Aantal keer gelezen17

Beleidsplan positief opvoeden: Jeugdzorg

Jeugdzorg_de_glindwoensdag 29 januari 2014 19:03

Tijdens de raadsvergadering van 28 januari is het Beleidsplan Positief Opvoeden aangenomen. Hierin staat beschreven hoe in Barneveld en hoe in de Regio Foodvalley handen en voeten wordt gegeven aan de jeugdzorg. Belangrijk daarbij is dat ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Als jongeren toch extra hulp nodig hebben, wordt eerst gekeken of de ouders en andere mensen in de sociale omgeving geholpen kunnen worden om deze jongere zo goed mogelijk te helpen. Pas als dat niet voldoende is, wordt de jeugdzorg ingeschakeld. Het CJG speelt hierbij een centrale rol als regisseur die bepaalt of er meer zorg nodig is, of dat de jongere weer met minder zorg toe kan. Op het beleidsplan had onze fractie weinig aanmerkingen.

Het gezin als basis

Het beleidsplan over opvoeden en opgroeien maakt duidelijk dat opvoeden in beginsel een taak is van ouders. De ChristenUnie vindt dit een belangrijk uitgangspunt. Als er problemen ontstaan met een kind of jongere, moet eerst gekeken worden hoe de sociale omgeving geholpen kan worden om deze problemen in goede banen te leiden. Daar staan wij dus achter.

De rol van het CJG

Toch kunnen er soms redenen zijn waarom kinderen en jongeren meer ondersteuning nodig hebben. Het CJG krijgt een sleutelrol in de bepaling of de sociale omgeving van de jongere genoeg steun kan geven, of dat er opgeschaald moet worden.

financiën

De keuze van de vlaktax is een goede keuze als systemathiek om de kosten tussen de gemeenten te verdelen. Enerzijds wordt het risico van kostenstijgingen gedeeld, anderzijds moet elke gemeente uiteindelijk toch betalen naar gebruik. Dit geeft wel prikkels om de kosten te beheersen.

Controle achteraf beter dan protocollen

Tot slot wil ik herhalen wat ik ook gezegd heb tijdens de commissievergadering van 14 maart en wat de heer van de Werf afgelopen commissievergadering ook aan de orde stelde. Bij het maken van beleid moeten we niet te veel protocollen opstellen die bepalen hoe professionals aan het werk moeten gaan. Dingen gaan wel eens mis en soms gaan ze heel erg mis. Alles dichtregelen met protocollen voorkomt dat niet, maar zorgt wel voor een enorme administratieve last, waardoor hulpverleners minder bezig zijn met zorg en meer met de administratie. Niet doen dus!

Dank u wel.

Lukas Scheijgrond

« Terug

Reacties op 'Beleidsplan positief opvoeden: Jeugdzorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.