De ChristenUnie, een partij van christenen maar wel voor alle mensen.

Langstraat
02_Wouter_de_Kool_1_lowres.jpg
Door Wouter de Kool op 22 maart 2023 om 19:44

De ChristenUnie, een partij van christenen maar wel voor alle mensen.

Raadsbijdrage bij het initiatief voorstel van Pro'98 over inclusief taalgebruik

Het voorstel wat voorligt heeft al tot iets moois geleid. Een waardevol gesprek in de commissie over diversiteit, inclusie en de rol van taal daarbinnen. 

En waar diversiteit dan gaat over de aanwezigheid van verschillen, gaat inclusie over het waarderen van het verschil. Inclusie gaat dus echt een stap verder en dat is een belangrijke stap want juist daardoor voel je dat je ergens bij hoort en  dat je er toe doet. Belangrijk voor de ChristenUnie want wij willen ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen zich gezien weet en gelijke kansen heeft. Wij zijn een partij van christenen maar wel voor alle mensen.  

Hoe kijken wij dan naar de rol van taal hierin en wat is de meerwaarde van een werkgroep inclusieve taal.  

Drie noties waar het gesprek in de commissie ons heeft gebracht.  

  • of taal inclusief is, hangt af van de context. Je kan er dus ook geen absolute regels op los kan laten.  

  • Verboden woordenlijsten leiden tot polarisering (aldus onderzoek naar inclusiviteit)  

  • Verschillen moet je niet wegmaken maar moet je benoemen omdat je het anders ook niet kan waarderen. Je moet juist taal geven aan het verschil.  

  • En het niet benoemen kan  dingen ook heel onduidelijk maken als je het niet mag benoemen en dat staat haaks op heldere en begrijpelijke taal. 

Met alles wat ik genoemd heb, kan ik concluderen dat we in de commissie een inclusief gesprek hebben gehad waarbij we met respect naar elkaars standpunten hebben geluisterd. Waarbij raadsleden ook hebben aangegeven hoe dit thema hen persoonlijk raakt. Een mooi resultaat. Wij hebben de overtuiging dat het gesprek over inclusieve taal in een werkgroep hier alleen niets meer aan gaat toevoegen.  

Daarmee zijn we nog niet uitgepraat over inclusie en over begrijpelijke taal. Het beleidskader inclusie en de voortgang op onze motie heldere taal komen in het tweede kwartaal op onze agenda. Ik kijk uit naar dit gesprek.

Labels: , , , ,