Een cruciale stap voor 300 mensen die gevlucht zijn, bang waren en geen enkele hoop meer hadden

Asielzoekerscentrum spiegel.jpg
Henk Wiesenekker
Door Henk Wiesenekker op 6 juli 2022 om 17:23

Een cruciale stap voor 300 mensen die gevlucht zijn, bang waren en geen enkele hoop meer hadden

Bijdrage over de vestiging asielzoekerscentrum Barneveld

Vandaag kunnen wij iets goeds doen voor de vluchtelingen die nu Nederland in komen. We kunnen instemmen met de komst van een AZC. De komst van een eerste stap in een hoop op een veilige toekomst. Een eerste stap in een hoop op een nieuw leven. Een eerste stap in een hoop op bestaanszekerheid. 

Ik neem u mee naar 2006. Ik ontmoette Zdenko. Een vrolijke vent van toen zo’n 20 jaar oud. Hij was uitgeput, want hij had net als ik een hindernisbaan gelopen als onderdeel van de selectieprocedure voor de politie. We deelden ervaringen over de psychologische test, cognitieve test en hoopten elkaar nog eens te zien. Dat zou namelijk betekenen dat we beiden door de keuring waren gekomen. En gelukkig. Bijna 20 jaar later spreken we elkaar nog altijd. Beiden werken we nog steeds met veel passie en energie bij de politie. Ik moest aan Zdenko denken bij het voorbereiden van dit raadsstuk. Zdenko kwam namelijk als 8-jarige jongen aan in Nederland. Als vluchteling. Hij is gevlucht uit de oorlog in Bosnië.

Ik citeer Zdenko: “De jaren dat we tijdens de oorlog in Bosnië woonden waren heel heftig. Soms zaten we een week lang in de kelder van een flatgebouw en konden we niet naar buiten omdat er op straat geschoten en gebombardeerd werd. Ik wilde net als elk kind spelen en voetballen met m’n vrienden maar dat kon gewoon niet. Naar school gaan kon maar heel af en toe. Als we dan toch naar school konden hadden we in plaats van lesboeken 3 blokken hout in onze schooltas om de kachel mee te stoken, zo koud was het”. Zdenko woonde jaren op een AZC in Groningen. Zdenko sprak enkele jaren later al vloeiend Nederlands en heeft momenteel dus een prachtige baan bij de politie Nederland. Relevanter dan ooit gezien zijn eigen ervaringen als vluchteling.

De voorbereiding op dit AZC vraagt wat ons betreft nog 4 aandachtspunten:

1: In de kaderbrief lezen we dat de hulp- en dienstverlening onder druk staan. Neem dus relevante maatschappelijke organisatie mee in deze ontwikkeling zodat zij zich kunnen voorbereiden op hun betrokkenheid bij de komst van het AZC.

2: Communiceer in het participatieproces duidelijk wat u van bewoners vraagt en welke invloed zij kunnen en mogen hebben.

3: Stem met betrokken veiligheidsdiensten goed af over de plek en manier van samenwerking met het AZC. Verbindt voordat er eventuele lokale problemen ontstaan. Dat is belangrijk want veel inwoners zijn kwetsbaar omdat ze net uit een oorlogsgebied komen.

4: Het bouwen van een nieuw gebouw geeft toekomst voor toekomstige woningzoekenden in onze gemeente. Onze voorkeur gaat uit naar een locatie waar na vertrek van het AZC andere woningzoekenden kunnen wonen.

Vandaag kunnen wij iets goeds doen voor de vluchtelingen die nu Nederland in komen. We kunnen instemmen met de komst van een AZC. De komst van een eerste stap in een hoop op een veilige toekomst. Een eerste stap in een hoop op een nieuw leven. Een eerste stap in een hoop op bestaanszekerheid. Een cruciale stap voor 300 mensen die net als Zdenko gevlucht zijn, bang waren en geen enkele hoop meer hadden.

Labels: , ,