Lukas Scheijgrond: 'Allereerst ben ik echtgenoot en vader'

Lukas Scheijgrond in pakvrijdag 22 december 2017 13:50

Lukas Scheijgrond zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 de lijsttrekker zijn voor ChristenUnie Barneveld. Wie is Lukas en waarom wordt hij zo enthousiast van politiek. In dit persoonlijk interview vertelt Lukas waarom hij voor de ChristenUnie koos en hoe hij het politieke werk combineert met de zorg voor zijn gezin.

Lukas Scheijgrond
Getrouwd met Anne, vader van Sarah
36 jaar oud en woont in Voorthuizen
Naast het politieke werk leraar Maatschappijleer aan het Groevenbeek in Ermelo

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Als kind was ik al geïnteresseerd in politiek. Bij ons thuis werd veel naar het journaal gekeken en van jongs af aan keek ik mee. De Iraakse bezetting van Koeweit en de Bijlmerramp waren gebeurtenissen die ik niet snel vergeet. In mijn tienertijd ging ik me afvragen op welke partij ik zou stemmen. Ik ben werkelijk heel verschillende kanten op gegaan, totdat ik me thuis begon te voelen bij RPF en GPV. Dit waren kleine Christelijke partijen die op bescheiden wijze probeerden het licht van het evangelie te laten schijnen in de politiek. In die tijd gingen deze twee partijen samen verder als ChristenUnie. In de krant las ik dat ook in Barneveld de ChristenUnie werd opgericht. Ik ging naar de oprichtingsvergadering en zo kwam ik in aanraking met de gemeentepolitiek.

Waarom heb je uiteindelijk voor de ChristenUnie gekozen?
Ik heb voor de ChristenUnie gekozen, omdat ik mijn geloof in God wil uitdragen in de politiek. Jezelf ‘Christelijk’ noemen betekent dat je Jezus Christus als Heer erkent en dat je aan Hem verantwoording aflegt. Belangrijke waarden daarin zijn voor mij recht en gerechtigheid.

In de bijbel in Spreuken 31 wordt aan een koning het advies gegeven om het recht van de verdrukten niet te vergeten en op te komen voor mensen in nood. Wij zijn geen koning, maar we dragen wel bij aan de besluitvorming in onze gemeente. Die besluiten hebben altijd met mensen te maken. Dan is voor mij 1 vraag bijzonder van belang: Hoe doen we recht aan de mensen om wie het gaat?

Wat vind je erg leuk aan politiek?
Het leuke aan politiek is de betrokkenheid die je krijgt met allerlei verschillende mensen en hun belangen binnen onze gemeente. Dat merk je bijvoorbeeld als mensen in de vergadering komen meespreken over onderwerpen die hen raken. Ik vind het boeiend om met mensen, die soms heel uiteenlopende waarden en belangen hebben, te zoeken naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Dit lukt vaak, maar niet altijd. Dan moet er een keuze gemaakt worden waar de één blijer mee is dan de ander. Het is bijzonder moeilijk wanneer er sterk tegengestelde belangen spelen.

En wat vind je echt niet leuk aan de politiek?
Minder leuk aan het raadswerk is de grote berg e-mails die je krijgt en de grilligheid in tijd die het werk vraagt. Soms kunnen er veel activiteiten in een korte periode zijn, waardoor ik echt heel druk ben. Dit kan ook onverwachts ontstaan. Voor mij is het dan even doorbikkelen, maar het betekent ook wat voor Anne, mijn vrouw. Zij zal thuis een extra tandje moeten bijzetten. Ik heb geleerd dat je juist ook in die hele drukke weken een moment moet nemen om samen te zijn.

Hoe combineer je het politieke werk met je gezin?
Begin 2017 ben ik vader geworden van Sarah. Als ik samen ben met Anne en Sarah dan besef ik vaak dat politiek relatief is. Ik hoop nog een aantal jaar raadslid te blijven, maar echtgenoot en vader hoop ik de rest van mijn leven te zijn. Politiek kan veel tijd vragen, maar het mag nooit de reden zijn dat ik Anne en Sarah uit het oog verlies. Ook daarin weet ik dat de Here God mij een verantwoordelijkheid heeft gegeven.

Labels
2017
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Lukas Scheijgrond: 'Allereerst ben ik echtgenoot en vader''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.