Aantal keer gelezen1

Raadslid wil concurrerende notaristarieven

maandag 30 september 2002 10:17

ChristenUnie-raadslid Henk Geurts wil van het college van burgemeester en wethouders opheldering over mogelijke afspraken die de gemeente heeft gemaakt over de tarieven van lokale notarissen. Volgens hem krijgt de concurrentie veel te weinig ruimte in Barneveld.

In september vorig jaar werd het wettelijk vastgestelde notaristarief voor diverse vormen van overdracht van onroerend vervangen door een minimum- en maximumtarief. ,,Dus notarissen moeten met hun tariefstelling manoeuvreren tussen een wettelijke bandbreedte``, zo schrijft Geurts aan het college. ,,Daardoor wordt er enige concurrentie onderling mogelijk, met als beoogt effect matiging van tarieven."
Eind maart 1999 besloot de gemeenteraad dat - wanneer bouwkavels door gemeente verkocht zouden worden - de akte van eigendomsoverdracht moest passeren voor een plaatselijke notaris. Geurts vraagt zich af of dat besluit inmiddels niet achterhaald is door de aangepaste wet, die meer concurrentie beoogt tussen notarissen in Nederland.
Als het inderdaad in strijd met elkaar blijkt te zijn, verzoekt Geurts de tegenstrijdigheid zo snel mogelijk op te heffen. Hiervoor zouden de Algemene voorwaarden moeten worden gewijzigd door de raad. Op die manier zou de gemeente Barneveld bij verkoop van bouwkavels de aspirant-kopers de keuzevrijheid van een notaris geven. ,,Jaarlijks heeft een aantal onroerendgoed-aankopen kosten-koper plaats tussen de gemeente Barneveld en derden waarvoor notariële akten dienen te worden opgesteld. Zijn er in geval van deze transacties door het college afspraken gemaakt met de plaatselijke notarissen omtrent het te hanteren tarief? Zo ja, welke afspraken betreft dit en met welke inhoud?", wil het raadslid tenslotte weten.

« Terug

Reacties op 'Raadslid wil concurrerende notaristarieven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.