Aantal keer gelezen1

Algemene beschouwing over de begroting: Vertrouwen!

Natuur en Wonen in Norschotenzaterdag 25 oktober 2008 12:04

Dit is de derde begroting die dit college van SGP, CDA, ChristenUnie en VVD presenteert. De cijfers zien er voor 2009 goed uit. De plannen (kaders) die we met elkaar afgesproken hebben zijn op een gedegen manier uitgewerkt in de begrotingsstukken. Er zijn meetbare doelen waar we hen op kunnen afrekenen bij de jaarstukken. U kunt dat ook zelf nakijken op de site van de gemeente. Ook in de bibliotheken ( of de bibliobussen) liggen deze plannen ter inzage.

De begroting over 2009 ziet er goed uit. Er komt ondanks de vele investeringen die op de rol staan geen OZBverhoging uit voort. En als coalitiepartij zien we erop toe dat ook meerjarig sprake is van een sluitende begroting. Want cijfers voor het komende jaar kloppend krijgen is is een ding. Het moet ook op de langere termijn een positief getal onder de lijn opleveren. Daar hechten wij bijzonder aan, omdat maar al te vaak gebleken is dat financiële knelpunten over de rand worden geduwd naar de toekomst en alleen de korte termijn van een jaarschijf er gezond uit lijkt te zien. Door deze gezonde manier van begroten nemen we geen hypotheek op de toekomst.

Er wordt ingezet op verbeteringen van de dienstverlening, de verkeersveiligheid (o.a. fietspad tussen Terschuur en Zwartebroek), onderwijshuisvesting , cultuur en sportvoorzieningen. Ook zal er een nieuw bestemmingsplan buitengebied moeten komen op termijn. Dit alles vraagt om veel uitgaven en inspanningen. En ondertussen wordt er gespaard voor parkeervoorzie-ningen en wegen. Het college heeft overigens uitstekend op deze spaarcenten gepast en er is geen gebruik gemaakt van verkeerde banken. Kortom; dit college is ambitieus in haar plannen, maar niet roekeloos als het om uw geld gaat.

Veel zaken waar we in het verleden voor gepleit hebben komen in deze begroting aan de orde: Zo hebben de hospices inmiddels een financiële steun in de rug ontvangen, er worden nu automatisch aan iedereen stortpassen uitgedeeld, er komt meer aandacht voor bereikbaarheid van hulpdiensten in de woonwijken, versterking van de Valleilijn, verkeersveiligheid, goede WMO-voorzieningen en ondersteuning voor mantelzorgers, plannen voor duurzaam bouwen en extra aandacht voor krapte op de arbeidsmarkt van ambtenaren en ondersteuning van gezinnen. Dit alles naast de thema's die alle jaren door de aandacht opeisen en tot het gemeentelijke takenpakker horen zoals openbare orde en veiligheid, welzijn en zorg, verkeer, openbare ruimte, economie, milieu, sport en onderwijs. Zoals u ziet een veelheid aan aandachtsvelden.

Als gemeente en als ChristenUnie gaan we in 2009 verder investeren in contacten in de regio en bij provincie en rijk. Dat levert vrucht op zo is al meer dan eens gebleken. Ook hier geldt dat samen werken van invloed is op de kwaliteit van onze dorpen. Ook de contacten met Plaatselijk Belang eisen onze aandacht op. Verder staat de samenwerking met wijkplatforms en buurten nog steeds hoog op de agenda. Samen werken met de politie zal vorm krijgen in een burgernet. Want gebleken is dat een dergelijk alarmeringssysteem via de mobiele telefoons vruchten afwerpt. Kortom: we hebben uw hulp nodig om samen onze mooie gemeente op de been te houden. Ook en juist in moeilijker tijden. Dat is pas echtsamen Barneveld'.

Al met al hebben wij als ChristenUnie genoeg vertrouwen in deze begroting. En in de loop van Deo Volente 2009 zal blijken of er zaken moeten worden bijgesteld, gezien alle economische ontwikkelingen. Want als gemeente kunnen we plannen maken, maar geen mens weet wat de toekomst precies brengt. Als ChristenUnie willen we ook die notie inbrengen in deze begrotingsbespreking.

Tjitske Kuiper-de Haan
Fractievoorzitter ChristenUnie

Deze bijdrage is eerder gepubliceerd op de gemeentelijke pagina's in de Barneveldse Krant van donderdag 23 oktober.

« Terug

Archief > 2008 > oktober