WisselBlog week 16 - Tjitske Kuiper

maandag 16 april 2007 09:00

Zaterdag 21 april

De bus is zo gek nog niet. Vandaag was ik aangewezen op het openbaar vervoer. Ik had mijn jongste kind beloofd om een dagje naar Burgers Zoo in Arnhem te gaan. Een goed moment om het busvervoer vanuit ons gebied eens zelf te ervaren. Er is dus een rechtstreekse verbinding via een sneldienst met Arnhem (prima!)De bus kwam perfekt op tijd (prima). Kosten voor een enkeltje 8 strippen, wat omgerekend nog geen 3,60 Euro is. (prima) Tot mijn verbazing krijgt een kind een gratis kinderkaartje , een zogenaamde Road runner. Maximaal een gratis kind per volwassene (prima).

Geen lompe chauffeurs, maar vriendelijke mensen die ook nog over een uitstekende rijstijl beschikten.

Enige nadeel is de uursdienst. In Arnhem op de terugweg kwam het net beroerd uit voor ons, zodat ik maar een keer een visioen van een eigen auto kreeg.

In Arnhem moest er wel betaald worden voor het kind omdat dit weer een andere busmaatschappij betrof. Het zoeken naar het vertrekpunt van de goede bus is wel een beetje gedoe als ik toch nog een kritisch puntje mag opwerpen. Je moet vele borden langs lopen alvorens je ergens in een lichtbak een flodderig papiertje aantreft met tijden en schema's.

Maar lieve mensen, ik kan het u echt aanraden; ga gerust met de bus!

Vrijdag 20 april

Kijkt u wel eens naar het programma Top Gear? Op vrijdagavond is dat een van de favo's bij ons. Vanavond zag ik daarbij een spectaculaire scene. Er was een Renault Espace dwars op de spoorrails geplaats, waarbij een locomotief met een snelheid van 120 km/uur aan kwam rijden. Dit resulteerde in een gigantische klap en de Renault werd honderden meters meegevoerd en was volkomen vernield. Het is ronduit een wonder als iemand zo'n klap overleeft. Ik was al overtuigd van de noodzaak van veilige spoorwegovergangen, maar zo'n opname is best schokkend om een paar keer in slowmotion te zien.  

Donderdag 19 april

Kent u mensen in uw buurt of familie die zich afsluiten van hun sociale omgeving, zichzelf en hun huis en tuin verwaarlozen, in de war zijn of overlast veroorzaken zonder dat dit te stoppen is op een normale manier? In zulke situaties is er Project Troje. Dit is een meldpunt (0800-4847439). Een samenwerkingsinitiatief tussen maatschappelijk werk en de geestelijke gezondheidszorginstellingen. Gisteren was er een klein symposium om de resultaten na een jaar toe te lichten. Er zijn al 65 mensen aangemeld en een groot deel is al geholpen om hun leven weer een beetje te verlichten en op de rol te krijgen.

Als gemeente financieren we dit project en dat helt om te voorkomen dat mensen totaal vereenzamen, vervuilen en in grote schulden belanden. En daarbij heb ik rescpect voor de werkers in deze zorgtak die dit werk met hun hart en verstand moeten doen en ook kunnen.  

Woensdag 18 april

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft laten zien dat de  - mede op ons aandringen- gehouden hoorzitting over de detailhandelsstructuurvisie nut heeft gehad. Er wordt een aangepast raadsvoorstel gemaakt. Men stelt nu voor om zorgvuldig om te gaan met het toestaan van uitbreiding en totale nieuwvestiging van supermarkten, waarbij mogelijk aanwezige uitbreidingsruimte bij voorkeur wordt ingezet voor versterking van het aanbod aan wijksupermarkten. Ik herinner mij nog goed de aanleiding voor ons als fractie om goede aandacht voor de positie van bestaande wijksupermarkten te hebben. We hebben vlak voor de zomer vorig jaar een gesprek gehad met de eigenaren van deze wijksupermarkten. Deze supers verdienen het niet om zomaar uit de markt gedrukt te worden door grote nieuwkomers. Ze vervullen ook een duidelijke sociale functie in een wijk. Mensen kunnen lopend of fietsend even een boodschapje doen. Denk ook eens aan de ouderen in dit kader.

Belangrijk bij het aangepaste raadsvoorstel zal ook zijn of bestaande buurtsupers dan zo mogelijk ook enige uitbreidingsmogelijkheden kunnen krijgen op de plek waar ze nu zitten. Dat is soms voor hen de enige mogelijkheid om de concurrentie wat beter het hoofd te kunnen bieden.

Dinsdag 17 april

Vanavond zijn we als plaatselijke politieke verening te gast bij een van onze leden met een bloeiend bedrijf. Roordink bedrijfswagens, een grote speler in de wereld van het vervoer. Op die manier wordt een ledenvergadering gekoppeld aan ' iets leuks'. Dat is een goede formule gebleken in de loop van de tijd. Er komen altijd weer nieuwe mensen op af die normaal niet zo snel naar een huishoudelijke vergadering zouden komen.  Elders op de site vindt u een fotoverslag.

Er is uiteraard gesproken over de rondweg, de keten, contacten op provinciaal en landelijk terrein, enz. Ook op deze manier proberen we als fractie en wethouder benaderbaar te zijn voor onze achterban.

Twee leden zijn de afgelopen tijd afgehaakt. Een echtpaar uit Voorthuizen. Dit vanwege het feit dat de provinciale CU nu niet voor oost heeft gekozen. Jammer dat we op die manier leden moeten kwijt raken. Als lokale CU zijn we ook helemaal niet tevreden met die uitkomst, maar we moeten wel beseffen dat de provinciale afdeling ( waarbij wij ook een gedeputeerde leveren) niet alleen maar de belangen van Voorthuizen/ Barneveld te verdedigen heeft, maar verantwoordelijk is voor alle gemeenten in de hele provincie. En dat betekent wel eens dat er beslissingen genomen worden waar onze lokale CU niet blij mee is. Maar ik ga dit echtpaar uit  Voorthuizen nog eens opbellen. Wellicht dat een gesprek kan helpen om niet helemaal af te haken nu.

Maandag 16 april

Vandaag komt er een bericht binnen over een contract tussen spoorbeheerder ProRail, provincie Gelderland en de gemeenten Ede en Barneveld. Samen gaat men a.s. donderdag handtekeningen zetten  voor een verbetering van de veiligheid van overwegen. Ik vind dat positief en hoopgevend. Het betekent dat het probleem op de agenda staat bij alle vier de betrokken instanties. Wethouder Tijmensen geeft aan dat er al stevig gesproken wordt en hij verwacht de eerste concrete aanpassingen binnen een jaar. Het is dan ook hard nodig, want 43 gevaarlijke overwegen op zo'n kort traject is zeer gevaarlijk gebleken.  

De kranten bieden geen verdere ingezonden stukken van inwoners die reageren op het museumverhaal van mij onlangs in de Barneveld Vandaag. Ik heb dat even afgewacht en heb nu een stukje tekst gemaakt om op te sturen als reactie. Als het mee zit ziet u dat een dezer dagen wel in de krant verschijnen. 

Zondag 15 april

Opnieuw een zonovergoten en warme dag.  Er is volop gelegenheid voor iedereen om hiervan te genieten op zo'n vrije dag.

In de kerk zijn er vandaag verkiezingen van nieuwe ambtsdragers. Na iedere periode van vier jaar wordt een ouderling of diaken ontheven van zijn ambtsplicht. Een andere persoon wordt dan belast met die taak. Door een goed roulatiesysteem is er ieder voorjaar een verkiezingsmoment, zodat de kerkenraad (ouderlingen en diakenen en predikant) altijd is samengesteld uit een mix van oud en nieuw. Vandaag moesten we in onze gemeente (Zuid) vier ouderlingen verkiezen en een diaken. Een van de gekozen ouderlingen blijkt Henri Buitenhuis te zijn. Hij is fractievolger bij ons, dus als hij het beroep aanneemt (zijn bedenktijd gaat nu in) zijn we Henri voorlopig kwijt.

En zo zijn we op het aloude punt aanbeland dat geschikte personen in ons christelijke netwerk nogal eens in de aandacht staan van politiek en kerk allebei. Als kerken en politieke partijen zijn we elkaars partners, maar ook elkaars concurrenten...



Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 16 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.