Houd de carrousel draaiende met een integraal samenwerkingsplan.

Oranjevereniging
Henk Wiesenekker
Door Henk Wiesenekker op 25 oktober 2023 om 19:48

Houd de carrousel draaiende met een integraal samenwerkingsplan.

Bijdrage bij de interpelatie over verplaatsing van Oranje vereniging Voorthuizen (OVV)

We spreken hier over een belangrijk onderwerp. De verplaatsing van de OVV naar de Oud Zeumerseweg is een droomscenario. Het zorgt op een prachtige plek voor kans op woningbouw, uitbereiding voor VVOP én faciliteiten voor verschillende verenigingen zoals Grieze Veen en Floralia. En voor ons blijft dat een droomscenario, wat ons allemaal kan verbinden. 

En toch sta ik hier met ongemak. Ik vind de route naar dit interpellatie zeer ongemakkelijk. Sinds deze bestuurdersperiode heb ik met verschillende fractievoorzitters gesproken over onze samenwerking. Daarbij is mij weleens verweten dat de ChristenUnie teveel de rijen sluit met partijen in de coalitie en te weinig zou samenwerken met partijen die in de oppositie terecht zijn gekomen. En ik heb steeds gezegd dat wij voor iedereen een betrouwbare partij willen zijn wat betekent dat we inderdaad ook goed samenwerken met de SGP en Lokaal Belang als het gaat over onderwerpen en afspraken in ons mooie coalitie akkoord. En ik heb steeds gezegd dat ik het verre van mij werp dat de ChristenUnie niet met partijen in de oppositie kan of wil samenwerken. En dan krijg ik nu zonder vooraf bevraagd of geïnformeerd te worden een verzoek tot interpellatie voor ogen. Een verzoek wat dus ontstaan is vanuit een minderheid van de raad, wat de indruk wekt dat we het wel gaan regelen voor de betrokken verenigingen. Een verzoek dat wat mij betreft vooral electoraal gewin voor ogen heeft en veel minder een maatschappelijke bijdrage. Ook vanavond voel ik dit, omdat er al een stevig oordeel ligt voordat het college überhaupt heeftgereageerd. Dat draagt niet bij! De verenigingen zijn daarvan de dupe. Want waarom is er niet voorafgaand contact met o.a. de ChristenUnie contact gezocht om hierin samen op te trekken. Er zijn 7 partijen die het college controleren, niet slechts 4. En dan gebeurt dit nota bene een week nadat ik, zoals ik gewend namens de ChristenUnie, opnieuw verbinding en samenwerking zocht bij het opstellen van schriftelijke vragen over de huisvesting van arbeidsmigranten terwijl partijen die maar al te graag mee tekenden niet eens aanwezig waren bij de bewonersavond. Nee, u kiest voor een interpellatie waarbij als je niet mede ondertekent pas in de 2e ronde iets mag zeggen. Had op z’n minst even gebeld. Kleine moeite. In verenigingstaal zet u mij buitenspel en daarmee loopt u het risico dat we helemaal geen spel kunnen spelen en de toeschouwer teleurgesteld afdruipt. 
 
Het proces van deze interpellatie heeft namelijk een 4 forse risico’s: 
1) Het risico dat er tussen de verenigingen en college wantrouwen en frictie ontstaat, terwijl die elkaar zo hard nodig hebben; 
2) Het risico dat wij in de raad verder uit elkaar gaan liggen, terwijl wij elkaar zo hard nodig hebben; 
3) Het risico dat verenigingen geen vertrouwen hebben, terwijl er op veel vlakken wel stappen worden gezet. Zo staat het Grieze Veen opgenomen in de begroting van 2024. Zo dichtbij bent u nog nooit geweest. 
4) Tot slot het risico dat veel inwoners die vanavond aanwezig zijn, teleurgesteld naar huis gaan. Ik had liever eerst meer antwoorden gehad voordat we dit gesprek aangingen en met u gesproken in een reguliere commissievergadering, maar dat kan niet bij een interpellatie. 
 
En toch ChristenUnie kijken wij naar het grotere belang. Als fractie hebben we ook met verenigingen gesproken. 
 
Als we kijken naar de inhoud van het besluit, vinden wij dat het een begrijpelijk besluit is. 
- De incidentele begroting is niet rond. Die begroting is zeer afhankelijk van onzekere inkomsten en subsidies en kan je dus nu als overheid niet goedkeuren. Het zou ook onbetrouwbaar zijn om voorafgaand aan een formeel verzoek een positieve grondhouding te hebben als je nu al ziet dat het financieel en ruimtelijk niet tot uitvoering kan komen. 
- De structurele begroting is ook niet sluitend. Ook deze begroting is gebaseerd op zeer onzekere inkomsten. Het aantal evenementen waarmee gerekend wordt, is niet toegestaan en onduidelijk is of bijv de exploitant van de Kermis wel bereid is om te verplaatsen. De kinderopvang is een belangrijk structurele inkomstenbron maar er is nog geen ondernemer waarmee een overeenkomst is gesloten én het is de vraag of qua bouweisen en vereisten, de kinderopvang wel mag plaatsvinden in het gebouw. Er zijn meer financiële onzekerheden zoals de onzekerheid of er wel een lening kan afgesloten worden en of de termijn van afschrijving wel reëel is. Kortom: ondanks zeer goede bedoelingen en echt veel mooi werk, kan een college dat financieel degelijk wil handelen op dit moment geen goedkeuring geven aan dit plan.

Het plan kan en mag planologisch niet. Er is een hal bedacht die groter is dan de MNhal in eengroene overgangszone. Het college voorziet nu aldat dit ruimtelijk niet in te passen is.En dat hetruimtelijk nogal wat extra kosten kanbetekenen vanwege bijv. verkeersafwikkeling. 

Als we kijken naar het proces hebben we nog 4 belangrijke vragen: 


1) Waarom heeft de wethouder dit gesprek niet zelf gevoerd met de verenigingen? Er ligt een uitgebreid plan, er is lang aan gewerkt en het is een belangrijk onderdeel van het droomscenario in Voorthuizen waarmee ik begon. 
2) Waarom is de duidelijke beoordeling als onderbouwing voor het voorlopig genomen besluit niet gedeeld met de vereniging OVV zodat ze het plan op basis daarvan nog kunnen gaan verrijken? In hoeverre geeft de reactie van de OVV hierop nieuwe inzichten en aanleiding om op basis van die reactie snel in gesprek te gaan? Is een heroverweging zoals gevraagd in de reactie een optie? 
3) Wat gaat de wethouder doen om dit belangrijke onderdeel van het droomscnenario alsnog te laten slagen? Hoe zorgt de wethouder ervoor dat we alsnog samen optrekken met de verenigingen, zodat Voorthuizen een stukje mooier kan worden met woningbouw op de huidige locatie, multifunctioneel gebruik van een nieuwe locatie van de OVV én ga zo maar door? 
4) De brief aan omwonenden heeft de indruk gegeven dat de beoogde locatie niet meer in beeld is. Wat is bedoeld met deze brief? 
 
Voorzitter, ik zie een ondernemend college dat keihard werkt én graag duidelijkheid schept aan verenigingen. Niet voor niets is er in de begroting geld begroot voor de herinrichting van Manege de Veluweruiters, is er geld gereserveerd voor een Boulodrome, worden de kleedkamers en velden van Terschuurse Boys in Garderen eindelijk aangepakt én wordt de korfbalvereniging in Terschuur geholpen met de renovatie van kunstgrasvelden, gaan de Flying Bikes in Kootwijkerbroek verhuizen, wordt onderzocht of er meer padelbanen kunnen komen bij de tennisvereniging LTC in Barneveld, heeft het college veel geld begroot voor de uitbreiding van SDVB én is er geld begroot voor de aanleg van een skeelerbaan voor het Grieze Veen. Deze verenigingen zijn zeer dichtbij prachtige investeringen!  
 
Dit college heeft een besluit genomen waarmee duidelijk is dat met de huidige financiële onderbouwing de verplaatsing van de OVV op dit moment nu niet goedgekeurd kan worden. Over de communicatie na dit besluit heb ik enkele vragen gesteld omdat ik vind dat dit beter, zorgvuldiger en met een meer nadrukkelijke intentie tot blijvende samenwerking gedaan had kunnen worden. Maar dat neemt niet weg dat dit college niet kan instemmen met een besluit dat financieel nog niet klopt. 

Ik vind zelfs dat het onbetrouwbaar zou zijn om voorafgaand aan een formeel verzoek – want dat is nog niet gedaan -  een positieve grondhouding te hebben als je nu al ziet dat het financieel en ruimtelijk nooit tot uitvoering kan komen.

Tot slot, wij snappen de teleurstelling van de verenigingen goed. Ook wij balen ontzettenddat er nog geen zicht is op het afronden van het droomscenario van Voorthuizen.Mede namens mijnfractiegenoten kan ik zeggen dat de ChristenUnie zich zal blijven inspannenvoor samenwerking metalle partijen in de raad. Wij blijven ons inspannen voor synergie tussen ons college en waardevolleverenigingen én wij blijven opdrachtgever aan college om met uitgestoken hand samen met de OVV te werken aan een plan dat financieel wél haalbaar is enhet droomscenariomogelijk maakt.Voorthuizen verdient een mooie plek in het centrum voor woningbouw. De multifunctionele kansendie er komen door verplaatsingvan de verenigingenjuichen wij altijd zeer toe. Ik hoop dat we hierover een afzienbare tijd staan met een tevreden VVOP, een tevreden Oranjevereniging Voorthuizen, een tevreden Grieze Veen, een tevreden Floralia, een tevreden scoutingclub én ga zo maar door. Want onze fractie heeft voor ogen om vanuit verbinding met alle raadsfracties, al onze inwoners en al onze verenigingen maatschappelijk van meerwaarde te zijn

Labels: ,