Aantal keer gelezen2

Verkeerde keuzes

donderdag 23 oktober 2003 22:26

Leven en wonen worden in Barneveld volgend jaar weer duurder. Dat is al jaren zo. Steeds weer werd de belasting die iedereen treft, de OZB, extra verhoogd.

En ook nu is het weer raak.

De ChristenUnie is dat een doorn in het oog. Zeker nu de economie terugloopt en Den Haag moeilijke boodschappen het land in stuurt. Hoog tijd dus om eindelijk de tering eens naar de nering te zetten. Bezuinigingen zijn onontkoombaar. Er moeten keuzes worden gemaakt en daar moet een visie achter zitten. Speerpunten zijn voor de ChristenUnie bescherming van de zwakken, van het gezin en van het milieu. Daar moet niet bezuinigd worden. Burgemeester en wethouders doen dat juist wel. Zo is er beduidend minder geld om gehandicapten te helpen, wordt er gekort op leerlingbegeleiding in scholen en moeten ouders meer betalen voor het schoolvervoer. Vooral voor gezinnen wordt het leven duurder. Zeker wanneer men van één inkomen moet rondkomen. Deze groepen moeten worden ontzien, ook bij de belastingverhogingen.

Wat niet gebeurt, en wat de ChristenUnie een betere weg vindt, is kritisch kijken naar het gemeentehuis zelf. Werkt men daar voldoende efficiënt? Worden de burgers optimaal bediend? Gaat er niet teveel tijd zitten in het schrijven van nota’s? Kan het meer op de manier die in het bedrijfsleven wordt toegepast? De hand in eigen boezem is naar de burger het beste gebaar. De ChristenUnie blijft kritische vragen stellen over grote projecten als Barneveld-Centrum en vernieuwingen op Harselaar als een facilitycentrum en een transferium. Zolang het bedrijfsleven daaraan niet enthousiast wil meewerken en de Spoorwegen niet toeschietelijk zijn moet met de plannenmakerij van deze laatste twee projecten worden gestopt.
Kortom: de burger, die het in meerdere opzichten toch al moeilijk heeft, moet in deze ‘kille tijden’ uit de wind worden gehouden en niet het gelag meebetalen aan grote uitgaven en pijnlijke bezuinigingen. Aan dat uitgangspunt doet deze begroting geen recht.

Fractie ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Verkeerde keuzes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.