WisselBlog week 16 - Tjitske Kuiper

maandag 17 april 2006 08:17

Zaterdag 22 april - Uniecongres

Vandaag een landelijke congresdag van  de ChristenUnie. De stemming zit er goed in. De omgang met elkaar is hartelijk. Van de afzonderlijke cultuurverschillen tussen RPF en GPV is vandaag niets meer te merken. We zijn ook niet meer zo bezig met interne zaken, maar staan volop in het politieke werk als ChristenUnie. De partij bruist van enthousiasme. Veel laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en ik deel veel achtergrondinfo met collega's.

Er is aandacht voor de grondslagdiscussie die een beetje ongelukkig is opgerakeld. De mening is vooral; niet veranderen! En er is veel aandacht voor de bespreking van het landelijke verkiezingsmanifest.

Vrijdag 21 april - landelijk manifest

Vandaag even iets andere politiek. nu eens geen lokale items, maar landelijke. Ik mag meedenken over de tekst voor een landelijk manifest dat gebruikt gaat worden bij de Tweede Kamer verkiezingen. Als politieke partijen zijn we alweer bezig met de volgende 'slag'. Morgen is er een landelijk congres waar ik ook de andere meelezers tref. Op die manier hopen we er een goed stuk van te maken.

Ik verwacht veel wandelganggesprekjes morgen en de stemming zal wel feestelijk zijn na deze gemeenteraadsverkiezingen. We hebben bijna een verdubbeling van wethouders in het land.

Op het nieuws van de afgelopen dagen zie ik Rutte tegenover Verdonck of is het meer andersom? Het is niet altijd gemakkelijk voor partijen om eensgezind te zijn in de keuze voor een landelijk kopstuk. Ik zou Rutte stemmen collega's!

Donderdag 20 april - transferium 

Afgelopen weekend heb ik bij wijze van proef het transferium eens uitgeprobeerd. Een parkeergarage geeft gebruikers vaak bij voorbaat het idee dat er flink betaald moet gaan worden en dat je bij gebrek aan kleingeld/ chipknip er niet zo gemakkelijk uit rijdt als dat je er in gekomen bent.

Dat alles is dus niet het geval bij ons Transferium. De hekken openen zich automatisch zodra je een kaartje getrokken hebt en het kost echt niets. geheel volgens de afspraken. Op die manier is het aantrekkelijk om met het openbaar vervoer te gaan.

In het coalitie-akkoord staan verschillende passages die het gebruik van het openbaar vervoer moeten gaan stimuleren. Zo willen we de frequentie op de gehele valleilijn gaan verhogen (dus ook tussen Ede en Barneveld). We willen als gehele coalitie ons inspannen om de trein te laten stoppen tussen Amersfoort en Apeldoorn en ook bij Stroe.

Maar daarvoor zijn meer reizigers/gebruikers nodig. Dat kan de NS over de streep trekken. Als gemeente bieden we een gratis parkeergelegenheid aan in de vorm van eenTransferium. Dan verbaast het me dat er nog zoveel auto's buiten het Transferium parkeren. Koudwatervrees voor parkeergarages? Probeer het maar gewoon zou ik zeggen. Het bevalt u straks prima!

Woensdag 19 april - tekst coalitie-akkoord
Vandaag gaan we dan met elkaar aan de slag om tot een daadwerkelijke tekst te komen voor het coalitie-akkoord.Het is best een hele klus. We zijn hiervoor in drie werkgroepen verdeeld door Schotanus. Als fractievoorzitters zitten we ieder een werkgroep voor. Ik krijg samenleving' toebedeeld en heb 'onze' eigen wethouder in mijn werkgroep. Tenslotte moet hij met de inhoud van dit onderdeel aan de slag straks. Er is gezorgd voor goede ambtelijke ondersteuning (praktisch en inhoudelijk) en verder worden de groepen opgevuld met leden van iedere fractie. Dit is een goede werkwijze. Na een flink aantal uren zijn we in de loop van de middag wel klaar. Daarna hebben we ons in kleiner verband nog gebogen over de verdeling van de portefeuilles over de wethouders. Een buitenstaander zou zo op het oog geen enkele emotie kunnen waarnemen tijdens dit overleg; maar die zijn natuurlijk wel degelijk aanwezig. Ik geniet wel van dit spel.

Voor Leen is er tot slot nog een interview met een journalist van de Barneveldse Krant en wij gaan met z'n allen alvast naar Het Schaap voor nog een drankje. Hier vindt men dat ik nu toch echt mijn belofte moet nakomen om de sigaar op te roken die  door mij beloofd was als de ChristenUnie een wethouder mag leveren voor het nieuwe college. Ik heb nog nooit een sigaar gerookt, maar ik krijg vele adviezen van de mannelijke collega's. We hebben vet lol met elkaar in ieder geval. Een verademing... na zo'n lange vergaderdag. De sigaar valt me alles mee.Als elke sigaar een zetel oplevert, nou dan.... nee nu stop ik echt.

Dinsdag 18 april - voorbereiding coalitieakkoord
Vandaag hebben we als fractie zo goed mogelijk de inhoud van onze bijdrage voor het coalitie-akkoord doorgesproken. Voor Leen was het niet meer de eerste keer om bij een fractievergadering aanwezig te zijn. Hij raakt snel ingevoerd in allerlei onderwerpen en er komen al interessante verschillen tussen Veenendaal en Barneveld aan het licht in die gesprekken. Ik ben ervan overtuigd dat het nuttig is om een ervaren wethouder van buiten ons eigen gebied in te zetten.
Hij verspreekt zich af en toe wel. Dat is lastiger. Hij zegt ‘Veenendaal’ waar hij ‘Barneveld’ moet noemen. Ik heb voorgesteld om 10 euro te dokken elke keer als dat gebeurt. Hiermee vullen we een pot waar we een raadsuitje van kunnen betalen op termijn. In de loop van de avond werd het steeds beter. Ik hoop dat we Lunteren halen...


Maandag 17 april, 2e paasdag - Opnieuw feest!
We vieren de 76e verjaardag van mijn schoonvader. Als familie komen we daarvoor bij elkaar in Eindhoven. Gezellig en goed om eens bij te praten met iedereen. Voor het vervoer van ons gezin kunnen we niet volstaan met een auto, maar is ook de trein noodzakelijk. Mooie gelegenheid om de snelheid van het ene vervoermiddel eens af te zetten tegen dat van het andere. Auto blijkt sneller, ondanks de vele stukken snelweg waar ik in de file stond en/of waar ik maar 100 of 80 km/uur mocht rijden.


Zondag 16 april - 1e Paasdag
De Heer is waarlijk opgestaan!
Van de dood naar het leven- dat moet gevierd worden. En dat doen we dan ook vandaag.
Vooruitlopend op de belijdenisdienst met pinksteren doen drie jongeren dit alvast vandaag in de middagdienst. Eén ervan is ‘van buiten de gemeente’ en wordt gedoopt. Een heel bijzonder moment voor hemzelf, z’n vriendin die even later zelf ook belijdenis doet en voor z’n ouders. Daarnaast ook voor z’n aanstaande schoonouders, goede vrienden van ons. ’s Avonds feest in hun huis.

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur dan een email via t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 16 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.