WisselBlog week 47 - Heimen Schuring

dinsdag 20 november 2007 20:25

Zaterdag 24 november – Containerterminal
Vandaag in de Barneveldse Krant het bericht dat er wellicht een containeroverslag komt in Barneveld. Langs het spoor Apeldoorn-Amersfoort zou een terminal kunnen worden gemaakt, waarbij de containers per spoor uit Rotterdam en Amsterdam kunnen komen en vanaf Barneveld per vrachtwagen verder vervoerd kunnen worden. Nog mooier zou het zijn als de inhoud van de containers in Barneveld en omstreken verder verwerkt gaan worden.

Prachtige plannen natuurlijk. Als ondernemers het zien zitten, moeten we daar als overheid zeker een stimulerende en faciliterende rol in vervullen. Maar… (u voelde ‘m al aankomen) ik meen me te herinneren dat er al eerder naar dit idee gekeken is, maar dat men er toen geen brood in zag. Dat was een paar geleden (als ik me het goed herinner).

Ik ben benieuwd of en waarom men er nu wèl brood in ziet. Het kan helpen Barneveld nòg aantrekkelijker te maken voor ondernemers. En daar ben ik altijd voor te porren.


Vrijdag 23 november – WMO beleid
Ik heb gisteravond tijdens de ledenvergadering aan de aanwezige leden gevraagd of ze willen meelezen bij het nieuwe beleidsplan WMO en gezondheidszorg, dat binnenkort in de raad wordt behandeld. Twee leden meldden zich na afloop. Hen heb ik vanmorgen een mail gestuurd met daarin het linkje naar het beleidsdocument op de site van de gemeente.

Naast deze twee leden ga ik nog een aantal leden vragen mee te lezen. De WMO is een belangrijk onderwerp, waarvoor ik graag de expertise en frisse blik van onze leden bij inschakel.

Het is trouwens erg prettig dat de kring van fractieondersteuners groeit. Meer en meer leden vinden het leuk (en nuttig) om bij bepaalde onderwerpen betrokken te worden. Voor ons als fractie erg handig en goed!

Wilt u ook meelezen bij het WMO beleid? Klik dan hier om het beleidsplan te openen. Uw opmerkingen zijn van harte welkom!


Donderdag 22 november – Ledenvergadering
Vanavond was de ledenvergadering van onze kiesvereniging. Twee keer per jaar organiseert het bestuur een ledenvergadering om formele en minder formele dingen met de leden te kunnen bespreken.

Een van de formele dingen die vanavond aan bod kwamen, was het afscheid van Remko Tamminga en Ed Blankenstijn. Remko was tot voor kort voorzitter, maar kan dit niet combineren met het ouderlingschap in zijn kerk. Ed is – zoals iedereen weet – in mei uit de raad gegaan, omdat het niet te combineren is met zijn nieuwe werk.

De ledenvergadering stond in het teken van bijpraten met de wethouder en de fractie. Leen Verweij heeft het met de leden gehad over twee onderwerpen uit zijn portefeuille: mantelzorg en ketenbeleid. Op zijn gebruikelijke betrokken manier gaf hij een kijkje achter de schermen van het wethouderschap.

Na Leen was de fractie aan de beurt. Ditmaal hield elk fractielid een kort praatje over een onderwerp uit zijn of haar portefeuille. Als je ons zo achter elkaar hoort praten, dan merk hoe verschillend we zijn, elk met z’n eigen achtergrond en stijl. Jaap van den Top ging daar even kort op in: hoe verschillend we zijn qua werk, achtergrond en persoonlijkheid, tòch vormen we als fractie een hechte eenheid, waarbinnen je veel aan elkaar hebt en veel van elkaar leert. En dat is bijzonder prettig!


Woensdag 21 november – De Valleilijn
Omdat ik het in mijn blog regelmatig heb gehad over de problemen op de Valleilijn, zie ik het een beetje als mijn plicht om u op de hoogte te houden van mijn ervaringen als treinforens.

De treinen van Connexxion rijden de laatste weken best aardig. Treinen vallen bijna niet meer uit. Dat is dus goed nieuws! De druk op Connexxion is dan ook groot. In Arnhem werd openlijk gesproken over het opzeggen van het contract, als de vervoerder op 1 januari niet alles op orde heeft. Prima, natuurlijk, om dat soort opties alvast te noemen en daarmee ook een duidelijk signaal naar de vervoerder af te geven. Ik heb wel wat bedenkingen bij dit soort uitspraken: wie gaat dan de treinlijn exploiteren? NS? Die wilde juist af van de onrendabele Valleilijn. Het is dus maar de vraag of je wel zo makkelijk kunt wisselen van vervoerder.

De treinen rijden nu best aardig, zei ik al. Met name de punctualiteit kan echter nog een stuk beter. Het komt zeer regelmatig voor dat de trein meer dan vijf minuten te laat aankomt in Amersfoort. En dan mis je mooi je aansluiting. Waar Connexxion het eerste half jaar van hun contract prachtige punctualiteitscijfers liet zien (en daar ook trots op was), laat ditzelfde bedrijf nu een belabberd slechte punctualiteit zien.

Dat moet dus zeker beter. Want Openbaar Vervoer is pas aantrekkelijk als je weet dat je zonder vertraging van A naar B kunt. Ik ben benieuwd hoe snel Connexxion dit probleem gaat oplossen. En of dat zonder boetes kan…


Dinsdag 20 november
– Wie-o-wie
Bij thuiskomst neem ik de kranten van vandaag en gisteren door. In de Barneveldse Krant van vandaag een bericht dat Andries de Vries niet in is voor het voorzittersschap van de CDA-fractie in Barneveld. Jan Post stopt per 1 februari, omdat hij het raadswerk niet langer kan combineren met zijn werk (hij heeft sinds kort een advocatenkantoor in Barneveld).

De speculaties in de krant gaan verder. Gevoed door de suggestie van Tjitske (in haar weblog van vorige week) dat Bernard Schermers wellicht de nieuwe fractievoorzitter is, werd Bernard om commentaar gevraagd. Bernard laat zich uiteraard niet uit, hij wacht de eventuele gesprekken af.

Ik ga niet meedoen met speculaties. Laat ik mij beperken met de opmerking dat ik het jammer vindt dat Jan Post stopt. Zijn bijdragen in de raad waren altijd goed doordacht en zeer gedegen, af en toe voorzien van een gratis juridisch advies. Ondanks de politieke verschillen, was er regelmatig ruimte voor een ontspannen gesprekje. Dat Jan en ik tot dezelfde kerkelijke gemeente behoren, gaf ook een extra band.

Ik ben benieuwd hoe snel we Jan achter het kerkorgel kunnen verwachten. Ik herinner me een uitspraak van Jan dat hij het jammer vond dat hij, vanwege het raadswerk, niet meer toekwam aan het bespelen van het orgel tijdens de kerkdiensten. Hopelijk heeft hij daar straks wel weer de gelegenheid voor. Blijven we toch nog regelmatig van hem horen….


Maandag 19 november – Buitens dorps
Vandaag en morgen ben ik voor mijn werk op pad. In een hotel ergens aan de rand van de Veluwe denken we na over de uitgangspunten waar onze projecten in 2008 rekening mee moeten houden. Het voordeel van het ‘op de hei’ vergaderen is dat je niet gestoord wordt en dat de verleiding om op het allerlaatste moment een uurtje weg te lopen voor een ander overleg niet kan ontstaan. Bijkomend voordeel van anderhalve dag intensief vergaderen is dat de onderlinge band verstevigd wordt en dat je na het eten, onder het genot van een drankje, in een ontspannen sfeer over uiteenlopende onderwerpen kan doorpraten.

Nuttig dus!


Zondag 28 november – Oude Kerk
‘s Avonds is het mijn beurt om ‘ter kerke’ te gaan. We vinden het fijn dat er om kwart voor zeven een dienst is in de Oude Kerk. De commissie Gemeente-zijn, waar ik enkele weken geleden ook over schreef, stelt voor deze kerkdienst op termijn te laten vervallen. De dienst was van oorsprong bedoeld voor agrariërs die de diensten van kwart voor vijf niet konden halen.

Wij hopen dat dit advies niet wordt overgenomen door de kerkenraden. Kwart voor zeven is een ideale tijd als je overdag nog in den lande familiebezoek wil afleggen. We zullen het zien!


U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie, of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug