Wisselblog week 36 - Heimen Schuring
Een bericht uit de krant van vanmorgen: 'Kabinet: Mes in gemeenteraden'. Het kabinet ministerraad vindt dat er teveel raadsleden zijn. In 2010 moet het aantal raadsleden terug naar het aantal van voor het dualisme (toen waren de wethouders tevens raadslid).
In Barneveld krijgen we – als het parlement het eens is met de wijziging – dus vier raadsleden minder. Oftewel de fracties worden 12 procent kleiner. Ik vind dat een slechte zaak.
Als fractie wil je graag ‘onder de mensen’ zijn, meedenken met plannen van verenigingen, wijkplatforms bezoeken, belangengroepen ontvangen, inspreek- en informatieavonden bijwonen, ondernemers horen, teleurgestelde vergunningaanvragers op weg helpen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat kost tijd. Dat is niet erg, sterker nog: ik vind dat hartstikke leuk, maar het kost wel veel tijd.
En dat komt allemaal nog bovenop het ‘reguliere raadswerk’: raads- en commissievergaderingen (vier avonden per maand), stapels stukken lezen, fractievergaderingen (twee per maand), extra informatieavonden over WMO en onderwijshuisvesting en projecten, discussieavonden over economisch beleid, streekplannen, ouderen- en gehandicaptenbeleid enzovoorts. En ook dat is allemaal belangrijk en best leuk. Maar kost ook tijd.
En daar zijn voldoende raadsleden voor nodig.
Hoe kan het kabinet nou vinden dat er teveel raadsleden zijn? Ik zou het echt niet weten.
Vrijdag 8 september – Opening DAC De Schakel
Vanmiddag was de feestelijke opening van de nieuwe huisvesting van het Dag Activiteiten Centrum De Schakel, van de stichting Eleos. Samen met Ed was ik daar namens de ChristenUnie-fractie, maar ook andere raadsleden waren naar het pand boven de Barnies gekomen om de feestelijkheden mee te maken.
De gemeente Barneveld is rijk bedeeld met vestigingen van organisaties die mensen met een verstandelijke beperking activiteiten en werkervaringsplaatsen bieden. Naast Eleos, zijn er De Rozelaar, Onder de Vleugels en Ons Bedrijf, om er maar eens een paar te noemen. We boffen maar met zulke goede instanties binnen onze gemeentegrenzen!
Samen met Paul Vos en Henk van den Berg heb ik tijdens de rondleiding kaarsen van een kleurtje voorzien. Leuk om ook eens op zo’n manier met collega-raadsleden in de weer te zijn!
Donderdag 7 september – De raadsstukken
Vorige week zaterdag vielen de dikke enveloppen al op de mat: de raadsstukken voor de september-cyclus. De stapel is zo dik dat we er twee avonden over gaan doen.
Een van de onderwerpen is de zogenaamde voor-overeenkomst voor de ontwikkeling van Veller. Een lijvig juridisch stuk, waar de ambtenaren en twee advocatenkantoren (en natuurlijk ook de tegenpartij) lang en uitgebreid op hebben gestudeerd.
Ik ben benieuwd hoe de behandeling in de raad zal verlopen; er is al door zoveel deskundigen naar gekeken en de onderhandelingen zijn zò scherp geweest dat er weinig meer aan af of toe te toen is. Het resultaat mag er – gegeven de hele voorgeschiedenis en de molensteen van de Ruimte-voor-Ruimte woningen – dan ook best zijn: Veller I: 450 woning, Veller II: 750 woningen. Met een tempo van gemiddeld 150 woningen per jaar zal dit alles er in 2015 staan, D.V. natuurlijk.
Woensdag 6 september – Vergadertijgers
Ik zit namens de fractie in de werkgroep Raadsvergaderingen, een werkgroep die gaat bekijken of de manier waarop wij als raad vergaderen, verbeterd kan worden. Komende weken zullen we een aantal gemeenten bezoeken, om te kijken hoe daar vergaderd wordt. We gaan naar Doetinchem (14/9), Apeldoorn (5/10) en Voorst (8/10). In die gemeenten zijn ze al over op een ander vergadermodel en dan is het handig om daar eens te horen wat de ervaringen zijn, maar ook zelf te zien hoe dat er aan toegaat.
Ik heb al vaker in deze weblog geroepen dat ik de manier van vergaderen voor verbetering vatbaar is. Duidelijk onderscheid tussen de drie fasen van besluitvorming (informeren, debatteren en besluiten) is daar één aspect van. Verder is het van belang dat we de inwoners en belanghebbenden meer betrekken en daardoor de politiek dichter bij de ‘burger’ (u dus) krijgen. En zo zijn er nog wel meer verbeterpunten te noemen. We houden u op de hoogte!
Dinsdag 5 september – Duurzaam voor elkaar
In de afgelopen dagen hebben veel politieke partijen hun concept verkiezingsprogramma gepresenteerd. Vandaag was de beurt aan de ChristenUnie. Net na het middaguur verscheen werd het programma gepresenteerd in Den Haag en niet veel later stond het programma ook op het www. Kijkt u gerust ook maar eens op de betreffende pagina van onze landelijke site.
Duurzaamheid, het gezin en onderwijs staan voorop. Dat zijn goede prioriteiten. Ook meedoen op de arbeidsmarkt krijgt veel aandacht. Dat ziet er allemaal goed uit. Als bankman moest ik wel twee keer lezen dat de ChristenUnie voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek is en dat mijn partij de levensloopregeling geen kans gunt om succesvol te worden. Dat eerste valt overigens erg mee: huidige hypothecaire leningen vallen erbuiten en voor nieuwe geldt dat maximaal 42% teruggegeven wordt (dat is 10% minder dan de huidige teruggave).
Bij de levensloopregeling is de onderbouwen wat mij betreft wat zwak: men vergelijkt levensloop (dat pas 8 maanden 'loopt') met de succesvolle spaarloonregeling, die al jaren een begrip is. Men vergeet gemakshalve dat ook de spaarloonregeling in het begin helemaal niet populair was en pas later goed ging lopen.
Een kleine dissonant in een programma dat verder prachtig is. Lees ‘m door en Overtuig uzelf!
Maandag 4 september – Voortgang projecten
Vanavond zijn we als gemeenteraad voorgelicht over de voortgang van de vele projecten die in onze gemeente worden uitgevoerd. Het was een prima avond, die bol stond van de informatie (van half acht tot acht over elf…).
Het was geen besloten bijeenkomst, zoals de vorige keer, maar toch was er geen pers (voor zover ik alle journalisten ken…). Dat, terwijl er best nieuws te halen viel. Over de discussie over de subsidie voor het Transferium bijvoorbeeld, of over het Dijkje, over de voorlopige conclusies van de MER voor de omleiding van de N303 bij Voorthuizen en over Harselaar.
Al met al een leerzame avond, waar ook input voor andere discussies werd aangedragen, Wat dacht u bijvoorbeeld van het idee van de Gamma om meerdere winkels te willen vestigen tegenover de Intratuin? De eventuele komst van de megagrote Jumbo aan de Lunterseweg? Of een geluidwal bij de Briellaerd die bestaat uit een berg lichtvervuilde zand van 4,5 meter hoog met daarop een dikke betonnen muur? Daar zullen vast wel een of meerdere partijen op terug komen. Wordt vervolgd dus.
Zondag 3 september - De Laatste Bazuin
Een rustige zondag, waarop ik veel gelezen heb. Ik ben in de vakantie in de serie De Laatste Bazuin van Tim LaHaye begonnen en ik zit nu in deel vier.
De serie gaat over de eindtijd na de eerste Opname (het voert te ver om hier een aantal visies op de eindtijd te beschrijven, maar volgens LaHaye zal er een eerste Opname van christenen zijn, waarna een tijd van verdrukking zal aanbreken, waarin teksten uit het bijbelboek Openbaringen letterlijk vervuld zullen worden).
Even los van het feit of je het eens bent met de Opnametheorie van LaHay geeft de boekenreeks wel te denken. Hoe zal het gaan in de laatste dagen voor Jezus’ wederkomst? Duurt dat nog lang? En de meest belangrijke vraag: zijn we er klaar voor?
Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl
Reacties op 'Wisselblog week 36 - Heimen Schuring'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.