BK: te weinig huizen asielzoekers

Leen Verweij3donderdag 14 september 2006 15:30

BARNEVELD - De gemeente Barneveld slaagt er hoogstwaarschijnlijk niet in om de forse achterstand met het huisvesten van asielzoekers voor het eind van het jaar in te lopen.


Dit zei wethouder Leen Verweij woensdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving.


Barneveld moet - volgens eis van de provincie Gelderland - voor het eind van dit jaar nog 30 à 40 vluchtelingen van woonruimte voorzien. Mocht dit niet lukken, dan regelt de provincie het zelf. De provincie rekent de kosten dan echter door aan de gemeente. Het is nog niet bekend welk bedrag hiermee gemoeid is. Verweij heeft de directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) inmiddels verteld dat het een zware klus wordt de achterstand voor 2007 ongedaan te maken. ,,Waarschijnlijk moet ik bij de gedeputeerde op visite om ons beleid te verantwoorden. De directeur van het COA heeft aangegeven bij de gedeputeerde te melden dat we ons best doen’’, aldus de wethouder.


Verweij wil in samenwerking met Woningstichting Barneveld een inhaalslag maken. Hoe hij dit precies wil doen, kon de wethouder vanmorgen niet aangeven. De gemeente liep de achterstand vooral op in het tweede deel van 2005. Toen werden slechts twee asielzoekers van woonruimte voorzien, terwijl dit er vijftien hadden moeten zijn. Volgens de gemeente is dit het gevolg van de herstructurering van enkele Barneveldse wijken, waardoor er woningen verdwenen. Als gevolg hiervan kwamen er vrijwel geen woningen voor asielzoekers beschikbaar.


De wethouder gaf eerder in deze krant al aan dat het probleem niet alleen bij de gemeente Barneveld ligt. ,,Het komt geregeld voor dat het COA woningen die geschikt zijn voor vijf personen, toewijst aan huishoudens die uit twee personen bestaan.’’


Het huisvesten van de asielzoekers kost de gemeente jaarlijks 400.000 tot 700.000 euro.

 

Labels
In de media
Wethouder

« Terug

Reacties op 'BK: te weinig huizen asielzoekers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september