
Investeren in verbondenheid en omzien naar elkaar
Raadsbijdrage bij Jaarverslaglegging 2024 en Kadernota 2026 - 2029
Investeren in verbondenheid en omzien naar elkaar. Dit was de titel van onze politieke beschouwing op de kadernota in de Barneveldse krant. Omzien naar elkaar klinkt zo makkelijk, maar staat onder druk.
Omzien naar vrienden en familie lukt vaak nog wel, maar omzien naar mensen met een andere mening, een ander geloof of andere levenswijze vinden we in Nederland lastiger en lastiger. Afgelopen donderdag, toen onze beschouwingen op de kadernota in de Barneveldse krant verschenen, werd in de Tweede Kamer gestemd over de asielnoodmaatregelenwet. Barmhartigheid, medeleven en omzien naar elkaar staat ook in Den Haag onder grote druk. Opkomen voor ongedocumenteerden, vluchtelingen, mensen die hulp hard nodig hebben kan zelfs illigaal worden. Waar is de medemenselijkheid gebleven? In de Bijbel roept Jezus ons meerdere keren op om zorg te dragen voor weduwen en wezen, om armen en zieken te helpen en te bezoeken en om vreemdelingen te huisvesten. Dan is juist het illigaal stellen van het helpen van mensen die hulp het hardst nodig hebben ongenadig, harteloos en egoistisch.
ChristenUnie Barneveld staat op voor het goede. Wij geloven in een dienstbare politiek, die recht doet en verbindt in plaats van verdeelt. Een lokale politiek die zich actief inzet voor het versterken van gemeenschappen en omziet naar elkaar. Niet alleen omzien naar mensen in onze eigen bubbel, maar omzien naar iedereen.
Laten we in Barneveld bouwen aan barmhartigheid, genade en menselijkheid. Want zoals Micha 6 vers 8 zo mooi zegt: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil. Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten, en nederig de weg te gaan van je God.’
Dan naar de kadernota
Het college legt met deze kadernota een solide fundament, met ambitieuze investeringen en scherpe keuzes. We kunnen ons goed vinden in de grote lijn en zullen ermee instemmen, tegelijkertijd plaatsen we enkele kanttekeningen bij de kadernota.
Het verwachte resultaat voor 2026 is nagenoeg nul, maar de afgelopen jaren viel het financiële resultaat telkens positiever uit dan voorgerekend. Daarom vragen wij ons af: is het wel reeël dat we de ambitieuze investeringen gaan realiseren? Om deze investeringen te betalen, bezuinigingen we nu al op de dienstverlening aan inwoners en organisaties én verhogen we de belastingen. Zo betalen inwoners en organsiaties waarschijnlijk onnodig de rekening. Omdat de investeringen waarschijnlijk niet volledig worden uitgevoerd, vinden wij het niet nodig om nu al voor drie jaar de OZB te verhogen - één jaar is voldoende. Ook wij tekenen mee met het amendement van de SGP.
Begin dit jaar hebben wij bij de behandeling van de bezuinigingen een motie ingediend om het sociaal domein zoveel mogelijk te ontzien, nu én in de toekomst. Hiervoor blijven wij aandacht vragen. Het mag niet zo zijn dat de meest kwetsbare groep in Barneveld onvoldoende gezien en gehoord wordt. Vandaar dat wij samen met Pro en SGP een amendement indienen dat gaat om het terugdraaien van de beoogde bezuiningen op slachtofferhulp en de bibliotheekvoorzieningen. Zij doen waardevol werk, zien om naar mensen in nood en brengen mensen met elkaar in verbinding. Daarnaast is de kans groot dat de jaarlijkse realisatie achter blijft bij de gestelde ambities en daardoor vloeien er jaarlijks enkele miljoenen terug naar de reserves. Op deze manier dragen inwoners en organisatie onnodig op via de voorgestelde bezuinigingen. Daarom stelt het amendement ook voor om een groot deel van de beoogde subsidies in post 3a te schrappen.
Onderlinge verbinding is van onschatbare waarde. Dit moeten we bewaken in een tijd van polarisatie en toenemende verschillen. Het is cruciaal om elkaar te begrijpen, met elkaar te verbinden en een ander perspectief te accepteren. Opkomen voor een waardevoller en hoopvoller Barneveld, is elkaar écht zien en met elkaar in verbinding komen.
In het kader van verbinding dienen we een motie in met de titel ‘elke wijk een sociaal kloppend hart’. Wij vinden dat fysieke ontmoetingsplekken zoals wijkcentra en buurthuizen van groot belang zijn voor het versterken van de sociale basis in gemeente Barneveld. We roepen het college op om de huidige ontmoetingsplekken in kaart te brengen en in wijken en dorpen waar niet voldoende ontmoetingsplekken zijn, deze te realiseren of te versterken.
Een volgende motie gaat over de investeringen die voorzien zijn voor de riolering in Barneveld. Gekozen wordt voor scenario Sober, dit is niet al te ambitieus, zeker gezien dit scenario de absolute ondergrens is. Om ervoor te zorgen dat we niet door de absolute ondergrens zakken, roepen we in een motie het college op om prioriteit te geven aan deze investeringen. Door de ondergrens zaken kan en mag niet, zeker niet omdat we dan kwetsbaar worden, nóg meer gaan achterlopen en niet goed voorbereid zijn op een veranderend klimaat.
Dan hebben we twee moties op het gebied van meer woningen, betaalbare woningen én passende woningen. Als we blijven doen wat we deden, krijgen we woningen en tekorten die we altijd al kregen. Het moet anders, creatiever: we denken aan andere woonvormen en bouwmaterialen, efficienter ruimtegebruik en verdichting.
In de motie ‘Doelen woonbeleid dichterbij’ roepen we op om te verkennen of bepaalde vormen van verdichting, denk aan hoogbouw, waar dat kan ook meer dan 6 woonlagen. Daarnaast kunnen collectieve tuinen en collectieve woonkamers/ontmoetingsruimtes ook een oplossing bieden, zoals we in de wijk World Food Center in Ede hebben gezien. Deze maatregelen kunnen helpend zijn om de doelen van de woonvisie in het vizier te houden, zonder dat dit leidt tot verliezen op grondexploitaties.
In de motie ‘collectieve wooninitiatieven’ pleiten wij voor meer collectieve wooninitiatieven, zoals collectief particulier opdrachtgeverschap. Door collectieve wooninitiatieven ontstaat er ruimte voor ontmoeten. Hierdoor kanbijvoorbeeld zorg voor elkaar in een buurt of wooncomplex vergemakkelijkt worden; Collectieve wooninitiatieven kunnen bijdragen aan meer leefbaarheid in een buurt, het verrijkt de woningvoorraad in Barneveld met specifieke woonconcepten voorkwetsbare mensen (jong en ouder) en mensen die (specifieke) begeleiding of zorgnodig hebben. Collectieve wooninitiatieven zijn ook een goed middel om de lokale doorstroming te bevorderen, doordat het een mogelijkheid biedt voor lokale woningzoekenden om (andere) passende woonruimte binnen de eigen kern tevinden.
Al onze moties en amendementen, al onze inspanningen zijn erop gericht om Barneveld hoopvoller, waardevoller en meer verbonden te maken. Omzien naar elkaar is van onschatbare waarde, maar is ook hard werken. Gelukkig staan we er niet alleen voor: we verwachten het van onze God. We wensen het college en iedereen binnen gemeente Barneveld wijsheid en Gods zegen toe in het uitwerken en vormgeven van deze plannen en ambities.