Aantal keer gelezen

Raadhuisplein 2 - week 13

dinsdag 06 april 2010 09:54

Maandag 29 maart
Het is een vaak terugkerend beeld. Mensen die een bezwaarschrift indienen tegen een dwangsom die hen is opgelegd i.v.m. illegale bewoning van een vakantiewoning. Niet zelden geven deze mensen toe dat ze er (een tijd) permanent hebben gewoond maar dat het nu echt niet meer zo is. Uit waarneming van de handhavingsambtenaren blijkt dan dat de auto nog steeds vaak voor de deur staat en de computer aan is. Soms is er zelfs sprake van konijnen in een hok die elke dag gevoerd moeten worden en dan nog blijft men volhouden dat men er nu echt niet meer woont.

Bijkomend probleem op dit moment is dat de markt van vakantiewoningen ook helemaal is ingestort, dus verkopen en het geld vervolgens in een appartement steken is geen gemakkelijke optie.

Vraag is natuurlijk wel of dat de gemeente er de schuld van is dat mensen zich zo enorm in de nesten hebben gewerkt. Het bestrijden van permanente bewoning van vakantiewoningen is een blijvende opgave voor een gemeente op wiens grondgebied er heel veel staan. Permanente bewoning toestaan is echt van de gekke vanuit het oogpunt van bestemmingsplan, behoud van de natuurfunctie, enz.

 Dinsdag 30 maart
Vandaag aan de pers verteld hoe de oplossingen voor de Antoniusschool eruit zien. In tegenstelling tot het eerder vastgestelde masterplan onderwijs heeft de raad onder publieke druk besloten dat de restauratie van deze school van 100 jaar oud serieus onderzocht moet worden. Dit onderzoek heeft opgeleverd dat dit op een extra jaarlast van 90.000 euro uitkomt. Dat is veel geld, maar dan heb je wel een mooi historisch pand langdurig zijn oorspronkelijk functie laten behouden. Het pand is absoluut beeldbepalend. Lastig is natuurlijk wel dat deze extra investering er aan komt op een tijd dat de bezuinigingen de overhand moeten krijgen. 

Door de raad is besloten dat de behandeling in commissie en raad pas aan de orde is in mei, als ook het nieuwe college is geïnstalleerd. Tot die tijd is het een, zoals we dat tegenwoordig noemen, controversieel onderwerp. Daarmee lijken we in Barneveld wel op Den Haag. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik dat controversiële niet zie. Inderdaad is het voorstel door het oude demissionaire college voorgesteld. Maar die hoeven niet meer te beslissen dat hebben ze al gedaan. De raad is aan zet. En die is al nieuw samengesteld. Nu moeten zij wat vinden en niet meer het college. Het college moet hooguit nog antwoord geven op wat vragen. Ofwel, dat een Tweede Kamer dingen controversieel verklaart, snap ik heel goed: na de verkiezingen zal de kamer een heel andere samenstelling hebben. Maar dat is bij de gemeenteraad niet zo.

Woensdag 31 maart
Vandaag kreeg ik een exemplaar van het blad van het  wetensschappelijk instituut van de ChristenUnie. Ze hadden me gevraagd om vanuit het perspectief van een wethouder eens op te schrijven hoe ik aankijk tegen de overheid en de kerk. De scheiding die er tussen die twee nou wel of niet of toch een beetje is. Ik ben niet zo’n wetenschappelijk ingesteld mens ook al ben ik officieel doctorandus. Mijn verhaal is vooral geënt op de praktijk en mijn persoonlijke inzichten.

Stiekem zou ik er met wat partijgenoten die het misschien niet (helemaal) met me eens zijn willen door praten over wat ik schreef. Ik ben bang dat het er niet van komt; het is net als met een weblog: er zijn best wel mensen die het (trouw) lezen maar die je niet van commentaar voorzien. Terwijl je van een beetje tegengas het beste verder komt in je denken en doen. 

Ik las vandaag ook dat er volgens Operatie Mobilisatie-Nederland best veel moslims zich bekeren tot het christelijk geloof. Ik vind dat wonderlijk en bijzonder. Want naar mijn gevoel is het voor moslims erg moeilijk om zich te distantiëren van wat de familie en je landgenoten denken en doen. Tegelijkertijd vind ik het zo mooi maar ook begrijpelijk. Moslims moeten hard werken voor hun geloof. Ramadan houden, naar Mekka, geen alcohol, enz. Heel veel regels. En dan nog is het de vraag of je in de hemel komt. Het christelijk geloof is dan een bevrijding. Christus vraagt slechts: een ieder die in mij gelooft gaat niet verloren maar krijgt eeuwig leven. Hij zegt: geloof dat ik voor jou uit de dood ben opgestaan en leef uit die vrijheid en volg die liefde na. Vergeving is een ouderwets woord geloof ik. Maar in het christelijk geloof is het een actueel en verrassend woord.

Daarom vind ik de tijd naar Pasen toe zo bemoedigend. Het gaat over zonde en dood. Dat is een harde realiteit in het leven van elke mens. De wereld zit er barstens vol van. Maar de zonde en de dood hebben niet het laatste woord. De liefde van Christus die gaat boven alles uit. Daarom gun ik de moslims net als iedereen een leven met Jezus! Wat krijgt de komst van deze mensen naar Nederland dan een bijzondere wending.

Donderdag 1 april
Het werd hoogtijd dat ik niet langer alleen maar langs de school in aanbouw rij maar ook dat ik eens binnen mag kijken, compleet met bouwhelm. Ik heb het over de Vogelhorst, school voor speciaal basisonderwijs. De architect had de opdracht om een afwijkend gebouw te ontwerpen. Afwijkend in die zin dat het moest contrasteren met de twee grote kerken in de directe nabijheid. Dat is echt helemaal gelukt. Het gebouw is in vorm en kleur een origineel gebouw geïnspireerd op een Amerikaanse greyhound bus. Sommige raamelementen worden consequent doorgevoerd. De aannemer wordt er op sommige momenten bijna gek van.

De indeling van de school is praktisch en ook mooi. Er zijn drie ingangen waardoor de kinderen niet onder de voet gelopen worden door de massa. En de trappartij bevindt zich recht tegenover het podium van de centrale hal en kan dus meteen als tribune dienst doen. En net als bij de Burgtschool is er in de constructie rekening meegehouden dat er op de eerste etage een uitbreiding gerealiseerd kan worden.

De aannemer heeft vrijwel de hele winterperiode kunnen doorwerken en daarom blijft de planning dat de school in de zomervakantie verhuist en de kinderen na de vakantie van start gaan in een fonkelnieuw gebouw. Weer een stap van het masterplan onderwijs die is gezet. 

Goede vrijdag 2 april
Gemeentehuis dicht en agenda leeg. Dat is een goed gebruik. Dat wil niet zeggen dat er niets hoeft te gebeuren. Een gesprek gevoerd met de fractievoorzitter ter voorbereiding op een breder overleg dat we morgen in fractieverband voeren. De informateur heeft dan even rust. Dat geldt voor de meeste politieke partijen niet.

Vanavond traditiegetrouw naar de kerk in Rotterdam Delfshaven waar mijn zoon Arnout meeleeft. Hier wordt als in vele kerken het heilig avondmaal gevierd. Ik beleef het diepe lijden van Jezus heel sterk. De tijd rond Pasen is zo kostbaar.

Ik heb de gewoonte om enkele graven van mensen van wie ik veel heb gehouden te bezoek op eerste of tweede paasdag. Ik wil daarmee tegen mezelf zeggen dat de dood niet het laatste woord heeft en kan dan glimlachen naar hen die we missen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een bericht naar l.verweij at barnveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht