Zorg dragen voor de schepping is actie ondernemen tegen klimaatverandering

Holzenbosch / Schoonengweg
Laurens Wijmenga.jpg
Door Laurens Wijmenga op 19 maart 2025 om 20:41

Zorg dragen voor de schepping is actie ondernemen tegen klimaatverandering

Raadsbijdrage bij Klimaatadaptatieplan

Klimaatverandering zien we gebeuren. In het klimaatadaptatieplan is de norm opgenomen dat het water bij een heftige bui niet meer dan 15 cm tegen de gevel mag komen te staan en vanuit elk gebouw een koelteplek bereikbaar is waar de gevoelstemperatuur max 35 graden is. Bij dit soort passages krijg ik apocalyptische gevoelens. Blijkbaar is dit het nieuwe normaal waar we aan moeten wennen.

De ChristenUnie gelooft dat we de verantwoordelijkheid hebben om goed voor de schepping te zorgen. Dat betekent dat we actie ondernemen tegen klimaatverandering, maar ook dat we zorgen dat onze dorpen leefbaar blijven. Daarom is het een goede zaak dat hiervoor een plan is opgesteld. We willen nog een paar ideeën inbrengen.

Ik begin bij een eerste motie waarmee de doelstelling van het plan een klein beetje aanscherpen. We snappen dat er we leven in tijden van bezuinigingen, maar 2050 is ver weg terwijl het klimaat nu al veranderd en dit leidt tot hoge kosten. In het plan staat: hoe langer we wachten hoe hoger de schade. We willen daarom voor het MIP na 2030 (dat nog niet is ingevuld) meegeven om in ieder geval de watergerelateerde projecten zo mogelijk voor 2040 af te ronden. En verder zo veel mogelijk werk met werk. Deze motie wordt meegetekend door PRO.

Dan dienen we een amendement in om klimaatadaptieve parkeerplekken de norm te maken. Dit is in lijn met de voorkeursvolgorde: eerst groen, dan halfverharding en dan pas verharding. In feite werkt de gemeente nu al zo heb ik begrepen, dus het lijkt mij geen probleem om dit dan ook in het plan op te nemen. Zie het als een aanmoediging voor dit college en volgende colleges (het plan loopt tot 2050) om hiermee door te gaan.

Ten slotte twee moties die voortbouwen op het principe: we doen het samen met de kernen. De eerste over onderzoek naar deelname aan landelijke acties. Honderden gemeenten, waaronder vrijwel alle gemeenten om ons heen doen mee aan landelijke acties zoals Steenbreek, NK Tegelwippen.

Deze acties helpen vooral bij bewustwording. Ik citeer een wethouder van wat verder weg, Horst aan de Maas –overigens een gemeente waar we op veel terreinen van kunnen leren-: De landelijke bekendheid van Steenbreek maakt dat je dat ook kunt gebruiken als marketingtool. Steenbreek heeft informatie die wij niet hebben of anders zelf zouden moeten uitzoeken.

In lijn met het principe samen met de kernen is ook de tweede motie om een deel van het budget te bestemmen voor het verruimen van de subsidieregeling. Dus geen extra geld, maar geld dat beschikbaar wordt gesteld voor klimaatadaptatie toewijzen volgens het principe zelf, samen, gemeente.

Voor deze voorstellen geldt het uitgangspunt penny wise en pound foolish. We leiden zonder maatregelen min 137 mln waterschade en 29 mln door hittestress. Dat gaat om duizenden euro's per inwoner. Inmiddels lijkt klimaatverandering te versnellen, waardoor ook deze bedragen hoger uitvallen. Laten we dus snel aan de slag gaan!

Labels: , , ,