Inbreiding boven uitbreiding. Maak gebruik van huidige locaties.

Luchtmacht en Marinier
04_Jaap_van_den_Top_1_lowres.jpg
Door Jaap van de Top op 7 februari 2024 om 21:11

Inbreiding boven uitbreiding. Maak gebruik van huidige locaties.

Raadsbijdrage bij zienswijze nationaal programma ruimte voor defensie

Vanavond bespreken we de zienswijze van de gemeente op de uitbreidingsplannen van Defensie.
Graag wil ik beginnen om uit te spreken dat de ChristenUnie de inzet van Defensie enorm waardeert. Wij vinden het zeer belangrijk dat de defensie van Nederland adequaat en goed toegerust is voor haar taak om ons land en de omliggende landen te beschermen. We hebben dan ook een positieve grondhouding richting de plannen van Defensie.
Maar we vinden het wel belangrijk dat de verschillende belangen goed tegenover elkaar worden afgewogen en zijn daarom ook een voorstander van de gemeentelijke zienswijze. Er is meer ruimte nodig voor ondersteuning van de activiteiten van Defensie. Deze ruimte wordt gezocht in uitbreiding van de kazernes in Ermelo of Stroe een geheel nieuwe locatie is ook mogelijk. Het college geeft aan dat een nieuwe locatie in het landbouwtransitie gebied (Regio Foodvalley) wat hen betreft niet tot de mogelijkheden behoort en dat vinden wij ook.

Het verbaast ons wel dat het college verzoekt om enkele algemene uitgangspunten mee te nemen waaronder staat dat inbreiding de voorkeur heeft boven uitbreiding en uitbreiding de voorkeur heeft boven een nieuwe locatie. Hierin blijft er ruimte voor een nieuwe locatie. We willen deze laatste zin weghalen omdat dit afzwakking is van de argumenten tegen een nieuwe locatie. Hiervoor dienen wij een amendement in.

Verder komen er meer oefeningen met laagvliegende helicopters. We vragen ons af of deze oefeningen ook boven het Natura 2000 gebied gehouden mogen worden? Als dat niet zo is worden deze wel allemaal boven bewoond gebied uitgevoerd. Dan vinden we het terecht om te kijken of een deel van deze oefeningen ook buiten de Veluwe gehouden kunnen worden.

Verder staan we er ook achter dat de effecten van deze plannen op de Barneveldse woning en arbeidsmarkt en mobiliteit worden meegenomen in de MER en biedt dit misschien ook mogelijkheden voor een station in Stroe of het knooppunt A1-A30.
In de laatste zin vraagt het college om 3 maanden ruimte voor een goed democratisch proces binnen de gemeente en regio.
Wat bedoelt de wethouder daarmee?

Labels: ,