Aantal keer gelezen2

Geen ruimte voor extra geuroverlast

Natuurbeheer, een belangrijk item in de landbouw en veeteeltwoensdag 08 oktober 2008 16:12

Een raadsmeerderheid stemde dinsdag tegen het oprekken van de norm die bepaalt hoeveel geuroverlast agrarische bedrijven mogen veroorzaken.

Een voorstel van CDA en SGP om de norm van 20 naar 25 zogeheten ‘odeur-eenheden’ op te rekken werd met zestien stemmen tegen en dertien voor verworpen. Het college had 20 als norm voorgesteld. Dit gebeurde tijdens de behandeling van de nieuwe verordening geurhinder en veehouderij.

De gemeente is wettelijk verplicht om de ‘mate van geuroverlast’ vast te stellen, inclusief een visie waaruit blijkt wat waar toegestaan is. Zo moet een goede balans gevonden worden tussen het bieden van mogelijkheden voor veehouderij en een prettig leefklimaat voor burgers.

Barneveld heeft binnen de grenzen van de Wet Geurhinder en Veehouderij ruimte om eigen keuzes te maken voor de mate van geuroverlast. In de wet staan standaardnormen voor de hoeveelheid geur die veehouderijen mogen verspreiden. Op basis daarvan worden milieuvergunningen verstrekt. Is er een woonkern in de buurt, dan moet de geuroverlast omlaag, terwijl het in een gebied dat bestemd is voor landbouwontwikkeling juist hoger mag zijn. De mate van geur (aantal geurdeeltjes per kubieke meter) wordt aangegeven in ‘odeureenheden’, waaraan allerlei berekeningen ten grondslag liggen. Zo wordt niet alleen gekeken naar hoeveel geur één bedrijf veroorzaakt, maar ook wat de invloed van agrarische bedrijven daaromheen is. De politiek verschilde onderling van mening over de te hanteren oudeurs, zo bleek uit het wijzigingsvoorstel en de reactie daarop. Waar CDA en SGP juist pleiten voor meer ruimte voor agrariërs, maken de anderen een pas op de plaats door eerst een evaluatie van het vast te stellen beleid af te willen wachten. Zo verklaarde de ChristenUnie dat er opgepast moet worden voor ,,een concentratie’’ van bedrijven in een klein gebied. De partij is daarom wat beducht voor het oprekken van de voorgestelde norm. De evaluatie is op zijn vroegst over twee jaar. Over het algemeen was er lof voor de nieuwe verordening.

 

Wethouder Aart de Kruijf verklaarde dat de normen zoals ze nu voorgesteld worden, niet veel afwijken van ,,de oude stankwet’’. Een verhoging van 20 naar 25 odeureenheden zal volgens hem negatieve effecten opleveren voor de randen van het woongebied van Barneveld en Kootwijkerbroek. ,,Ook wordt het verschil in beleid met Ede heel groot. Daar geldt de norm 14 in het landbouwontwikkelingsgebied. Men overweegt het iets meer te maken, maar ik veronderstel dat 25 een brug te ver is.’’ Ook verwacht de wethouder vaker onderuit te zullen gaan in gerechtelijke procedures. De Kruijf toonde zich echter wel gevoelig voor argumenten van CDA en SGP dat er bedrijven zouden zijn die boven de norm van 20 gaan uitkomen. ,,We moeten kijken of het niet een incident betreft.’’ Als zich een concrete casus voordoet, kom ik er in de commissie op terug, zo beloofde hij. Die belofte was met name voor Pro’98 en VVD reden om tegen het CDA/SGP-voorstel te stemmen.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > oktober