Aantal keer gelezen276

Laat woningbouwplannen bij Voorthuizen beter aansluiten bij de vraag.

Wikselaarse Engdonderdag 01 augustus 2019 20:21

De ChristenUnie heeft grote zorgen over de woningbouw in Voorthuizen. Kunnen inwoners, zoals bijvoorbeeld jongeren die uit huis gaan, in de toekomst nog wel een woning vinden? Op 26 juli schreef de Barneveldse Krant over een plan voor 28 woningen bij de Buurtweg. De bedoeling is dat hier vooral dure woningen komen, terwijl er al meerdere plannen met vooral duurdere woningen in de maak zijn.

Om starters een kans te geven en om doorstroom goed op gang te krijgen, heeft de gemeenteraad afgesproken dat er naar gestreefd wordt dat 30% van de woningen goedkoop is. De maximumprijs van deze woningen was €185.000,-, maar is onlangs door het college verhoogd naar €200.000,-. Van de woningen moet 32,5% middel duur zijn (€200.000,- tot €300.000,-) en 37,5% duur (boven €300.000,-). Bij de plannen die nu ontwikkeld worden, zien we nauwelijks goedkope en ook weinig middel dure woningen. Er worden dus weinig woningen gebouwd waar mensen met een laag inkomen, zoals veel jongeren, op aangewezen zijn.

Dat er in Voorthuizen behoefte is aan goedkope woningen is de afgelopen tijd duidelijk geworden. Dit is onder andere gebleken bij de inschrijving voor woningen in Holzenbosch. Op de verkoop van 8 woningen schreven meer dan 100 geïnteresseerden zich in. Ook zien we op Funda dat er momenteel geen goedkope woningen te koop staan en beschikbaar zijn. De minimum vraagprijs is €239.000,-. Ook horen we verhalen van mensen die thuis blijven wonen, omdat ze niks kunnen vinden, of die noodgedwongen naar een andere woonplaats vertrekken. Er is dus meer behoefte aan goedkopere woningen dan dat er nu gepland worden.

Helemaal voorzien in de vraag is moeilijk. De huizenprijzen zijn hoog en dat kan de gemeente niet oplossen. Wel heeft de gemeenteraad eerder besloten dat bij bouwplannen van 10 woningen en meer minimaal 25% van de woningen in de categorie goedkoop moet vallen en 5% middenhuur. De starters worden gesteund als de gemeente de ontwikkelaars aan die afspraken gaat houden. Dit lijkt vaak niet te gebeuren. Ook het plan bij de buurtweg voldoet hier niet aan, maar volgens de krant heeft het college hier in principe wel mee ingestemd. Voor de ChristenUnie is dit reden om hier vragen over te stellen.

Ook willen we zoeken naar mogelijkheden om meer goedkope en middel dure  woningen te laten bouwen. Zo zou er bijvoorbeeld kleiner gebouwd kunnen worden, om de prijs te drukken. Rug-aan-rugwoningen zijn hierbij belangrijk voor het aanbod, maar deze kan je ook in grootte laten variëren. Maar we staan ook open voor andere ideeën.

De ChristenUnie wil dus dat het woningaanbod afgestemd wordt op de vraag. Daarvoor heeft de raad een mix afgesproken voor goedkope, middel dure en dure woningen. Dit is belangrijk voor starters om een woning te vinden, maar ook om doorstroming te bevorderen. Daarom roepen wij het college op: Houd vast aan de mix!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
19-07-29 Schriftelijke vragen woningbouw.pdf186,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Laat woningbouwplannen bij Voorthuizen beter aansluiten bij de vraag.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.