Aantal keer gelezen13

Barneveldse Krant: Ketenbeleid Barneveld op bureau minister

Keetzaterdag 25 augustus 2007 20:08

,,Onze keten zullen dankzij ons beleid blijven bestaan, daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken”, zegt wethouder Leen Verweij. ,,Onze nota ketenbeleid ligt zelfs al op het bureau van minister Ella Vogelaar.”

Hij reageert hiermee op uitspraken van het landelijke Bureau Eerlijke Mededinging (BEM), die de aanval opende op alle gemeenten waar keten bestaan. Dit bureau werd eind juli in het gelijk gesteld door de Raad van State in een proces tegen de gemeente Putten, met als gevolg dat deze gemeente moet optreden tegen de keten. De samenkomsten van groepen jongeren in oude caravans en schuren die ingericht zijn als kroegen, zijn in strijd met de wet, oordeelde de Raad van State.

Wethouder Leen Verweij is er niet bang voor dat Barneveld een soortgelijke uitspraak aan zijn broek krijgt hangen. ,,Het grote verschil met Putten is dat wij beleid hebben opgesteld waarmee we onze keten kunnen beschermen”, stelt hij. ,,Met een hele reeks strenge regels waar de Barneveldse keten aan moeten gaan voldoen, voorkomen we dat deze samenkomstplekken ook maar enigszins op kroegen lijken. We verbieden immers sterke drank, controleren de voorraad bier, eisen dat er genoeg frisdrank aanwezig moet zijn en stellen per keet een ledenlijst vast waar niet van afgeweken mag worden. Dan kun je toch niet spreken van een horecagelegenheid?”

Het beleid van de gemeente Barneveld betekent volgens Verweij de redding voor de keten. ,,Sterker nog, ik denk dat andere gemeenten dit beleid ook kunnen gebruiken. De Voedsel- en Warenautoriteit en VROM reageerden eerder al positief op onze nota en kaarten dit systeem momenteel aan bij minister Vogelaar.” Gemeenten als Staphorst en Rijssen gaven eerder al aan interesse te hebben in de nota.

Projectleider Arjan Hogervorst van BEM reageerde eerder juist zeer negatief op het Barneveldse ketenbeleid in deze krant. ,,Die regeltjes zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk blijft de keet gewoon een drankgelegenheid, waar jongeren geld lappen om eventueel later op de avond naar een kroeg te gaan.” Volgens hem past het gedogen van de keten niet in deze tijd. ,,Zeker niet nu Nederlandse jongeren bekend staan als de grootste zuipschuiten van Europa.”

Verweij: ,,Drankmisbruik is inderdaad een groot probleem, maar dat los je niet op door keten te verbieden, daar is wel meer voor nodig. Het afschaffen van happy-hours in kroegen bijvoorbeeld. Gereguleerd gedogen van de keten geeft juist meer zicht op het drankgebruik hier.”

De keten moeten komende maanden ieder voor zich een gedoogbeschikking aanvragen, waarbij ook duidelijk wordt vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de keet. ,,We hebben een maximum van veertig keten vastgesteld, maar het verbaast me niets als er zometeen minder keten over zijn. Verantwoordelijkheid zwart op wit vaststellen schrikt veel mensen, vaak ouders die de caravan of schuur op het terrein hebben staan, toch af.” De wethouder verwacht vanaf begin volgend jaar de gedoogde keten te gaan controleren.

Bron: Barneveldse krant

« Terug