Regeren is vooruitzien

Barneveldse Beek
03_Dianne_de_Kwant_van_Lagen_1_lowres.jpg
Door Dianne de Kwant - van Lagen op 25 oktober 2023 om 22:13

Regeren is vooruitzien

Bijdrage bij de raadsbijdrage over de drie bruggen Lunterseweg en Stoutenburgerweg

Regeren is vooruit zien. Zo luidt het gezegde. Ik ben benieuwd hoe dat is toegepast in het stuk wat we hier voor ons hebben liggen. En eerlijk gezegd ben ik bang dat ik dat antwoord al weet.  

Hierbij haal ik een quote uit de begroting van 2024 : “En ook de onverwachte vervanging van de drie bruggen die vanwege veiligheid geld en capaciteiten claimen…”  einde citaat. Ik ben het oneens met het woord onverwacht. In 2015 is er namelijk al een onderzoek gedaan naar deze bruggen. In 2015 is al gezegd dat de bruggen in de periode 2020-2025 vervangen moeten zouden worden. Waarom is het dan nog steeds onverwacht? Wethouder hoe heeft u dit niet zien aankomen? Hoe gaat de wethouder voorkomen dat u in de toekomst niet meer wordt verrast door de weginspectie? 

 En om in de gezegden te blijven: alle wegen leiden naar Rome, maar niet meer naar Barneveld. Barneveld is op slot voor zwaar vrachtwagenverkeer. Maar gaat ook op slot bij de vervangen van de bruggen. Een zorg wil ik daar nog aan toevoegen. In dit plan staat dat de Lunterseweg in de zomerperiode zal worden aangepakt i.v.m. overlast beperking.We zijn blij met de creativiteit die het college wenst om de uitvoering van dit plan zo snel mogelijk binnen het huidige budget uit te voeren. En we hopen dat er vanuit de aannemers met uitdagende en duurzame oplossingen gaat komen.Maar in de commissie zei de wethouder dat er pas begonnen wordt aan de brug aan de Lunterseweg als de Churchillstraat gereed is. En als ik de borden moet geloven duurt dat tot augustus 2024 mits er geen uitloop is.Wat gaat de wethouder doen om te voorkomen dat de Churchillstraat uitloopt en daarmee de aanpak van de Lunterseweg in een grotere overlastperiode komt?Gaat de wethouder ons informeren als de planning anders loopt en wat zij gaat doen om de risico's te beperken.  

Mocht het plan van de Churchillstraat uitlopen vinden wij het niet wenselijk dat er dan in de herfst/winterperiode gestart gaat worden met de aanpak van de Lunterseweg. Er is dan een hoop drukte van verkeer en deze weg zou dan weer volop gebruikt moeten worden.Kan de wethouder toezeggen dat het plan wordt uitgesteld naar de zomer van 2025 als het niet in de zomer van 2024 uitgevoerd kan worden?

Labels: ,