Barneveldse krant: Barneveldse kerk vangt familie Mohammed op

mohamed.jpgwoensdag 12 mei 2004 12:34

 

VOORTHUIZEN - De familie Mohammed is vanochtend het asielzoekerscentrum in Voorthuizen uitgezet. Omdat de moeder en haar vijf kinderen uit Eritrea nergens naar toe kunnen en met hun spullen op straat staan, heeft een Barneveldse kerk de familie onderdak aangeboden. Het gezin kan in een ruimte van de kerk overnachten en bijkomen van de hectische dagen

Door Rob Heethaar

Onder grote belangstelling werd de familie Mohammed uit het Asielzoekerscentrum gezetDe uitzetting van het asielzoekersgezin uit het AZC in Voorthuizen werd vorige week onder druk van de publiciteit op het laatste moment afgeblazen, maar is nu toch een feit. In alle vroegte kreeg de familie Mohammed vanochtend bezoek van de vreemdelingenpolitie, die het gezin verzocht de caravan en het AZC te verlaten. Gesteund door vele `geëmotioneerde` bewoners van het asielzoekerscentrum liep de familie richting de poort. Daar stond een groep mensen van de Werkgroep Steun Vluchtelingen de familie op te wachten.
,,We waren bang dat de vreemdelingenpolitie de familie in een busje naar de grens zou brengen, maar dat was gelukkig niet het geval", zegt Jos Gloudemans namens de Werkgroep Steun Vluchtelingen. De werkgroep heeft de zaak op de voet gevolgd en blijft betrokken bij de familie. Het gezin is ook door mensen van de werkgroep per auto naar de Barneveldse kerk gebracht. ,,We blijven onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, maar in eerste instantie heeft de familie rust nodig en gelukkig krijgt ze dat in deze kerk", aldus Gloudemans. Om het gezin in rust bij te kunnen laten komen, blijft de werkgroep vaag over de exacte locatie.
De moeder en haar kinderen waren zichtbaar aangeslagen door de situatie en verkeerden kort na de uitzetting in een soort shock. Het gezin moet Nederland na een verblijf van drie jaar verlaten, omdat het niet kan aantonen uit Eritrea te komen. Maar de gezinsleden kunnen ook niet terug naar Eritrea, omdat ze geen papieren hebben. Volgens burgemeester Wim Burgering zou het gezin onvoldoende stappen hebben ondernomen om aan papieren te komen. Burgering baseerde zich op informatie die hij had ingewonnen bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en Vluchtelingenwerk.
Gistermiddag is de familie Mohammed naar het gemeentehuis gegaan, om hoogstpersoonlijk met Burgering te praten. ,,Wendt u zich tot Vluchtelingenwerk en zorg dat u de benodigde papieren krijgt om het land te kunnen verlaten, dat heb ik hen gezegd." Zo sprak Burgering gisteravond tijdens de vergadering van de Commissie Bestuur. In eerste instantie weigerde het gezin om na het gesprek het gemeentehuis te verlaten. Uiteindelijk verliet het gezin na tussenkomst van medewerkers van het AZC vrijwillig het pand.
Burgering toonde wel begrip voor de emotionele reacties binnen de gemeenschap. ,,Ik vind het een begrijpelijke reactie, het is immers voor het gezin een zeer ingrijpende beslissing die anders is dan zij gehoopt had. Datzelfde geldt ook voor de mensen die zich voor de belangen van het gezin hebben ingezet."

(bron: Barneveldse Krant, 12 mei 2004)

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Barneveldse krant: Barneveldse kerk vangt familie Mohammed op'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.