
Niet per se maatregelen schrappen, maar visie aanbrengen op toekomstige keuzemomenten
Bijdrage bezuinings
ChristenUnie Barneveld wil recht doen in de samenleving, gemeenschappen verbinden en versterken en opkomen voor wat kwetsbaar is. Dan zijn bezuinigingen onder andere op dit terrein, een pijnlijk en moeilijk proces.
Dit sentiment, wat wij als ChristenUnie voelden en benoemden in de commissievergadering op 1 april, werd goed verwoord door de Barneveldse krant die kopte: ‘Kwetsbaren onevenredig hard geraakt. Bezuinigingen zorgen voor buikpijn in de raadszaal’.
Bezuinigingen zijn niet onverwacht en ook te begrijpen. Enerzijds omdat we als gemeente minder krijgen van het Rijk, anderzijds omdat we als Barneveld groeien en de voorzieningen niet achter moeten blijven. Het college komt met een maatregelenpakket. Er is zorgvuldig gekeken naar de bezuinigingsmaatregelen en waar nodig heeft participatie plaatsgevonden. Alhoewel er veel moeilijke en pijnlijke bezuinigingen inzitten, snappen we in veel gevallen wel dat het college dit voorstel doet. Ook aangezien het niet de verwachting is dat het bij deze bezuinigingen blijft.
ChristenUnie Barneveld wil recht doen in de samenleving, gemeenschappen verbinden en versterken en opkomen voor wat kwetsbaar is. Maar omdat we hoorde in de commissie dat het de verwachting is dat het niet bij deze bezuinigingen blijft, willen wij een amendement indienen die oproept om bij toekomstige bezuinigingen ten tijde van de kadernota 2026 en begroting 2026 het sociaal domein wat meer te ontzien en in ieder geval niet verder te bezuinigen op het minimabeleid en de bijzondere bijstand. We proberen visie te brengen in de toekomstige keuzemomenten.
Ten tijde van de kadernota 2025 is in een aangenomen motie van de ChristenUnie het college opgeroepen om: ‘de effecten op minima en mensen in de bijstand nauwlettend te volgen én te voorkomen dat de bezuinigingen strijdig zijn met de doelstelling van het programma bestaanszekerheid’. Het college heeft in grote lijn deze motie gerespecteerd (waarvoor dank), alhoewel op enkele punten wel vraagtekens gezet kan worden of de voorgestelde maatregelen niet penny wise, pound foolish zijn. Echter zien we ook dat het college bij de invulling van de bezuinigingen, een bestuurlijk-politieke keus heeft gemaakt voor een (relatief) evenwichtige verdeling over de bestuurlijke opgaven. Dit mag natuurlijk, maar als ChristenUnie hebben we daar wel moeite mee en vraagtekens bij.
Een (relatief) evenwichtige verdeling is niet per definitie een verstandige en rechtvaardige verdeling. Het sociaal domein beslaat immers een groot gedeelte van het gemeentebudget, maar deze uitgaven vloeien grotendeels voort uit wettelijke verplichtingen. De posten die wel beïnvloedbaar zijn raken relatief vaak de meest kwetsbaren of betreffen investeringen in preventie en een sterke en verbonden samenleving. Bezuinigingen op deze posten zijn al snel ´penny wise, pound foolish´. Nog verder bezuinigen op deze posten kan wel eens een averechts effect hebben.
Een voorbeeld van het sociaal domein ontzien is het amendement dat wij samen met de SGP hebben opgesteld, waarbij Maaltijd aan Huis en Maatschappelijke stage behouden blijven met financiële dekking van buiten het sociaal domein. Kostbare initiatieven uit de samenleving die het omzien naar elkaar bevorderen.
Concluderend. Bezuinigingen doen pijn, maar zijn soms noodzakelijk. Als het dan nodig is, laten we samen die bezuinigingen dragen, kijkend naar wie welke last kan dragen. Sterke schouders iets meer laten tillen en het sociaal domein zo veel mogelijk ontzien.