Bijdrage Kadernota: samen Werken aan Welzijn!!
Op woensdag 25 juni heeft de gemeenteraad de Kadernota 2014 - 2018 vastgesteld. Omdat de coalitie nog maar kortgeleden het coalitieakkoord gesloten heeft, was de kadernota bijna een-op-een met het coalitieakkoord. De ChristenUnie heeft daarom de Algemene Beschouwingen geburikt om dieper in te gaan op de jeugdzorg en op problemen die ontstaan bij vechtscheidingen. In zijn bijdrage heeft fractievoorzitter Heimen Schuring gepleit voor laagdrempelige hulp bij beginnende relatieproblemen. Om erger te voorkomen. Het College heeft dit pleidooi overgenomen en komt uiterlijk in november met een verkenning naar de mogelijkheden om samen met zorgaanbieders, de zorgketen, scholen en kerken op tijd hulp te kunnen bieden bij beginnende relatieproblemen.
Hieronder de bijdrage van Heimen Schuring
Voorzitter,
Inleiding
Ze heet Sanne. Ze is nog maar twee en ze heeft al een heel leven achter de rug. Toch is ze vrolijk en is ze lekker aan het spelen, terwijl wij met de zorgboerin praten. Ze kruipt zelfs bij me op schoot en voor het eerst in mijn leven word ik 'opa' genoemd.... Thuis ging het niet meer. Crisisopvang. Hoe zal Sanne opgroeien? Hoe ziet haar toekomst eruit? En hoe kunnen wij dit lieve meisje verder helpen?
En daar heb je Bart. Zes jaar oud. Twee weken geleden is hij door zijn voogd opgepikt bij school. En nu is hij in een pleeggezin. Ver van huis. Wat een verandering! Die grote blauwe plekken, die hij overal had, zijn echt omdat hij zo vaak gevallen is. En mama had nog zo beloofd dat zij zou stoppen met drinken. Wat gaat er om in dat koppie van deze jongen? En hoe moet het nu verder?
Twee jonge kinderen, die onze zorg verdienen. Waar we straks ook verantwoordelijk voor worden. Hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd zorgeloos kan opgroeien? Niet alleen die 90 tot 95% waar het bijna vanzelf goed gaat. Maar ook die 5 a 10% waar het allemaal niet zo lekker loopt.
En naast de Jeugdzorg worden we ook verantwoordelijk voor de Participatiewet en voor de nieuwe WMO. Grote inhoudelijke uitdagingen. Maar ook financieel. Het moet met minder geld. En we kunnen wel een zachte landing bekostigen, maar we kunnen niet structureel de bezuinigingen van Den Haag compenseren. Hoe gaan we dat doen?
Via zelf-samen-gemeente moeten we een cultuuromslag doormaken. Niet meer automatisch naar de gemeente kijken voor hulp, maar eerst zelf aan de bak. Maar ook niet de kwetsbare direct alle zorg uit handen nemen, maar hem of haar helpen zelfstandig te blijven. Niet pamperen maar empoweren.
In de beleidskaders voor de drie decentralisaties en in het coalitieakkoord hebben we goede afspraken gemaakt over hoe we die cultuuromslag gaan bereiken en de voorbereidingen op de drie decentralisaties zijn in volle gang. Het is een spannende en uitdagende periode. Voor de hele Barneveldse samenleving. Werken aan Welzijn wordt de grootste uitdaging voor de komende vier jaar. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we als Barneveld de veranderingen aankunnen!
In de afgelopen periode zijn we als gehele raad doordrongen geweest van het belang van een goede invoering van de drie nieuwe zorgtaken in onze gemeente. Laten we die eensgezindheid bewaren en er samen voor gaan! Het gaat over de kwetsbaren in onze samenleving. Het gaat over Sanne en over Bart, maar ook over opa’s en oma’s. Coalitie of oppositie, we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit goed te regelen! Zowel op het gebied van kwaliteit als op het gebied van de financiën.
Vechtscheidingen
Voor onze kinderen is het belangrijk dat ze opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving. Maar dat lukt helaas niet altijd. De ChristenUnie heeft recent op diverse plekken aandacht gevraagd voor het voorkomen van zogenaamde vechtscheidingen; huwelijken of relaties die via een loopgravenoorlog worden beëindigd. De impact van een echtscheiding of relatiebreuk is voor kinderen enorm. En dat wordt alleen maar erger als papa en mama ook nog eens een tijd als
vijanden samenleven en als vijanden uit elkaar gaan. Vaak worden relatieproblemen over de hoofden van de kinderen uitgevochten. Bij vechtende ouders raakt het kind in de knel.
In de praktijk blijkt dat hulp bij beginnende relatieproblemen erger kan voorkomen. Vroegsignalering en regie van hulpaanbod zijn hierbij sleutelbegrippen. Op tijd hulp bieden, in de vorm mediation, of kindvertegenwoordiging, of nog eerder zelfs, in de vorm van voorlichting en huwelijkscursussen. Het helpt! Ook hier is voorkomen beter dan genezen!!
Wij willen het College daarom vragen om een voorstel uit te werken, hoe we in Barneveld laagdrempelige hulp kunnen bieden bij beginnende relatieproblemen.
Hierbij denken we aan:
- het geven van voorlichting, informatie en advies op scholen en kinderopvang ten aanzien van relatiekwaliteit en de fase van pre-marriage
- het signaleren van probleemsituaties, hierbij is een goede samenwerking tussen Centrum voor Jeugd en Gezin, de zorgketen (CJG met GGD, huisartsen en POH-GGZ), scholen, kinderopvang en kerken erg belangrijk
- het bieden van laagdrempelige hulp bij beginnende relatieproblemen, hierbij kan geput worden uit het aanbod dat al via diverse organisaties beschikbaar is
Is dit een betuttelend voorstel? Is dit onterechte bemoeizucht? Nee, absoluut niet! Het gezin is de hoeksteen van onze samenleving. Als daar problemen ontstaan, heeft dat grote gevolgen. Deze problemen voorkomen, op tijd signaleren en het bieden van laagdrempelige hulp is goed voor de hele samenleving! Dat is Werken aan Welzijn! Ook als je het puur financieel wilt bekijken, is dit een goed voorstel: het op tijd bieden van hulp kan ook voorkomen dat er later hoge maatschappelijke kosten ontstaan!
En laten we vooral het welzijn en het geluk van kinderen zoals Sanne en Bart in het oog houden! Zij verdienen onze zorg! Hun toekomst wordt er door bepaald!
We dienen hiervoor een motie in.
Bedrijventerrein Stroe
En dan willen we graag nog aandacht vragen voor het bedrijventerrein in Stroe.
In het hoofdstuk bedrijvigheid en bereikbaarheid van de kadernota wordt terecht aangegeven dat er, naast de grote nieuwe bedrijventerreinen, behoefte is aan bedrijfslocaties bij kleinere kernen, zoals Stroe, Kootwijkerbroek en Terschuur. Recente gesprekken in Stroe leren ons dat daar de behoefte wel erg groot wordt en dat het zaak is dat daar haast gemaakt wordt met het nieuwe bedrijfsterrein. We willen het College dan ook oproepen haast te maken met de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Stroe en we horen nu graag van de wethouder wat de stand van zaken is en wanneer hij denkt dat de eerste bedrijven zich daar kunnen vestigen.
Tenslotte
Voorzitter, ik rond af. We stellen dadelijk een Kadernota vast, die uitstekend aansluit bij het coalitieakkoord, waar ik in april namens mijn fractie mijn handtekening onder heb gezet. Een uitstekende basis om in de komende vier jaar in Barneveld te werken aan welzijn. De Kadernota bevat de juiste speerpunten: zorg en welzijn, mobiliteit, juist ook voor fietsers, milieu, maar ook de juiste aandacht voor de economie, voor onze ondernemers.
De ChristenUnie zal uiteraard haar steun geven aan deze Kadernota. We wensen het College, de ambtenaren en onszelf als Raad, van harte Gods zegen toe bij het uitwerken van de plannen. We gaan samen werken aan een sociaal en economisch sterk Barneveld!!
ChristenUnie
Heimen Schuring
Reacties op 'Bijdrage Kadernota: samen Werken aan Welzijn!!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.