Aantal keer gelezen3

Raad geeft Vluchtelingenwerk € 5.000 voor opvang Mohammeds

woensdag 29 juni 2005 11:48

De familie Mohammed tijdens hun uitzetting in mei 2004

In de raadsvergadering van 28 juni heeft de raad gesproken over de situatie van de familie Mohammed. De familie mag opnieuw asiel aanvragen, maar krijgt van de rijksoverheid geen onderdak aangeboden. De raad heeft Vluchtelingenwerk een eenmalige extra subsidie van € 5.000 toegekend. Met dit geld kan (een gedeelte van) de huisvesting en levensonderhoud van de familie Mohammed worden betaald.
 
Het was een hectisch debat. Pro98 had een motie ingediend, waarin werd voorgesteld het college te vragen samen met Vluchtingenwerk noodopvang voor de familie Mohammed te regelen. De fractie van de ChristenUnie was het van harte eens met de inhoud van de motie.
 
Binnen de raad ontstond echter de angst voor precedentwerking, "komen er, als we de motie aannemen, niet heel veel mensen naar Barneveld voor noodopvang?' Die angst vindt de ChristenUnie onterecht; hoe vaak komen schrijnende gevallen, zoals de situatie van de familie Mohammed nu voor?
 
Het CDA had onze website bekeken en wilde het verwijt maken dat de ChristenUnie zomaar iedereen Nederland binnen wil laten. Het verwijt is onterecht en ongegrond. Het CDA had kunnen weten en had kunnen lezen, dat ChristenUnie voor een streng en rechtvaardig toelatingsbeleid is. Zolang mensen in afwachting zijn van antwoord op hun asielaanvraag of moeten wachten op hun uitzetting (zoals de familie Mohammed dat moest vanaf mei 2004), moeten deze mensen wèl onderdak en uitkering voor levensonderhoud krijgen. Dat is Nederland aan zijn stand verplicht!!
 
De angst voor precedentwerking bleef boven het debat hangen, waardoor uiteindelijk de motie is ingetrokken en de raad heeft afgesproken dat Vluchtelingenwerk eenmalig €5.000 extra subsidie krijgt. In verband met eerdergenoemde precedentwerking, wordt bij de subsidieverstrekking echter niet vermeld dat het om de familie Mohammed gaat.
 
De ChristenUnie is blij dat de steun voor de familie Mohammed nu voortgezet kan worden. Het is heel goed dat Vluchtelingenwerk en de Werkgroep Steun Vluchtelingen zich bekommeren om de familie Mohammed. De ChristenUnie heeft grote waardering voor hun inzet!

« Terug

Reacties op 'Raad geeft Vluchtelingenwerk € 5.000 voor opvang Mohammeds'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.