Wat is het Streefbeeld en wat is onze visie?

WP_20171216_002
04_Jaap_van_den_Top_1_lowres.jpg
Door Jaap van de Top op 17 oktober 2023 om 19:13

Wat is het Streefbeeld en wat is onze visie?

Donderdagavond 12 oktober stond er een belangrijk document op de agenda van de commissie grondgebied. Het ging over de streefbeelden die het college wil identificeren in gemeente Barneveld. Het document, de streefbeelden en de timing deed het nodige stof opwaaien in de raadszaal, maar ook onder de agrariërs in gemeente Barneveld die in grote getale de raadszaal bezochten als inspreker of toehoorder. Wat is het streefbeeld en wat is onze visie hierop? Lees snel verder.

Het streefbeeld is een belangrijk uitgangspunt voor het inrichten van ons buitengebied. Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er? Wat gebeurt er als een agrariër stop of juist een doorontwikkeling wil maken? Het streefbeeld geeft daarvoor een kader.

Er zijn vier streefbeelden geïdentificeerd in het plan:

  1. Robuuste Veluwe
  2. Passend ondernemen
  3. Ontmoeting stad en land
  4. Verrassend Barneveld

Het streefbeeld ‘passend ondernemen’ rondom Kootwijkerbroek is te klein. Je krijgt hier dan een concentratie van boerenbedrijven en dat is landschappelijk en wat betreft maatschappelijk draagvlak niet wenselijk. Een suggestie zou zijn om het streefbeeld ‘passend ondernemen’ uit te breiden. Dit zou kunnen rondom Stroe en aan de oostkant van het streefbeeld ‘verrassend Barneveld’. Zo voorkom je concentratie van agrarische bedrijven en krijg je een mooie en integrale verdeling in het buitengebied. Dat geeft meer maatschappelijk draagvlak bij de inwoners. Integratie van agrarische bedrijven creëert verbinding, alles concentreren rondom Kootwijkerbroek creëert juist afstand.

Met het aanpassen van de streefbeelden blijft het Valleilint en de bekenstructuur intact en die geven een mooie vergroening van het gebied dat ook past bij het coalitieakkoord van gemeente Barneveld.

De grootste urgentie van dit stuk is om te voorkomen dat het buitengebied dichtslibt met woningen als alle ‘stoppers’ (agrariërs die gebruik maken van de landelijke uitkoopregeling) huizen gaan bouwen op de oude locaties van bedrijven. In de huidige wetgeving is dit mogelijk, maar gezien het karakter van het buitengebied is dat niet wenselijk. Als ChristenUnie staan we positief tegenover het feit dat het bouwen van woningen en bedrijfshallen beperkt gaat worden in het buitengebied. Belangrijk blijft dat er een juist alternatief is om wel woningen en bedrijfshallen te kunnen bouwen. En dat is langs de randen van de kernen in het gebied “Ontmoeting stad en platteland” Dit kan met het functieveranderingsbeleid.  

De overgangsgebieden tussen Natura 2000 gebieden het agrarische buitengebied zorgen ook voor onduidelijkheid en verwarring. ChristenUnie Barneveld vind dat er snel duidelijkheid moet komen wie de bevoegdheid heeft om die overgangsgebieden vast te stellen. Is dat gemeente Barneveld, provincie Gelderland of het Rijk? Daarnaast moet er gezocht worden naar onderbouwing of de natuur verbeterd wordt door het instellen van een overgangsgebied, anders is het moeilijk om breed draagvlak te krijgen voor zo’n maatregel. Een laatste punt wat uitgezocht dient te worden is of de voorwaarden van een overgangsgebied alleen gelden voor landbouw of ook voor andere bedrijvigheid en infrastructuur. Al deze vragen dienen in nauwe samenwerking met alle partijen uitgezocht te worden, zodat een gemeenschappelijk beeld ontstaan.

Dat brengt ons op het laatste punt: de participatie van dit plan en de daarbij het behorende streefbeeld. De participatie is minimaal geweest bij dit onderwerp. Het college heeft ingeschat dat de participatie wel heeft plaatsgevonden in de bredere setting van de omgevingsvisie 2040 en zegt dat het streefbeeld een tijdelijk karakter hebben totdat landelijk beleid ook duidelijk is. Echter, dit stuk is belangrijk voor de toekomst van het buitengebied in gemeente Barneveld en daar moeten raad en inwoners goed bij betrokken worden, ook al gaat het dan wellicht om tijdelijk beleid.

Door het streefbeeld tijdelijk terug te trekken en opnieuw te bezien kan deze participatie inhaalslag gemaakt worden met alle betrokken partijen en daar is donderdagavond 12 oktober gehoor aan gegeven.

Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat het landelijk gebied een goede basis blijft bieden voor de landbouwsector die met innovaties de stikstofproblematiek wil aanpakken. Leeg komende terreinen van stoppers moeten niet volgebouwd worden met huizen, want dat blokkeert de ontwikkeling van die landbouw voor de blijvers. In de Streefbeelden is geen middel om stikstof emissie te sturen. De indruk dat dit wel zo is willen we graag wegnemen. En stikstofreductie is een taak voor alle Nederlandse industrie en niet iets waar alleen boeren voor moeten opdraaien