moeten doen? En wie gaat betalen?

Dus: geen kwaad woord over het museum Naïrac, wel kritisch over nòg meer subsidie. Als de brievenschrijver dat vertaalt in: “mevrouw Kuiper wil Naïrac opheffen”, dan snap ik het niet meer….


Donderdag 12 april – Subsidie voor toerisme
Ik kreeg via-via een folder toegemaild van van Oost N.V., de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland. Oost N.V. heeft speciaal voor ondernemers op de Veluwe en in de Gelderse Vallei een subsidiepotje gecreëerd om toerisme te bevorderen. Voor mij was dit nieuw. Een goed initiatief, waarbij specifiek voor de MKZ-gebieden een impuls wordt gegeven aan toerisme.

Ik vind dat dit meer aandacht zou moeten krijgen. Ik heb de wethouder van Economie, die ook Toerisme doet, Gerard van den Hengel, een mail gestuurd en hem gevraagd deze subsidiemogelijkheid onder de aandacht van de ondernemers te brengen, via het ondernemersloket of via de gemeentelijke pagina’s in de krant.

Het zou toch prachtig zijn als er heel veel Barneveldse ondernemers van die subsidie gebruik gaan maken en onze gemeente een mooie impuls krijgt in de toeristische sector! Wilt u meer weten? Kijk dan op www.oostnv.nl onder het tabje Subsidie, op de pagina Investeren Toerisme.


Woensdag 11 april – GIW woningen
Allereerst een excuus aan de dagelijkse lezers van deze weblog: ik was voor de baas een aantal dagen buiten Barneveld, vandaar dat ik de weblog niet heb kunnen bijhouden (ik schrijf dit op zaterdag).

Het CDA heeft het college vragen gesteld over het ontbreken van de garantie van het Garantie Instituut Woningen bij de woningen die aan de Scherpezeelsweg gebouwd worden. Het CDA vindt dat de kopers risico lopen als ze zo’n woning zonder GIW-garantie kopen. Daarnaast vindt het CDA de eerste termijn die de kopers moeten betalen aan de projectontwikkelaar veel te hoog.

In de zorgen die het CDA heeft, kan ik meegaan. Huizen zijn geen pakken melk, die je dagelijks koopt en die een habbekrats kosten. De (aspirant-)kopers moeten goede rechtsbescherming hebben en hen mag niet het vel over de neus getrokken worden.

Wat is me wel afvraag, is of het college van Burgemeester en Wethouders hier iets mee te maken heeft. Is het de taak van de lokale overheid om in de bres te springen voor deze kopers? Bernard Schermers noemt in de Barneveldse Krant ook de Bijenberg als voorbeeld. Kopers kregen daar de sleutel, terwijl de woning nog lang niet klaar was. Moet daar dan ook een ambtenaar naar gaan kijken?

Als ik een nieuwbouw-huis ga kopen (wij denken ooit nog wel eens naar een halfvrijstaand huis te willen – alhoewel: de kinderen willen absoluut niet verhuizen…), dan is het eerste wat ik doe: lid worden van Vereniging Eigen Huis en hen om juridisch advies te vragen. Met andere woorden: ik realiseer me dat ik als koper van een duur object zelf expertise moet regelen. Naast het juridisch advies van VEH, zal ik hen ook de oplevering laten controleren. De sleutel accepteer ik vervolgens pas als alle gebreken zijn verholpen.

Daar heb ik geen lokale overheid voor nodig!


Dinsdag 10 april – West
Vanavond staat de krant vol over de keuze van het nieuwe college van Gedeputeerden om zomaar voor West te kiezen. De reactie van ons college bestaat uit onbegrip. Waarom opeens met een andere variant komen, terwijl Van Haaren inhoudelijk het meest voor de Oostelijke variant voelt. De burgemeester geeft aan dat als ´Arnhem´ geen geld over heeft voor ´Oost´, ze dát gewoon moeten zeggen, maar dat hoor je niet.

De plaatselijke VVD koelt z´n frustratie op het nieuwe college van Gedeputeerden. Niet zo fraai om als ex-Arnhemse-collegepartij zo´n toon aan te slaan. Zou er nou echt iets anders gestaan hebben als de VVD meegeregeerd zou hebben? Ik waag het te betwijfelen.

Bovendien leidt het de aandacht af van waar het echt om gaat. Wij moeten als Barneveld niet kwaad worden op het nieuwe college van Gedeputeerden, maar met hen gaan praten over hoe we dit gaan oplossen. Het kan er bij mij niet in dat ´Arnhem´ willens en wetens zaken doordrukt die tegen de wil van bijna alle belanghebbenden ingaat. Het is vast een centenkwestie.

Ons college van B&W is boos, maar wil wel zo snel mogelijk overleg. Er moet een alternatief mogelijk zijn. Kijk, dàt is pas constructief! Zo zou je ook oppositie kunnen voeren in Arnhem!

Maandag 9 april – 2e paasdag
Op Tweede Paasdag gaan we ´s middags naar Zwolle. Eerst naar het Ecodrome en daarna naar mijn ouders. De otters krijgen eendagskuikens als voer, toepasselijk tijdens de paasdagen (dat voer krijgen ze overigens ook als het geen Pasen is…).

Ecodrome bestaat verder uit veel leuke tentoonstellingen en doe-dingen voor de kinderen. Alleen hun versie van het ontstaan van de wereld is niet de onze. We hadden de kinderen er al voorbereid dat volgens Ecodrome de wereld miljarden jaren bestaat. Tijdens de rondleiding trappen ze er dan ook niet in. Ik moet ook zeggen: de manier waarop Ecodrome het evolutieverhaal vertelt, maakt het geloven in de evolutie erg moeilijk, het hangt aan elkaar van toevalligheden. Niet te geloven!

Zondag 8 april – Paasfeest!
“De Heer is waarlijk opgestaan!”, zo begroeten de christenen uit de eerste christen-gemeenten elkaar elke zondag. Vandaag worden wij zo begroet door de ouderling die de afkondigingen doet. Het is Paasfeest, Christus heeft de dood overwonnen en dat vieren we vandaag.
Prachtige Paasliederen en een prachtige boodschap: Jezus overwon voor ons de dood!

´s Middags maken we een wandeling in het Speulderbos bij Stroe, op zoek naar het Stroese Zand. De route van Staatsbosbeheer leidt ons perfect om het zand heen, naar een andere parkeerplaats, zodat we na een flinke tocht (volgens het begrip van een vijfjarige...) gewoon nog een flink stuk mogen lopen, ditmaal wèl over het zand heen. Nou, zand, het is meer gras. Kijkt u zelf maar in ons fotoboek.

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur u bericht naar: h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 15 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.