Vragen over gedeeltelijk schrappen schoolzwemmen

dinsdag 23 augustus 2005 18:55

In de Barneveldse Krant van 17 augustus 2005 stond te lezen dat het college besloten heeft de problemen rond de lange wachtlijsten voor zwemles op te lossen door een deel van het schoolzwemmen te schrappen. Deze verandering, die volgens de ChristenUnie in de raad behandeld moet worden, werd op een heel laat moment meegedeeld aan de betreffende basisscholen. De ChristenUnie vindt dat het college met deze handelswijze geen diploma verdient en heeft schriftelijke vragen gesteld.

Door de werkwijze van het college worden de scholen geconfronteerd met een gat in het lesrooster, dat niet zomaar is op te lossen. Het college heeft daarnaast ook geen contact gezocht met de Denktank, waarin directeuren van diverse basisscholen zitting hebben. Frits Appelman, binnen de fractie verantwoordelijk voor Onderwijs, heeft namens de ChristenUnie een aantal vragen gesteld. Onderstaand de brief die op 23 augustus is verstuurd.

Aan het college van Burgemeester en Wethouders
In de gemeente Barneveld
 
 
Betreft: schriftelijke vragen conform art. 37 van het R. v. O.
 
Onderwerp: wachtlijsten zwemlessen en schoolzwemmen
 
 
Barneveld, 23 augustus 2005 
 
 
Geacht college,
 
Volgens een bericht in de Barneveldse Krant van woensdag 17 augustus is er onrust ontstaan in het plaatselijke basisonderwijs als gevolg van uw besluit het rooster voor het schoolzwemmen te veranderen teneinde de wachtlijsten voor de reguliere zwemlessen te kunnen wegwerken.
 
Bij de behandeling in de raad van de Conceptvisie gemeentelijke zwembaden Barneveld 2005 in november 2004 heeft de wethouder, blijkens de notulen (pag. 12), met betrekking tot de problematiek van de wachtlijsten o.a. het volgende opgemerkt: 
 
Wethouder FLEDDERUS vindt, gelijk de heer Van den Born, dat er voor de conceptvisie kaders gesteld moeten worden. Het college zal deze dan ook uitwerken tot een visie, inclusief financiële onderbouwing, en deze voorleggen aan de raad, waarbij de door de raad naar voren gebrachte punten zullen worden meegenomen. Daarbij zegt spreker toe dat alles op alles zal worden gezet, de wachtlijsten te bekorten, dan wel zo acceptabel mogelijk te maken. Ook zal het college in de loop van 2005 de raad informeren over de stand van zaken.
Wethouder FLEDDERUS: "Voor de zwemlessen zal alles op alles worden gezet om de wachtlijsten tebekorten zonder het andere zwemmen daarmee in de weg te staan. Met andere woorden, er moet welgezwommen worden met toezicht, maar dat proberen we in een harmonieus model met elkaar van de grondte tillen zodat de wachtlijsten tot een aanvaardbaar niveau zullen worden teruggebracht.
 
Er van uitgaande dat het krantenbericht juist is, heeft de fractie van de ChristenUnie de volgende vragen aan u:
  1. Waarom heeft u het basisonderwijs zo laat geïnformeerd?
  2. Waarom heeft u deze beleidsverandering niet als voorstel aan de raad voorgelegd?
  3. Welke alternatieven heeft u onderzocht?
  4. Bent u bereid op korte termijn alternatieven met de raad te bespreken en in overleg te treden met de zgn ‘Denktank’ om zo mogelijk tot een heroverweging te komen?
  5. Waarom heeft u afgezien van overleg met de Denktank, daar waar u stelt “in een harmonieus model met elkaar”  te zullen samenwerken?
  6. Bent u bereid in de toekomst met de Denktank over dergelijke zaken voeling te houden?

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van de ChristenUnie,
F.J. Appelman
 
Labels
Fractie
Vragen

« Terug