Aantal keer gelezen12

Werkbezoek - Kootwijkerbroek/Voorthuizen

dinsdag 04 maart 2003 19:03

Werkbezoek ChristenUnie

De ChristenUnie-Gelderland bezoekt Barneveld.



In het kader van de verkiezingsthema’s Leefbaarheid en Bereikbaarheid bezochten kandidaat statenleden van de ChristenUnie, Kootwijkerbroek en Voorthuizen. Verder was er na afloop een gesprek met burgermeester en wethouders van Barneveld. Door de vogelpest was een bezoek aan Kootwijkerbroek dermate interessant dat ook de landelijke ChristenUnie present was.




Allereerst bezochten de kandidaat statenleden het dorpshuis van Kootwijkerbroek. Daar presenteerde een afvaardiging van o.a. de plaatselijke ondernemersvereniging en plaatselijke belang Kootwijkerbroek een zeer gedegen verhaal over het alternatieve plan-Kootwijkerbroek. Een aantal voorzieningen in het dorp is aan uitbreiding of vernieuwing toe en nieuwe voorzieningen staan op stapel. Bovendien wordt er gestreefd naar een bedrijventerrein aan de rand van het dorp. Dit alles vraagt om een nieuw en vooruitstrevend ruimtelijke plan voor het dorp, waarin alle initiatieven zijn opgenomen. Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek en de Ondernemersvereniging Kootwijkerbroek hebben, in samenwerking met nog vijf andere plaatselijke organisaties, onlangs een dergelijk plan ontworpen. Vol enthousiasme is dit plan aan de ChristenUnie Gelderland gepresenteerd. De uitgangspunten sluiten goed aan bij de ChristenUnie standpunten. Door de goede onderbouwing overtuigden ze de ChristenUnie Gelderland én de Barneveldse ChristenUnie fractie van de noodzaak tot ruimte voor locale industrie en meer betaalbare woningen. Door een goede mix van kleine industrie, woningen en maatschappelijke voorzieningen op de juiste locatie wordt de leefbaarheid van Kootwijkerbroek beter gegarandeerd.






Ook Arie Slob en Dick Stellingwerf, respectievelijk Tweede-Kamerlid en oud-Tweede-Kamerlid namens de ChristenUnie, waren aanwezig. Met hun kennis van en interesse in de landbouw, waren ze zeer geïnteresseerd in de gevolgen van de MKZ crisis, en wat daarvan geleerd kon worden met betrekking tot de aanpak van de vogelpest. Jaap van der Top sprak hierover: “De MKZ crisis heeft een zware tol geëist, zowel emotioneel als financieel. Het is goed te onderzoeken wat er goed en fout is gegaan, en wat er beter kan. Door de financiële nasleep van de MKZ staan boeren met de rug tegen de muur. Door de nu opgestoken vogelpest is de financiële ruimte op. Een versoepeling om in aanmerking te komen voor het noodfonds is keihard nodig”.



In Voorthuizen is er vervolgens gesproken over de bereikbaarheid van Voorthuizen. Plaatselijk Belang Voorthuizen gaat voor een oostelijke rondweg, met een regionaal karakter: 80 km is snel genoeg. Het doortrekken van de A30 richting de A12 en de uitbreiding van Harselaar Zuid tonen de noodzaak nog meer aan. Net als het Plaatselijk Belang is de ChristenUnie Gelderland niet voor het doortrekken van de A30 richting Harderwijk. Vervolgens is het probleem van recreatie en permanente bewoning nog eens duidelijk op tafel gelegd. Tot slot werden de statenleden gewezen op het slechte wegdek van provinciale wegen en fietspaden.



De ontmoeting met B&W bracht naast bovenstaande punten ook de mogelijke komst van een reformatorische school naar Barneveld. De gemeente gaf aan dit financieel niet te kunnen dragen. De huidige statenleden Gelderland deelden mee dat deze school aan alle eisen voldoet, en dat ze vanuit die visie niet tegen de komst van een reformatorische school kunnen zijn.

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek - Kootwijkerbroek/Voorthuizen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.