Ruimte voor scholen en recreatie

Nieuwbouw Voorthuizen
05_Henry_Buitenhuis_1_lowres.jpg
Door Henry Buitenhuis op 27 september 2023 om 20:40

Ruimte voor scholen en recreatie

Raadsbijdrage bij bestemmingsplan Lanen Oost - Barneveld

Nu we opnieuw een besluit gaan nemen over een volgende uitbreiding van de wijk de Burgt, wil ik de wethouder een compliment geven voor zijn inzet om in wijkdeel De Lanen Oosten meer betaalbare woningen te realiseren. In de commissie hebben we begrepen dat het om 50% betaalbaar gaat. En betaalbaar betekent onder een prijs van € 355.000. 

In de commissie hebben we al besproken dat dit niet helder is verwoord in de toelichting die bij het bestemmingsplan staat. Daar zou je een de indruk kunnen krijgen dat het slechts gaat om 40% van de woningen. Dit komt doordat in de schema’s wel met de standaard indelingen van Barneveld wordt gerekend, maar niet met het rijksbeleid. En in het rijksbeleid is nu juist die 355.000 euro aangegeven. We zijn blij met de toezegging van de wethouder in de commissie dat hij in toekomstige situaties dit nadrukkelijker zal we verwerken de toelichting bij de bestemmingsplannen. 

Graag zien we dan ook opgenomen dat het Rijksbeleid er toe aanzet, om minimaal 66% aan te bieden onder een prijs van €355.000. En dat is ook passend bij de grote vraag naar betaalbare woningen in Barneveld 

We hebben nog een ander punt waar we aandacht voor vragen.De wijk de Burgt nadert steeds meer zijn voltooiing. Nog een paar bestemmingsplannen en de wijk is vol. En tegelijk zien we dat voor het laatste, deel niet op een zichtbare manier, gewerkt wordt aan het voldoende bestemmen van maatschappelijke voorzieningen in die wijk voor bijvoorbeeld scholen, ruimte voor wijkplatforms en ook recreatieterreinen voor jongeren. De scholen in de Burgt en op Veller zitten al vol zonder deze wijk. Een herhaling van de situatie in Veller en Bloemendaal waarin we als raad en college echt te weinig ruimte hebben gereserveerd voor maatschappelijke bestemming willen we voorkomen.

Dus niet zoals in beide voorbeelden te weinig ruimte voor scholen, maar aan de voorkant bewust kans zoeken voor scholen.En dat is de reden waarom we bij dit bestemmingsplan toch een motie indienen. Wij willen het college verzoeken om op korte termijn actief te werken aan het vastleggen van maatschappelijke bestemmingen.

Labels: , , ,