Centrale vuurwerkshow(s) voorkomt veel schade aan milieu, mens én dier.

stemmen.jpg
Henk Wiesenekker
Door Henk Wiesenekker op 19 februari 2022 om 14:39

Centrale vuurwerkshow(s) voorkomt veel schade aan milieu, mens én dier.

Mijn kinderen genieten enorm van vuurwerk. Knalerwten, een sterretje of een kleurrijke pot… het maakt ze niet veel uit. Ze genieten ervan en kunnen niet wachten totdat het donker is en we gaan “vuurwerken”. Ook ik vind vuurwerk mooi. En ook ik geniet ervan om de spanning van mijn kinderen te zien en samen met hun te “vuurwerken”. Met categorie 1 vuurwerk uiteraard. Ik kan vooral genieten van mooie pijlen en potten. Gevoelsmatig zou ik graag de vuurwerktraditie laten zoals die nu is. Maar, als je dan in je opneemt welke schade er elk jaar door vuurwerk geleden wordt dan kan je daar ook je ogen niet voor sluiten.

Jaarlijks raken ongeveer 1000 tot 1500 personen gewond door vuurwerk. Het kan dan gaan om brandwonden of bijv. oogletsel. Ook zijn er geregeld ongevallen met dodelijke afloop te betreuren. Lang niet altijd zijn het degenen die het vuurwerk afsteken die gewond raken. Daarnaast is er nog voor miljoenen euro’s schade, hebben dieren er veel last van én zorgt vuurwerk voor een hoge concentratie schadelijke fijnstof. Niet alleen hebben mensen met longproblemen daar last van, ook leidt het tot extra sterfgevallen.

Hoe mooi vuurwerk ook is, de schade die onze vuurwerktraditie met zich meebrengt is groot. Moeten we het vuurwerk dan maar afschaffen en een einde maken aan een traditie waar zoveel mensen van genieten? De ChristenUnie vindt van niet. Het is ook niet haalbaar, want de politie kan hier absoluut niet op handhaven. En volledig verbieden zorgt ervoor dat vuurwerk elders wordt gekocht. Je kan dit niet ineens verbieden, maar dat stapsgewijs moeten gebeuren. Net zoals het ontmoedigingsbeleid voor roken een lange adem nodig had.

Oud en nieuw moet een feest zijn voor iedereen. Met zoveel slachtoffers, schade, longproblemen en dierenleed is dat het niet. Daarom moeten we onze vuurwerktraditie stapje voor stapje verbeteren.
Als ChristenUnie Barneveld pleiten we daarom voor centrale vuurwerkshows. Vanaf centrale pleinen en velden in alle dorpen wordt dan vuurwerk afgestoken door professionals. Mensen kunnen naar de omgeving komen om samen van het vuurwerk te genieten. Een beetje zoals bij de Ballon Fiësta waar je ook in de weide omgeving mensen ziet ophopen. Dan kan iedereen genieten van een vuurwerkshow, is de fijnstofconcentratie een stuk minder én zullen er minder slachtoffers zijn. Iedereen kan dan van Oud en Nieuw genieten. En dat categorie 1 vuurwerk… wat mij betreft houden we dat erin.