Met goede onderwijslocaties is er kwalitatief goed onderwijs.

Prins Bernardschool Garderen
02_Wouter_de_Kool_1_lowres.jpg
Door Wouter de Kool op 19 maart 2025 om 19:44

Met goede onderwijslocaties is er kwalitatief goed onderwijs.

Bijdrage bij de raadsagendapunt Integraal Huisvestingsplan Onderwijs

Mijn basisschool jaren waren op de Hoeksteen in Voorthuizen. Na jarenlang trouwe dienst is de Hoeksteen gesloopt. Ik snap dat wel. Als ik terughaal hoe dat er uit zag, zou dit niet meer voldoen aan de eisen van het onderwijs in deze tijd. En het pand op zich was ook aan het einde van zijn levensduur gekomen.  

Zo gaat dat. Continue verbouw en nieuwbouw zijn nodig om er voor te zorgen dat er voldoende en kwalitatief goede onderwijslocaties zijn. En goede onderwijslocaties zijn een randvoorwaarde voor kwalitatief goed (inclusief) onderwijs. Schoolgebouwen moeten een fijne plek zijn voor leerlingen om te leren en voor onderwijspersoneel om in te werken. 

Om dit te kunnen realiseren is in het Integraal Huisvestingsplan berekend dat een totale investering van 128 miljoen nodig is waarbij het zwaartepunt ligt in de periode 2025-2029 met een investering van 65 miljoen 

Voordat ik inhoudelijk inga op het besluit wil ik enkele zaken benoemen. Het Integraal Huisvestingsplan is een gezamenlijke visie van schoolbesturen en gemeente. Als ik de inspreker bij de commissie hoor, is dat ook echt een gezamenlijk visie, ondanks de zorgen die er zijn.. En is er over en weer vertrouwen in de samenwerking.  Een spreker vanuit de schoolbesturen ie namens anderen spreekt. Het lijkt me dat hier een mooi voortraject met elkaar in is doorlopen.  

Ik kan me niet herinneren dat we op specifiek en zover in de tijd hebben gekeken. Het is eigenlijk een soort mini MIP op een beleidsterrein. Dit geeft wel een heel mooi overzicht en inzicht. Ik kan me voorstellen dat wethouder Oosterwijk dit op elk terrein zou wensen om door te vertalen in het MIP. Niet zozeer het bedrag maar wel de systematiek.  

Als ik het in mijn eigen woorden zeg. Ons wordt gevraagd om het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Barneveld 2026 – 2041 vast te stellen. En de implicaties op te nemen in de kadernota 2026, uitvoeringsplan MIP 2026 en het MIP zelf.  

In mijn optiek wordt het pas echt spannend als we de kadernota bespreken. Want dan moeten we een integrale afweging maken over alles wat ons te doen staat. En zien we ook de implicaties van deze huisvestingsopgave op andere opgaves.  

En wat ook spannend is, is de uitvoering. Want het bedrag is groot, het belang van goede onderwijshuisvesting is ook groot en de opgave om dit te realiseren misschien nog wel het allergrootst. Gaat het de gemeente ook lukken om deze opgave te realiseren in dit complexe tijdsframe van stikstof en krapte op de arbeidsmarkt.   

Het moet wel want alleen met goede onderwijslocaties is er kwalitatief goed onderwijs.  

Labels: , , ,