Aantal keer gelezen1

WisslBlog week 42 - Heimen Schuring

dinsdag 13 oktober 2009 08:19

Zaterdag 17 oktober – Sloop
Vanmorgen even bij een van onze doe-het-zelf-zaken geweest en op de terugweg door de Gerleweg gereden om de sloop van de woningen aldaar te bekijken. Eindelijk is de sloophamer gevallen tegen de woningen die al enige tijd onbewoond waren en die met houten schotten waren afgetimmerd.

Ik ben benieuwd hoe snel hier nieuwe huizen gaan verrijzen. De woningstichting gaat hier bouwen, dus dat zal niet al te lang duren.

De Gelreweg is niet de enige plek waar huizen of gebouwen al enige tijd leeg staan en de buurt ontsieren. Ik noem de Lorsweg / Boutensstraat, maar ook het oude politiebureau. Ik begrijp best dat er eerst plannen gemaakt moeten worden en dat er daarna vergunningen moeten komen, maar ik ben er toch voorstander van om lelijke, onbewoonde gebouwen zo snel mogelijk plat te gooien en door nieuwe, bewoonbare panden te vervangen. Daar gaat de kwaliteit van onze dorpen mee omhoog!

 

Vrijdag 16 oktober – Fietsenstalling Station B'veld Centrum
Vandaag opent de Barneveldse Krant met het bericht dat er mogelijk een fietsgarage komt bij Station Barneveld Centrum. Collega-raadslid Beijer (Pro98) heeft er vragen over gesteld tijdens de commissie Grondgebied. Toen ik de kop las, dacht ik dat er een concrete datum bekend was voor de uitvoering van de plannen die het college in maart van dit jaar al had aangekondigd. Op 27 februari heb ik namens de fractie vragen gesteld over de overvolle fietsenstallingen bij onze stations. In maart is daar netjes antwoord op gegeven door ons college en een van de antwoorden was de toezegging dat waarschijnlijk dit jaar nog extra fietsenstallingen geplaatst zullen worden.

Ik heb het artikel twee keer gelezen om te zien wat we nog niet wisten na beantwoording van onze vragen. Ook toen was al bekend dat er mogelijk een voorziening zou komen om fietsen op twee niveau’s te stallen en ook toen werd gemeld dat de uitbreiding waarschijnlijk dit jaar zal plaatsvinden.

Als raad hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan efficiënter vergaderen en dat werpt zijn vruchten af. Moet de volgende actie zijn: efficiënter vragen stellen. Regel 1: Stel geen vragen die dit jaar al gesteld zijn…


Donderdag 15 oktober – Samen Barneveld.nu

Vandaag is onze slogan voor de komende verkiezingen gelanceerd. Samen Barneveld nu! Een slogan die u vertrouwd in de oren klinkt; ook de vorige verkiezingen hebben we deze slogan gehanteerd. Een slogan waarmee we kernachtig weergeven waar de ChristenUnie in Barneveld voor staat: een samenleving waarin mensen op elkaar gericht zijn, elkaar helpen, elkaar waarderen.

De afgelopen jaren hebben we in de dagelijkse praktijk laten zien dat we voor Samen Barneveld staan: samen werken aan goede onderwijshuisvesting, samen aan de slag met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en samen (als raad en college) de overheid transparanter maken.

Daar willen we de komende vier jaar mee doorgaan, in de gemeenteraad en in het college. Samen met wijkplatforms en verenigingen voor Plaatselijk Belang de leefbaarheid van buurten en dorpen op een hoog kwaliteitsniveau houden.

We hebben meer dan ooit behoefte aan Samen Barneveld: we staan in deze recessie voor grote opgaven: we willen iedereen aan het werk houden, we willen niet dat zorg, onderwijs en milieu niet de rekening van de economische neergang betalen. Vandaar de toevoeging NU. Samen Barneveld, vooral nu!

www.samenbarneveld.nu

 

Woensdag 14 oktober – Supermarkten
in supermarktenland is een grote herschikking gaande. Super De Boer staat in de etalage en twee consortia willen graag kopen. In Barneveld hebben we nu twee Super de Boer vestigingen en in de supermarkt op de plek van de markthal zou ook een Super De Boer komen. De twee consortia zijn Jumbo / C1000 en Plus / Albert Heijn. Het laatste consortium heeft al supermarkten in Barneveld en Jumbo had al plannen om aan de Lunterseweg een vestiging te bouwen.

Hoe zal het supermarkten-landschap er in Barneveld over een paar jaar uitzien? Als de deal met Jumbo / C1000 doorgaat, zal het plan aan de Lunterseweg wel niet doorgaan en bestaat de kans dat we ook een C1000 binnen de gemeentegrenzen krijgen. Maar wat gebeurt er als Plus / Albert Heijn de deal binnensleept? Ik ben benieuwd.

Wij zien graag een divers aanbod van supermarkten in onze gemeente. De supermarktwereld is ingedeeld in vier segmenten: topsegment / value for money / quality discount / harde discount. In Barneveld hebben we veel supermarkten in het topsegment en een supermarkt in de harde discount, de twee andere segmenten ontbreken. Ik hoop dat de huidige reshuffle in de supermarktwereld ervoor zorgt dat de diversiteit van supermarkten in onze gemeente toeneemt. Daar hebben we als Barneveld behoefte aan!

Dinsdag 13 oktober – Evenementenhal
Vanavond vergaderde de commissie Bestuur. Naast politie en begroting (wat Tjitske voor haar rekening nam), ging het over de evenementenhal en over hoe raadsleden bestuurlijk met samenwerkingsverbanden tussen gemeenten moeten omgaan.

De evenementenhal is de vervanger van onze markthal. Er is een prachtig plan ingediend, waar veel meer in zit dan de 1400 m2 markthal, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Volgens Pro98 zijn zo’n beetje alle kaders die we als raad hadden meegegeven overschreden. Ik heb aangegeven dat wij vinden dat de kaders zijn overtroffen! Het wordt een prachtige hal!

Er is nog wel een aantal punten die duidelijk moeten worden: hoe zit het met de grondprijs? Is die niet veel te laag? En hoe gaat het straks met de lage tarieven voor maatschappelijk belangrijke evenementen? Ons gevoel bij de nieuwe evenementenhal is op dit moment overwegend positief: een prachtig complex op een prachtige locatie!


Maandag 12 oktober – fractie

Deze week zijn er commissievergaderingen. Morgen de commissie Bestuur, woensdag Samenleving en donderdag de commissie Grondgebied. Vandaar dat we vanavond als fractie bij elkaar komen om de commissies goed voor te bereiden.

In de maand oktober wordt ook altijd de begroting voor het volgende jaar behandeld en vastgesteld. Vroeger trokken we daar een hele dag voor uit. Bij politici geldt: hoe meer tijd je ze geeft, hoe meer ze praten, dus dat waren altijd lange vergaderingen, waar veel beschouwingen werden gegeven en waar bovendien ook nog eens flink wat nieuwe wensen werden ingediend. Daar is een begrotingsvergadering helemaal niet voor bedoeld; in juni stelt de gemeenteraad de zogenaamde kaders (bestaand beleid wordt herbevestigd of aangepast en er is gelegenheid om nieuw beleid toe te voegen) en die worden in de maanden daarna door het college en de ambtenaren vertaald in de begroting voor het volgende jaar. In oktober stelt de raad die begroting vast en dan zou het gek zijn als er allerlei nieuwe zaken worden toegevoegd. Vroeger was dat dus heel gebruikelijk. Daar zijn we nu van af. De meeste fracties zien dat nu ook in: nieuwe wensen in juni, in oktober de vertaling in de begroting.

Wij zullen als ChristenUnie tijdens de begrotingsraad dus ook niet met nieuwe dingen komen. De nieuwe kaders die in juni zijn gesteld, zijn netjes opgenomen in de begroting, dus waarom zouden we. Ik ben benieuwd of de andere fracties er ook zo in zitten…

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar h.schuring at barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht