WisselBlog week 43 - Heimen Schuring

maandag 31 oktober 2005 08:25

.

Zondag 23 oktober

’s Ochtends zitten we in Rehoboth voor de familie Post. Jan en zijn vrouw feliciteren mij met de plaats op de lijst. Ik verklap hun dat de hoge plek mij wel verrast heeft. Jan geeft me de tip om minstens een keer per week in de krant te komen. Ik refereer aan het krantenartikel over  weblog, waarbij Andries de Vries ervoor zorgde dat we nog een keer genoemd werden. Zo gaat dat wel lukken, We lachen er beiden om.

Na de kerk wil Stefan dammen. Tijdens zijn logeerpartijtje, vorige week, heeft hij ook al veel met opa gedamd. Tijdens het dammen vraag ik hem of hij het leuk vindt om te dammen. Hij wil alleen maar oefenen om ervoor te zorgen dat hij beter blijft dan Berend en Cees. Zes jaar en nu al last van competitiedrang, dat belooft wat…..

Tijdens de middagdienst zitten we in de Oude Kerk naast de directeur van de Koningin Wilheminaschool in Voorthuizen. Een paar weken geleden zaten we ook naast hem, dus ik weet al dat er in de herfstvakantie is verhuisd. We hebben het over het artikel in de Barneveldse Krant over het nieuwe schoolgebouw. Ik vraag hem wat hij met twaalf lokalen moet, als hij maar zestig leerlingen heeft. Hij had die vraag al eerder gehad, het zijn geen zestig, maar tweehonderd en zestig leerlingen. Typefoutje, dat komt zelf in de Barneveldse Krant voor…

 

Maandag 24 oktober

’s Avonds fractie. Aanstaande donderdag is het begrotingsraad. Een keer raden waar 90% van de fractie over zal gaan… Er ligt een dikke stapel moties en amendementen op ons te wachten. Het zijn er wel zestig!!

Maar voordat we aanvallen op de stapel wijzigingsvoorstellen, hebben we eerst een gesprek met een van onze leden, die ons voorziet van een aantal tips voor de verkiezingstijd. Als we afscheid nemen, krijgen we allen een ChristenUnie-speldje van hem. Leuk!

En dan komen we toe aan die immense stapel moties en amendementen. Wat ons opvalt, is dat er behoorlijk veel wijzigingsvoorstellen zijn die niks te maken hebben met de begroting, maar waarin om onderzoeken wordt gevraagd, of waarin beleid wordt aangepast. En ik maar denken dat het aanstaande donderdag over de begroting zou gaan… Ik kan twee redenen verzinnen waarom er zoveel moties en amendementen over dingen gaan die niets met de begroting te maken hebben. De eerste reden is dat het weer verkiezingstijd is, partijen willen zich toch weer eventjes profileren. Tja, op zich begrijpelijk, maar daar is de begrotingsraad natuurlijk niet voor!! De tweede reden heeft te maken met de nieuwe opzet van de begroting. In 2002 is op lokaal niveau het dualisme ingevoerd; voorheen was het college onderdeel van de raad, sinds 3 jaar staat het college helemaal los van de gemeenteraad. Deze ‘noviteit’, die we in de Tweede Kamer als sinds mensheugenis kennen, heeft natuurlijk tijd nodig. Dit jaar heeft het college een flink aantal streefwaarden toegevoegd aan de doelen. Veel amendementen gaan over het aanpassen van die streefwaarden.

We komen ook een motie van het CDA tegen waarin het college wordt gevraagd de voor- en nadelen van referendum en burgerinitiatief te onderzoeken. Prima, blijkbaar hebben deze onderwerpen bij het CDA ook de belangstelling! De discussie over deze onderwerpen is echter gestart door respectievelijk VVD en ChristenUnie. Jammer dat het CDA niet op z’n minst even contact heeft gezocht.  Maar ja, verkiezingstijd hè.

 

Dinsdag 25 oktober

De Barneveldse Krant opent met het spectaculaire nieuws dat er deze middag een voorbereidend overleg is over de dikke stapel moties en amendementen. De nieuwswaarde zit ‘m in het feit dat dit overleg besloten dreigt te zijn. Wat is het geval? Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat er in die dikke stapel moties en amendementen ook voorstellen van verschillende partijen zitten, die hetzelfde beogen. Om de vergadering van donderdag toch een beetje efficiënt te laten verlopen, heeft Andries de Vries van het CDA vorig jaar geopperd dit vooroverleg in te stellen, bedoeld om overlappende of gelijkgerichte voorstellen in elkaar te schuiven. Niks spectaculairs aan dus. Wie zou dat toch naar de pers hebben gebracht? Namens onze fractie gaan Tjitske en Ed naar dit overleg. Gelukkig bestaat er dit jaar geen verwarring over de aanvangstijd van dit overleg. Vorig jaar kwamen Frits, Ed en ik in het gemeentehuis toen het overleg al zo goed als afgelopen was en heeft Pro98 het hele overleg gemist…

 

Woensdag 26 oktober

Via de mail krijgen we te horen dat het gewraakte overleg nuttig is geweest. De pers is getuige geweest en is zelfs de VVD aangeschoven.

Een mailtje van een hele andere orde, is het bericht van Tjitske, waarin ze verteld dat haar moeder afgelopen nacht overleden is. Tjitske is daarom de komende dagen niet beschikbaar. Dit is uiteraard belangrijker dan welke politieke vergadering dan ook. Zoals u bovenaan deze weblog hebt kunnen lezen, is dat ook de reden dat ik deze week de weblog verzorg.

’s Avonds lees ik in de krant dat de nieuwswaarde van het vooroverleg sterk is afgenomen; een een-koloms-berichtje op pagina 3 en een sfeerverslag/analyse op pagina 6. In diezelfde krant een bericht over het stoppen van Tom Louman na de verkiezingen. Jammer, Louman is een wethouder van financiën die over het algemeen weet waar hij het over heeft. Toevallig of niet, naast dit bericht staat een ingezonden bericht van voormalig partijgenoot van Louman, Dick van Rheenen. Ook Dick doet mee met de hype rond het schandaal van het besloten overleg. Tja, ik kan maar een reden verzinnen waarom Van Rheenen nu weer in de pen kruipt; hij houdt erg van boerenkool (dat zou volgens hem het hoofdgerecht van het afsluitende buffet moeten zijn…).

’s Avonds staat de mail bol van aangepaste amendementen en moties. Niet iedereen heeft zich gehouden aan de afspraak dat alle voorstellen op maandag op de griffie zouden worden ingeleverd. Daardoor neemt het aantal voorstellen weer toe. Gelukkig wordt ook een flink aantal voorstellen gecombineerd, waardoor we per saldo weer rond de zestig zitten. Het blijft gekkenhuis. Hoe kun je over zo’n stapel voorstellen nog inhoudelijk debatteren?

 

Donderdag 27 oktober

B-day, begrotingsraad!! Ik heb er mijn ADV-/thuiswerkdag voor omgezet, om toch wat flarden van deze marathonvergadering mee te kunnen maken. Ik zit tussen kwart voor tien en kwart voor elf op de publieke tribune. Gelukkig net op tijd voor de gevulde koek. De fractievoorzitters lezen hun algemene beschouwing voor. Alhoewel, na de inleidende zinnen mis ik bij de meesten het beschouwende element van de algemene beschouwingen. Het is meer een toelichting op alle ingediende voorstellen. Ik heb een ander beeld bij wat een algemene beschouwing moet zijn. Frits levert de bijdrage namens de ChristenUnie. In goed overleg tot stand gekomen, logisch opgebouwd en wèl beschouwend van aard. Ik ben er zeer tevreden over! Om kwart voor elf wordt de vergadering geschorst, zodat het college zijn reactie op het gezegde kan opstellen. Tijd voor ons als fractie om de bouwstenen voor de tweede termijn te verzamelen. Nadat de college een reactie gegeven heeft op wat door de fractievoorzitters is gezegd, krijgen de fracties de gelegenheid om op elkaar en op de reactie van het college te reageren.

Omdat ik ’s middags de twee meiden naar school breng en ook weer ophaal en er nog werk wacht, kan ik voor de rest niet meer bij de vergadering zijn. Bij het brengen van Mirjam naar de peuterspeelzaal, zegt een van de juffen: “daar heb je de papa uit de krant.” Leuke reactie!

’s Avonds (na de boerenkool – als ik Dick van Rheenen mag geloven….) belt Frits nog even om mij bij te praten over de rest van de vergadering. De ‘officiële’ evaluatie volgt nog in de fractie, maar voor mij is in ieder geval duidelijk dat het aantal moties en amendementen de volgende keer veel en veel lager moet zijn!

 

Vrijdag 28 oktober

The day after. Door de vele voorbereidingen op de begrotingsraad - vergist u niet, daar ben je als fractie al weken mee bezig – voelt de vrijdag wel een beetje als het spreekwoordelijke gat waar je in valt. Maar niet te lang getreurd. Er moet ook nog een verkiezingsprogramma worden afgerond, een campagne worden opgestart en daarnaast komen de stukken voor de raadsvergadering van november ook al weer snel. Zat te doen dus!

Ik lees het verslag van de introductiecursus. Leuk dat er een grote groep cursisten was en dat er zo enthousiast is meegedaan. Volgend jaar weer een introductiecursus??

 

Zaterdag 29 oktober

’s Ochtends om half tien al op de pedalen. Tot elf uur door bebladerde en modderrijke paadjes gefietst. Heerlijk! Daarna snel richting Hoornaar en Giessenburg voor een aantal familiebezoekjes

’s Avonds ga ik namens de ChristenUnie naar het concert van Muziekvereniging “Elkander Getrouw” in het dorpshuis de Belleman in Zwartebroek. Weer op de fiets, het is er prima weer voor! Gek eigenlijk dat het over drie dagen november is en het voelt als een zomeravond (alleen een beetje snel donker).

Het dorpshuis zit helemaal vol. Er volgt een prima concert, waarin ook de minirettes en de majorettes hun kunsten laten zien. Wethouder Tijmensen is er ook met zijn vrouw, evenals oud-wethouder Van Boven. De voorzitter heet ons welkom, het blijkt dat ik de enige vertegenwoordiger van de politieke partijen ben (je kunt ook niet overal bij zijn..). De voorzitter neemt de gelegenheid te baat de politiek te bedanken voor het terugdraaien van de CDA/SGP-maatregel de 1/3 regeling voor uniformen en instrumenten af te schaffen. Op die andere extra bezuiniging van EUR 10.000 komen de muziekverenigingen later nog wel terug. Tijdens de pauze praat ik met de voorzitter door over de bezuinigingen. We zijn het eens dat de muziekverenigingen onevenredig gekort zijn. Willem Palm, zo heet de voorzitter, begrijpt best dat er bezuinigd moet worden, maar dan wel eerlijk verdeeld over alle subsidieontvangers. Helemaal mee eens.

Ook het tweede deel van het concert is prima. Prachtig, al die inzet! Dit is best een leuk onderdeel van de politiek. Dit ga ik vaker doen. Volgende keer regelen we oppas, zodat mijn vrouw ook meekan!!

Heimen Schuring

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: heimen.schuring@solcon.nl

 

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 43 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.