Aantal keer gelezen17

Fietsroute Barneveld Zuid - de beste optie, maar maak het wel veilig en groen

fietspadwoensdag 08 juli 2015 22:10

De gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor het fietspad langs het spoor ter hoogte van Hertespoor en Wildforster. Het fietspad verbindt de wijk Veller met het centrum en moet er voor zorgen dat fietsers niet langer kris kras door de woonwijk hoeven te fietsen. Tijdens de raadsvergadering heeft de ChristenUnie zich ingezet om de gevolgen voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Dit hebben we gedaan door aandacht te vragen voor behoud en herplant van groen. Daarnaast hebben we de wethouder gevraagd om de veiligheid bij de oversteek van de Lunterseweg te verbeteren. 

Via de link komt u bij de tekening van het fietspad. Onderstaand vind u de raadsbijdrage van de ChristenUnie.

http://www.barneveld.nl/document.php?m=3&fileid=115892&f=746103f55927723c42c187c47770db08&attachment=0&c=73039

Raadsbijdrage ChristenUnie verwoord door Peter Spruijt:

Door de ontwikkeling van de wijk Veller zijn twee problemen ontstaan in Barneveld Zuid. Ik behandel ze per stuk: 

Het eerste probleem betreft druk fietsverkeer kris kras door de woonwijk. Niet alleen op het Hertespoor en de Wildforster, maar ook op de Wildzoom en op het voetpad tussen de Reinaerdshof en de Patrijzenhof.

Het grote aantal fietsers in combinatie met het reguliere aantal auto's, spelende kinderen en voetgangers tast de leefbaarheid en het rustige karakter van het woonerf aan. 

Het tweede probleem is het ontbreken van een directe fietsontsluiting van de wijk Veller naar het centrum. Dit komt het fietsgebruik en de positie van de fietser in het verkeer niet ten goede. Het is onze visie om fietsgebruik te stimuleren. Fietsen is essentieel voor de mobiliteit. Sommige groepen, waaronder jongeren en ook ouderen, hebben op de middellange afstand geen andere optie dan de fiets. Wij vinden aantrekkelijke, veilige en directe fietsroutes een prioriteit voor onze mobiliteit.

Wat is de oplossing?
De ChristenUnie kiest er voor de problemen aan te pakken met de aanleg van een directe fietsroute. In het voorstel wordt de fietsroute verplaatst naar de rand van de wijk, zodat de woonerven worden ontzien. Wij vertrouwen er op dat de leefbaarheid in de wijk verbetert en er tegelijkertijd een aantrekkelijke fietsroute ontstaat.

Toch zijn we ons er van bewust dat de aanleg van deze nieuwe fietsroute consequenties heeft. Deze consequenties zijn in de zienswijzen en door insprekers in de commissievergadering benadrukt. De breedte van het fietspad is niet optimaal, bomen moeten wijken en waar eerst groen en water was zal nu een verhard pad komen te liggen. Het is ons inmiddels duidelijk dat het fietspad niet breder kan, dat er een erfafscheiding wordt voorzien om overlast van het fietspad richting achtertuinen te voorkomen en dat zo veel mogelijk groen is ontzien.

In de stukken lezen we bijvoorbeeld dat het groen zo min mogelijk wordt aangetast en dat dit in samenspraak zal gaan met omwonenden. Dat blijft wat ons betreft nog te vaag en ik vraag dan ook een toezegging van de wethouder om zich hier voor hard te maken. En ik vraag u daarbij uitdrukkelijk om concrete zaken:

  • Spaar zoveel mogelijk groen
  • kies grotere boomsoorten voor herplant en draag vooraf zorg voor voldoende ondergrondse groeiruimte
  • plant een heg aan die in volgroeide vorm tot de boomkruin reikt
  • en een inkoppertje: leg de doorsteek tussen het fietspad en Wildforster op een plek die nu al open is

Wethouder, bent u bereid deze maatregelen te borgen in de uitvoering?

Wij zijn van mening dat hiermee de balans is gezocht tussen het algemeen belang van een directe fietsroute, het collectief belang van een leefbare woonwijk en het individueel belang van rust in de achtertuin en een groen voor de deur.

Een belangrijk punt van zorg bij insprekers is de oversteek Lunterseweg. Alhoewel deze geen onderdeel uitmaakt van het voorliggende bestemmingsplan, heeft de oversteek toch onze aandacht door de verhalen over praktijksituaties en een onveilig gevoel. Zolang er geen rondweg om Veller is, zal het autoverkeer aanzienlijk blijven en is aandacht voor een goede oversteek nodig. Wij vragen het college deze oversteek nauwlettend in de gaten te houden en ik vraag de wethouder na te gaan welke maatregelen vanuit verkeerskundig oogpunt bij kunnen dragen om de praktijksituatie te verbeteren.

« Terug

Reacties op 'Fietsroute Barneveld Zuid - de beste optie, maar maak het wel veilig en groen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.