WisselBlog week 6 - Heimen Schuring

maandag 05 februari 2007 19:07

Zaterdag 10 februari – Detailhandelsstructuurvisie
Vandaag heb ik de meer dan vijftig pagina’s tellende detailhandelsstructuurvisie doorgenomen. Een hele klus. Maar wel erg interessant. Hoe moet Barneveld-dorp er qua winkels uitzien in 2015? Een aantrekkelijk centrum, voor recreatief winkelen (als man zou ik zeggen: als er iets niet recreatief is, dan is het winkelen….), goede supermarkten (niet te veel, maar wel voldoende keus) en geclusterde perifere detailhandel (bijvoorbeeld een mini-woonboulevard).

Er staat een hoop over geschreven in de detailhandelsstructuurvisie (als u nog een scrabblewoord zoekt, dit is er een…). Na lezing van het stuk vraag ik me wel af in hoeverre de gang van zaken door de gemeente te beïnvloeden is. Detailhandel wordt grotendeels geregeerd door de wetten van de economie: als ergens behoefte aan is, komt zo’n winkel er, is de behoefte er niet, dan verdwijnt de winkel weer net zo snel.

Het is wel goed om samen met de middenstand na te denken over hoe je de detailhandel graag zou laten ontwikkelen. En op een aantal vlakken kan de gemeente ook zeker wat doen. Maar laten we niet de illusie krijgen dat we precies kunnen regelen hoe het Barneveldse winkelaanbod er over tien jaar uitziet. De economie kent zo z'n eigen eigen wetten…


Vrijdag 9 februari - Rode vlaggen
Als wij ’s middags via de Scherpenzeelseweg richting de A30 rijden, zien we aan de linkerkant dat een van de boerderijen omringd is door rode vlaggen. Wat zou dat nou weer zijn, vragen we ons af.

Als ik later toktokcity.com bezoek, blijken wij niet de enigen te zijn. Ook de redactie van toktokcity heeft het opgemerkt en ook de ‘traditionele media’ heeft er lucht van gekregen. Curieus. Wie zit er achter? Wat is het? Toktokcity meldt dat er op meer plaatsen in Nederland dergelijke cirkels zijn gemaakt. De leukste verklaring vind ik in de reacties op toktokcity: Misschien waren ze blij met het sociale (rode) gezicht van het nieuwe kabinet….

Nou, dan zijn ze niet de enige die daar blij mee zijn (alhoewel ik het lichtblauw van de ChristenUnie een mooiere kleur vind…)


Donderdag 8 februari – Locatie schoolgebouw de Burgt
Vandaag het nieuws dat het college van Burgemeester en Wethouders een locatie hebben gekozen voor de basisscholen voor de Burgt. De plek: aan de Lunterseweg.

Nu is dat officieel nog net onderdeel van de Burgt, maar lekker centraal is toch anders. Ik kan me goed voorstellen dat ouders (en kinderen) die in de Tuinen of in de Beekakkers wonen dit geen verbetering vinden. Je bent nog sneller op de Valkhof dan aan de Lunterseweg.

Ik ben benieuwd naar de verklaring van de wethouder waarom juist uitgerekend daar het schoolgebouw moet komen. Het zal er wel mee te maken hebben dat alle andere grond al is uitgegeven voor woningbouw. Wat dan ook niet helpt is de tegenwerking die de projectontwikkelaar van de Burgt II steeds laat zien. Als deze projectontwikkelaar zou meewerken, had de school mooi tegenover het Huus van Guus (de huidige noodlokatie) gekund, maar ja, met de huidige wetgeving kunnen gemeenten projectontwikkelaars niet dwingen…

Woensdag 7 februari – Samen …..
Je kunt vandaag geen krant openslaan of het gaat wel over de ChristenUnie. Landelijk is het grote nieuws dat wij voor het eerst deelnemen aan een kabinet.

Wat opvalt is dat belangengroepen als STAP, werkgevers/werknemersorganisaties en VBOK heel tevreden zijn over het regeerakkoord en dat de oppositie er een wedstrijd van maakt om maar het meest negatief over de nieuwe coalitie en het nieuwe akkoord te praten.

Wat verder opvalt is het motto van het nieuwe kabinet ‘Samen werken, samen leven’. Bij de persconferentie staat het motto al prachtig afgebeeld op de presentatie-banners. Het doet toch denken aan het motto dat wij als ChristenUnie Barneveld bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar hebben gebruikt. ‘Samen Barneveld’ was ons motto en ‘samen werken’ en ‘samen leven’ waren de titels van twee hoofdstukken uit ons verkiezingsprogramma. Nu heeft Arie Slob vorig jaar in zijn weblog geschreven dat hij onder de indruk was van de verkiezingscampagne in Barneveld. Zou Arie ons motto onthouden hebben en dat tijdens de onderhandelingen naar voren hebben gebracht? Het kan bijna niet anders….

Naast media-aandacht voor onze Haagse vertegenwoordigers ook aandacht voor lokale ChristenUnie-politici. Leen Verweij wordt door de Barneveldse Krant geïnterviewd over het aanbestedingsproces voor de WMO en ikzelf krijg van Barneveld Vandaag de gelegenheid om via een column wat meer over het raadswerk te vertellen.

Toch leuk dat beide artikelen samenvallen met de presentatie van het regeringsakkoord. Zo zie je maar weer: landelijke en plaatselijke ChristenUnie-politiek sluit perfect op elkaar aan, zelfs in de media!


Dinsdag 6 februari – Regeerakkoord
Vandaag was het spannend. De ochtendkranten berichtten ons dat de ChristenUnie-fractie niet geheel tevreden was met het conceptakkoord en dat ook de PvdA nog verder wilde onderhandelen.

Na acht uur vergaderen zijn de onderhandelaars eruit. Teletekst schreeuwt ons toe: er is een regeerakkoord. Ik ben benieuwd of en wat de ChristenUnie-onderhandelaars er nog extra uit hebben kunnen halen. Morgen zullen we het weten – of het kopieerapparaat van de ChristenUnie moet opnieuw geheimen prijsgeven….

Ondertussen zijn de reacties van de (aanstaande) oppositiepartijen voorspelbaar gebleken. SGP-leider Van der Vlies zou nooit zijn handtekening onder het akkoord zetten, sociaal-ethisch verandert er volgens hem te weinig. Dit komt mij goedkoop over, natuurlijk kan de ChristenUnie er niet voor zorgen dat abortus en euthanasie worden afgeschaft. De extra bedenktijd en de extra voorlichting lijken mij stappen in de goede richting. Met recht een kentering in het beleid!

Wilders vindt het akkoord verschrikkelijk. Het generaal pardon brengt Nederland naar de afgrond. Tja, je kunt ook zeggen: er wordt eindelijk een punt gezet. Het oude, slappe, beleid heeft ervoor gezorgd dat er veel mensen al jaren op een status wachten. Mensen zo lang laten wachten, dat vraagt om een generaal pardon!

Morgen zullen de kranten vol staan. Ik kan amper wachten…


Maandag 5 februari – Ketenbeleid
Vanavond was de hoorzitting over het ketenbeleid. De raadzaal puilde uit! Heel veel ‘keet-bewoners’, maar ook hun ouders en keeteigenaren zijn afgekomen op de hoorzitting.

In grote lijnen kon men zich wel vinden in het beleid. ‘ach, jullie moeten ook wat’ zei keeteigenaar Van Beek. Op twee punten was er kritiek: het maximum aantal bezoekers van 20 is volgens een aantal sprekers te laag en het verbod op sterke drank is niet te handhaven.

Eerlijk gezegd had ik meer weerstand verwacht. Paul Vos van de VVD blijkbaar ook, Volgens Vos is het ketenbeleid er op gericht de keten op den duur te sluiten en daarom hadden jongeren volgens hem meer in het verweer moeten komen. Ik denk dat Paul een andere versie van het ketenbeleid heeft gehad, ik kan het namelijk nergens vinden en vind het wel dubieus dat juist een raadslid dat zelf een keet op z’n erf heeft, deze verkeerde voorstelling van zaken geeft. Dat wordt een leuk debat tijdens de raad!

Wat ook heel leuk was, was het misverstand dat Leendert de Knegt overkwam. Een beetje door mij geholpen, dacht Leendert dat de vertegenwoordiger van De Buurtsuper een lokale supermarkthouder was en hij vroeg hem dan ook naar zijn visie op de drankverkoop. Bleek ‘De Buurtsuper’ een van de veertig keten te zijn…..


Zondag 4 februari 2007 – Birmezen

Vanmorgen zaten we achter hen in de kerk. Zeven van de tweeëntwintig Birmezen die sinds kort in onze gemeente wonen. De Hervormde gemeente gaat deze nieuwe inwoners van Barneveld begeleiden. Fijn dat ook de kerkelijke gemeente omziet naar deze mensen!

Uit de kerk vroegen onze kinderen waar Birma ligt en waarom deze mensen gevlucht zijn. In zo’n geval is Google ontzettend makkelijk, je typt Birma in en je krijgt een zee van informatie (zie bijvoorbeeld de site van Stichting Vluchteling). Birma ligt dus tussen India en China en de militaire junta onderdrukt diverse etnische minderheden, waaronder christenen. Zorgelijk dat er mensen vanwege hun geloof, ras of geaardheid worden vervolgd. Fijn dat wij als westers land een veilige haven voor hen willen en kunnen zijn!

De Birmezen werden van harte welkom geheten door de dominee. Welkom, dat zijn ze zeker!

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar h.schuring@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 6 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.