Aantal keer gelezen74

Wespendief zorgt voor uitdaging om tot goede mix van duurzame energiebronnen te komen.

windmolen.jpgmaandag 08 februari 2021 21:48

Afgelopen vrijdag (5 februari) heeft de provincie bekend gemaakt dat er op en rond de Veluwe minder ruimte voor het opwekken van windenergie is dan eerder werd gedacht. Dit heeft te maken met het geringe aantal wespendieven dat aanwezig is op de Veluwe. De wespendief is een beschermde vogelsoort. Voor de Veluwe geldt het doel om 100 broedparen in stand te houden. Dat doel wordt niet gehaald.

Het neerzetten van windturbines kan er voor zorgen dat er minder wespendieven overblijven. Daarom is er minder ruimte dan eerder gedacht en kan het neerzetten van windturbines aan de ene kant van de Veluwe een negatieve invloed hebben op de mogelijkheid om ze aan de andere kant neer te zetten.

Barneveld heeft beleid om gebruik te maken van verschillende bronnen. Inmiddels krijgen projecten voor zonne-energie steeds meer vorm en ook het proces om te komen tot windmolens vordert. Het is belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een mix van bronnen. Op dit moment zijn wind- en zonne-energie belangrijke bronnen voor de opwek van stroom. In de wat verdere toekomst kunnen daar bronnen bijkomen die nog onderzocht worden. Het is belangrijk om te kiezen voor een mix, zodat de elektriciteit niet wegvalt wanneer er geen zon of geen wind is, maar ook om te hoge piekbelastingen op het net te voorkomen. Mocht het opwekken van windenergie in Barneveld niet goed mogelijk zijn dan  leidt dat tot een nieuwe uitdaging. Zonnepanelen vormen dan geen alternatief, vanwege genoemde redenen, maar ook vanwege de ruimte die zonne-energie op land vergt.

Hoog tijd dus om hierover te spreken. Als ChristenUnie hadden we al aangevraagd om op korte termijn te spreken over het proces om te komen tot opwek van windenergie. Nu is dat extra belangrijk geworden. Reden voor raadsleden Lukas Scheijgrond en Henry Buitenhuisom vooraf al twee vragen te stellen aan het college: Welke invloed heeft dit onderzoek op de mogelijkheid om in Barneveld windenergie op te wekken en hoe gaat dit met de provincie en res-regio’s/ betrokken gemeenten afgestemd worden? We hebben het college verzocht deze vragen voor de bespreking te beantwoorden.

Er zijn dus zorgen over de mogelijkheid om in Barneveld windenergie op te wekken. Duidelijkheid moet er komen over de mate waarin dit mogelijk blijft. Ongeacht de uitkomst zal de ChristenUnie zich blijven inzetten voor de omschakeling naar energiebronnen die nodig zijn om de schepping op verantwoorde wijze te beheren.

« Terug

Reacties op 'Wespendief zorgt voor uitdaging om tot goede mix van duurzame energiebronnen te komen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.