Reddingsplan Schaffelaartheater - Om erger te voorkomen
In 2005 heeft de gemeenteraad van Barneveld 'ja' gezegd tegen het plan om een muziekcentrum te realiseren. Als enige in Nederland zou dit theater zonder subsidie gaan draaien. Dat zou volgens de initiatiefnemers mogelijk zijn door de inzet van veel vrijwilligers. De inzet van vrijwilligers kwam er (en dat waardeert de ChristenUnie!), de verliezen bleven echter niet uit. Om te voorkomen dat het theater failliet zou gaan, heeft het College een reddingsplan gemaakt. De redding kost EUR 269.000. Faillissement zou meer dan 2,5 miljoen euro kosten. De ChristenUnie heeft daarom op 25 januari voor het reddingsplan gestemd. Om erger te voorkomen.
Heimen Schuring voerde namens de fractie het woord. Onderstaand zijn bijdrage.
MdV,
Voor ons ligt een raadsvoorstel in mineur. Was in 2005 de klankkleur van een aantal partijen en ook van initiatiefnemers ronduit vrolijk (majeur dus), nu is de toonsoort van het raadsvoorstel toch wel behoorlijk anders.
Natuurlijk: het theater is nog steeds een prachtige voorziening, de financiële situatie is echter een grote dissonant!
En toch komt het echt niet als een verrassing. Al in 2005 werd door de toenmalige portefeuillehouder aangegeven dat het “op zich verdedigbaar is dat de gemeenschap voor een dergelijke voorziening best iets over mag hebben.” Dit ging toen over de 100.000 euro subsidie die het theater volgens het bureau La Group structureel nodig zou hebben. De wethouder, La Group en ook mijn partij, die de exploitatie in 2005 ‘hachelijk’ noemde en ‘een risico’ hebben helaas gelijk gekregen. Sterker nog: het raadsvoorstel spreekt over 200.000 euro subsidie.
Vanavond praten we over twee zaken: het afronden van de initiatie fase, oftewel het zorgen voor een schone lei en een subsidie voor de komende jaren.
Allereerst de schone lei.
We hebben het College in de commissievergaderingen gevraagd wat de alternatieven zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn. Je kunt wel 269.000 euro gebruiken om de lei schoon te vegen, maar is een nieuwe lei of het helemaal weggooien van de lei een alternatief?
Uit de antwoorden van het College blijkt dat niet het geval. Het failliet laten gaan van het Schaffelaartheater brengt veel hogere kosten met zich mee dan de 269.000 euro uit het raadsvoorstel. Het College heeft voorgerekend dat een faillissement de gemeente alleen al aan vermindering van de waarde van de aandelen in het vastgoed tussen de 2 en 2,5 miljoen euro gaat kosten.
Geen wenkend perspectief.
Andere alternatieven, zoals samenwerking of volledige verkoop van het theater, zijn volgens het College ook geen realistische opties, alhoewel samenwerking in de regio zeker als idee richting het nieuwe bestuur wordt meegenomen.
We hebben dus niet veel keus. Het is kiezen uit nu een behoorlijk bedrag fourneren of bij een faillissement een enorm groot bedrag kwijtraken. Dan kiest de ChristenUnie voor het eerste.
Dan de jaarlijkse subsidie.
In de commissie is kritisch gesproken over de structurele subsidie. Ons pleidooi om de subsidie zo kort en zo laag mogelijk te houden, was niet uniek: daar heb ik elke partij over gehoord.
Ik herhaal de wens van mijn partij: College, ga met het nieuwe bestuur aan de slag om de jaarlijkse tekorten zo snel mogelijk in hun geheel weg te werken. Dus niet 50.000 euro minder tekort, maar 250.000 minder. Op naar de nul-lijn!
De ChristenUnie vindt tegelijkertijd dat het nieuwe bestuur niet direct het gevoel moet krijgen met de rug tegen de muur geplaatst te worden. Het bestuur moet aan de slag met een businessplan en moet daarbij alle creativiteit gebruiken om het tekort te drukken. Daar moet het bestuur in alle rust aan kunnen werken, zonder dat er na anderhalf jaar al een zwaard klaar hangt. Als het businessplan klaar is, wordt de raad daar over geïnformeerd, zo hebben we in de commissievergadering af gesproken.
Voorzitter, in deze tijden van grote bezuinigingen is het hoogst ongelukkig dat we extra geld moeten stoppen in het Schaffelaartheater. Maar niks doen is ook geen optie en kost nog veel meer geld. De ChristenUnie zal daarom dit raadsvoorstel steunen, met de opmerking we het College en het bestuur aanmoedigen om zo snel mogelijk een veel lager exploitatietekort te creëren.
We wensen het nieuwe bestuur hierbij veel wijsheid en creativiteit toe!
- Labels
- Fractie
Archief > 2011 > januari
- 31-01-2011 31-01-2011 08:00 - Vragen CU: Wanneer kan er weer geskate worden?
- 27-01-2011 27-01-2011 10:48 - Blijft Barneveld in 2011 nog wel een sociale gemeente?
- 26-01-2011 26-01-2011 13:51 - Reddingsplan Schaffelaartheater - Om erger te voorkomen
- 19-01-2011 19-01-2011 19:20 - ChristenUnie Barneveld: 'Vasthouden aan vakantiedata'
- 15-01-2011 15-01-2011 14:07 - ChristenUnie wil meer coƶrdinatie op schoolvakanties
- 14-01-2011 14-01-2011 13:50 - Weblog Hans van Daalen - januari 2011
- 10-01-2011 10-01-2011 19:02 - ChristenUnie blij met visie vrijwilligersbeleid
Reacties op 'Reddingsplan Schaffelaartheater - Om erger te voorkomen'
Jammer dat dit over de rug gaat van tientalle amateurverenigingen en culturele stichtingen. De Incidentele Culturele Activiteiten subsidies en de Waarderingssubsidies worden per 2012 gehalveerd en per 2013 op nul gezet. Al deze instellingen worden door de gemeente in de kou gezet terwille van één cultureel (wat heet) kolos.
Daarnaast is ook de bibliotheek fors gekort en zijn de abonnementsgelden de facto met bijna 50% verhoogd. Tja, het geld voor dit prestige object moet ergens vandaag komen. Toch?
Het is wrang voor de vele mooie verenigingen in Barneveld, die gekort worden in hun subsidie, om nu te moeten lezen dat er wèl geld naar het theater gaat.